Blogosz

MESE NINCS.

Off

2009. március 28. 17:06 - BlogoszEditor

Sietek, hiszen mindjárt nem lesz számítógép. Sem.
Ma este fél kilenckor ugyanis elsötétítés.

Én sem vagyok az a fajta, aki mindenféle "világméretű" kezedeményezéshez azonnal csatlakozik, de ez például szerintem nagyonis követhető és követendő.

nv.jpg Nem Várad

(Ha valaki nem értesült volna róla eddig: ma este a mi időszámításunk szerint fél kilenctől fél tízig tart a Föld Órája 2009 nevű környezetvédelmi akció. Amivel a szervezők a klímaváltozásra és a környezettudatos energiafogyasztás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Az akciót a Természetvédelmi Világalap, a WWF szervezi.)
A dolog lényege, hogy ekkor próbáljuk meg egy órán át kikapcsolva tartani az összes hálózati elektromos készülékünket - és tartsuk vissza a pár perc után már jelentkező elvonási tüneteinket egy egész órán át.

A sötétben aztán sokan elgondolkodhatnak majd azon, milyen jó érzés is, hogy hatalmas és kegyes lépést tettek a Föld érdekében. Ami persze nem igaz.

Sőt, egy nagyon kicsi gesztus. Épp ezért szinte bárki megengedheti magának, hogy egy kis lelki erőt feccöl az off gombok megnyomogatásába és a kábelek kihúzogatásába a konnektorokból, meg a kapcsolók ki állapotba állításába.
És legalább a sötétségben addig sem azon jár majd az ész, hogy mikor lehet mér visszamászni a netre, vagy megnézni a híradót, vagy benyomni egy filmet, esetleg megmelegíteni a szennyest, vagy kimosni a szendvicset.)

Persze több jogos kérdés is felmerül ezzel kapcsolatban is.
Például, hogy valójában mennyit segít ez az aprócska dolog az egészen, mennyiben fékezi a klímaváltozást és mennyiben eredményez környezettudatos energiafogyasztást.
Meg aztán az is, hopgy nem valami etetés-e ez megint. Mert - sajnos -a demonstratív civil kezdeményezések egy jó része általában kamu. Sok ilyen arról szól, hogy valaki valahol alapítványi, vagy kormánypénzt zsebel be, vagy éppen ennél is cselesebb útjait találja annak, hogy valamilyen ügy nevében csakis a saját érdekeit mozdítsa előre.
Hogy ezekre a primér felvetésekre mi a válasz?
Őszintén szólva fogalmam sincs.

De mindenképpen előbb off, aztán lehet elmélkedni ilyeneken is.

Lesz rá épp elegendő idő: jöhet a duma, vagy az eszmecsere, vagy akármi más is.
Ez a kikapcs-akció ugyanis kivételesen olyan dolog, amely akkor is csak hasznos lehet nekünk is (egyébként magunknak a készülékeknek is, amelyek többségét időről időre amúgyis pihiztetni kellene, a gyártók előírása szerint is, csak ez soha nem jut eszünkbe), még akkor is, ha közben netán valami nagy cumiztatás zajlik a háttérben.
Bár ezúttal nem hinném, hogy van ilyen rétege is...

Úgyhogy lassan húzok is. Kikapcs minden, aztán megyek be a városba. Ott jobban eltelik majd.
És azt hiszem, ott lesz változatlan mennyiségű fény is, meg minden. Ami ebben az egy esetben kicsit lelombozó.

Sőt, az a gyanúm, hogy az egész Románia a deklaratív vállalása ellenére nem erősen fog csatlakozni ehhez az egészhez. Pedig annyira megy hozzá a sötétség...

És épp a sötét volta miatt lesz az, hogy a legtöbb háztartásban csak legyintenek majd az elsötétítésére.
Nem beszélve arról, hogy önkormányzati szinten alig csatlakozott egy-két romániai település, miközben számos ország számtalan városában intézményi, közigazgatási szinten is offolni fognak nemsokára.
Persze az önkéntes és időleges sötétítéshez az kell, hogy amúgy ne legyen sötét.
Úgyhogy nálunk a legtöbb helyen fény lesz, amikor normáliséknál sötét...

Mindegy. Megyek.
Mert ma - hogy úgy mondjam - shut up and shut down.

*

Update

Zsír: ahova mentem, váratlanul és kommentár nélkül ott is leoltották az adott pillanatban. Aki tudta miért, ok, aki nem, ok.
Az összes környező helyen amúgy nem offoltak.

De mostmár úgyis mindegy, kár az energiáért.
Immár természetes módon van sötét ilyenkor, jóccakát.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr322637869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Havasi 2009.03.29. 12:30:47

Az igaz, hogy a népek legtöbbje fütyül az ilyen dolgokra, pedig szerintem van értelme, legalább figyelemfelkeltés- szinten!Figyuztam az ablakból, kábé 30 lakás látható, hát ezek közül 2nél(engem is beleértve )volt evidens az akciózás! Ez elég lelombozó szám! Egyébként a mi településünk (Szereda) csatlakozott: a közvilágítás szünetelt :). Igen, már mindenben valami cselt, sumákolást sejtünk, de tán nem is kéne kombinálni, gondoljunk arra, hogy világszinten sokat jelenthet egy ilyen kikapcs.
süti beállítások módosítása