Blogosz

MESE NINCS.

Elpártolás

2008. február 06. 15:52 - BlogoszEditor

Kérdés - több fórumon is vitatkoznak erről mostanság -, hogy összefog-e a két romániai magyar párt idén, mivelhogy több választás is lesz ebben az évben. Tekintsünk el most attól, mennyire inadekvált és nyálas és populista ilyen vonatkozásban az "összefogás" szó, phe! Hiszen politikáról beszélünk.

Úgyhogy maradjunk a kérdés lényegénél: lesznek-e közös jelöltlisták, esetleg megnemtámadási szerződés, netán - uramfia! - kölcsönös támogatás?
Megmondósra veszem ezúttal: nem.

100_2646.jpg Na ja...

Egyszerű: az új párt csak most jegyeztette be magát, s - ami a szavazóbázisát, a pontenciális célrétegét illeti- éppen úgy lőtték be a targetet, hogy azokat szólítsák meg, akik elégedetlenek az 1989 óta létező másik párttal. Nyilvánvaló tehát, hogy akik azt hiszik, most van alternatíva, azok enyhén szólva elpártolnának az új párttól nyomban, amint meglátnák, hogy az egyből kiegyez(ked)éssel kezdi.
Szóval nem azzal fogja. Az önkormányzati választások vannak előbb, s ezeken legfeljebb bizonyos településeken lesz együttműködés. Azaz szórványban (ahol csak így lehet elérni valamit), továbbá egyes olyan helyeken, ahol eddig is átfedések voltak a két tömörülés között.

Továbbá amiatt is külön masíroznak az önkormányzatin, mert az MPP a saját bejegyeztetésével csak az első nagy célkitűzését teljesítette azon összetett projektje során, hogy le akarja nyomni az RMDSZ-t.
Most a második manőver, azaz a tárgyalási (harci) pozíciók elfoglalása jön. Azaz nem elég, ha az RMDSZ látja megvalósulni a rémálmát és lábra állni a konkurens érdekcsoportot (amúgy már ennyitől egyből tárgyalási és együttműködési javaslatot tettek az MPP-nek), hanem mostmár végig kell menniük az úton.

Tehát ez utóbbi párt - ha nagyot akar szakítani az RMDSZ kezében lévő szendvicsből - további akciókra kénytelen, és ezt tudja. Ezért minimum az, hogy az önkormányzatin egyedül kell indulnia, hogy megmutassa, mire képes, mennyire erős (az RMDSZ szemszögéből nézve pedig mekkora veszély, mekkora a szája, amivel kiharaphat a jó magyaros ízvilágú szendvicsből). Miután ilyen módon kimutatta a foga fehérjét, elkezdhet egyezkedni majd a közös falatozásról, azaz az "együttműködésről".
Meg arról, mi legyen a törvényhozási választásokon, amelyek majd később esedékesek. Ezen már esélyesebb a közösködés.
Hogy ennek a formája paktum vagy lepaktálás lesz-e, az éppen attól függ, hogy milyen friss eredményekkel tudja majd riogatni az új párt a régit.

Ja, az se felejtsük el, hogy ahogyan az RMDSZ-t a mostani budapesti kormányerők támogatják, úgy az MPP számos manőverét is a magyar fővárosból láttamozza az ottani ellenzék. Alig jegyezték be az új párot, máris elutaztak és egyeztettek a stratégiáról a főstratégákkal is.
Lakat van a számon (ígéretből tettem rá), pedig tudom, miben egyeztek meg. De akit igazán érdekel, az vagy intuitíve nyesi már most is, vagy kitalálta a fenti szövegből.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr472637781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vad Zoltán 2008.02.26. 11:01:53

Szia Örs! Gratulálok a cikkedhez.
süti beállítások módosítása