Blogosz

MESE NINCS.

Hálás téma

2007. december 25. 01:22 - BlogoszEditor

Bevallom, még sosem láttam, mert utálkoztam a hallatán is. De ha most nem néztem volna meg, akkor pont esszét kellett volna írnom a Descartes Isten-érveiben lapuló paradoxonokról - s most az előbbit választottam.
Szóval megnéztem a tévében a Titanicot.
Nem is éppen akkora kapacitású nyálgyár, mint ahogyan az a nép köreiben elhíresült. Bár kétségtelenül elmegy nagyvállalkozásnak e profilban, és simán csak egy tucatfilm. Kár, hogy nem ennél is rosszabb, mert akkor lehetne játszani. Jó kis beszólások jutottak ugyanis eszembe.

Ha ilyesmiben kellene szerepelnem, elsüllyednék.
Az ember csak akkor vállaljon ilyet, ha végképp összecsapnak a feje fölött a hullámok.
Amikor végül már ilyen melót is le kell nyomni, az nem lehet más, csupán a jéghegy csúcsa.
Vagy: a tévével karácsonyozók lélekvesztője léket kapott. Tölteléket.

Na mindegy, ezek most nem egészen jöhetnek be. :)
Ám erről jut eszembe: ilyen mozik helyett régebben mindig megnéztük a Jézus életéről szóló aktuális filmet - az ajándékbontás és a vacsora után. Még ennél is régebben pedig templomban csodálkoztunk a húgommal, és éreztük át (tényleg, semmi irónia!), hogy valami varázslat van a levegőben. Majd ugyanez a kellemes borzongással vegyes öröm otthon újra a hatalmába kerített a karácsonyfánál. Akkor – ahogy az évek teltek - az kezdett lenni a gondunk, hogy templomba kell (értsd: kell) menni, most meg már azon mélázunk néha, hogy nem járunk.
Hát... Azt hiszem, még soha nem tudatosult bennem ennyire határozottan és konkrétan, hogy vissza kellene menni vagy huszonöt évvel. És ez a közhelyes paradoxon egy ilyen estén és a jelen kontextusban erősebben hat, mint például az a tény, hogy ezerötszáz ember tényleg a tengerbe veszett 1912-ben, s a világ akkori legnagyobb utasszállító hajója azóta is a mélyben pihen, sok ezer év sok száz hajójához hasonlóan.

Na, a szentestékhez mindig hozzátartozik pár percnyi melodráma is. De nem baj.
Kicsi a világ. És belül van. Legalábbis évente pár napig biztosan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr682637768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása