Blogosz

MESE NINCS.

Zoonomasztika kezdőknek

2008. január 22. 19:56 - BlogoszEditor

Arra jutottam (nemtommér), hogy akiket szeretek és nők, azokat mostantól átmenetileg időnként - enyhén szólva - becézni fogom. E szocioidiotisztikus kísérlet első fázisaként született meg a „méznyúl” szintagma (elvégre magyarok vagyunk, csak semmi honeybunny).

Ám a méznyúl gyorsan szaporodik. Így ma már ismerjük a következőket is (kéretik lassan, tagoltan olvasni és fantázia útján vizualizálni a kedves jövevényeket): csillagmacska, sziromcsibe, kacsakutya, rózsabocs, cukormadár, bababimbó. (Ez utóbbi a legundorítóbb eddig. Nem?)

Nos, infantilo-lingvisztikai szempontból kiemelt szerepet játszik általában a „bogár” főnév önmagában is, de elő- vagy utótagként is nagyot alakít. Így elkerülhetetlen, hogy különféle élősködők révén is ki tudjuk fejezni szeretetünket. Íme: macskabogár, virágbogár, kutyabogár, csibebogár, madárbogár. Extrém esetben kacsabogár, az Endlösung pedig a bababogár.

Csernobilban tehetünk romantikus utazást ugyanakkor, ha előtagként alkalmazzuk - ezzel mintegy bepillantást nyerve abba, hogyan adnak hangot szeretetüknek a mutánsok: bogárcsibe, bogárkutya, bogármacska, bogármadár, bogárbaba. A madárméz, a madárcukor, valamint a bogárméz és a bogárcukor - meg az összes többi lehetséges variáns - a jelen genetikai zsákutcák életfunkcióinak mellékterméke. (Ez meg vagány képzavar volt, de az is megy a futurisztikus képekhez. ;) )

Továbbá az (állat)orvostudomány ma már ismer és elismer olyan szimbiózisokat, amelyek etológiai szempontból sem elhanyagolhatóak. Így vígan él együtt például a babakacsa, a cirmikutya, a cicacsibe, vagy épp a madárbocs.

(Nonfiguratív megközelítést takar, tehát ennyire élő közegbe nem feltétlenül talál a két kedvencem, a guzmi és a guzmicsek.)

Nos, mindezzel a tudományos újdonsággal felfegyverkezve váratlanul terrorbecézéssel éltem egyes hölgyek irányába. Íme a társadalomkutató próbafúrás néhány eredménye a sok közül.
Timi megütközve visszakérdez: „méznyúúúúl?”. A másik Timi nevet. Goldie kedvesen mosolyog és hasonlókat talál ki válaszképpen. Andi abszolút nem érti, milyen szavakat használok. Erika szerint hagyjuk már az ilyen borzalmakat. Éva úgy véli, de hülye vagyok. Enikő szereti a pihenteket, de nem akar bogár lenni. Hajni szerint a csillagmacska a legjobb, de végül mégis a méznyulat választja. Noémi is megerőlteti magát, és reakcióképpen mézmacizásba kezd. Krisztina szerint semmit nem változtam. Csilla úgy véli, az egyszer biztos, hogy ezt sem neki mondták.

mezmadar.jpg Mézmadár, madárméz-termelés előtt, akcióban

Erről jut eszembe a hónap poénja (és erre áttérve, eme átkötéssel zárom a zoofília és az onomasztika összefügéseiről szóló röpke fejtegetésemet).
A szerkesztőségben éppen néhány férfikollégámmal egyetemben üldögélünk egy januári délben, egyetlen nő van csupán a társaságunkban (akit az egyszerűség kedvéért nevezzük Ráchelnek). A nagy munka által generált csendben megszólal az egyik kollégám és - vagy figyelmetlenségből, vagy rövidlátásból kifolyólag - így kezdi: „Hej, lányok, figyeljetek csak!”
Erre Ráchel körülnéz, látja, hogy csak ő nő széles e határban, s nagy ravasz mosolygásba kezd irányomba, mint aki tudja, hogy most mindenki szívott, csak ő nem. Hamar magára húzza azonban a könyvespolcot, amikor hosszas ravaszkodó és cseleskedő metakommunikációs artistamutatványok, elégedett vigyorok, összevissza szemhéjrángatások után Ráchel úgy dönt, bedobja az atombombát: „Aha, szóval lányok, mi? Háhá! Na, ezt sem nekem mondták!”

Pár perccel később, a nevetéscunami csillapodtával az egyetlen nő még mindig csak növöget a tájban, és mintegy önmagához szólva, kritikusan közli: „Na, a francba.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr792637775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása