Blogosz

MESE NINCS.

Kiállók és kívülállók

2009. szeptember 01. 18:12 - BlogoszEditor

Épp most, ezekben az órákban zajlik Szlovákiában, Dunaszerdahelyen az a tüntetés, amelyet a súlyosan jogsértő, így az ottani magyar kisebbséget is durván orrbavágó szlovák nyelvtörvény ellen tartanak. A rendezvény címe: Kiállunk a jogainkért!
Szép, átmozgató, mellkasdomborító kezdeményezés - mondhatnánk, ha nem ismernénk a hátteréből egyet s mást. Ha nem tudnánk, látnánk azt, hogy a kisebbségi magyarság szervezetei itt Romániában is, akárcsak Szlovákiában már rég nem a kisebbségi érdekképviselettel foglalkoznak, hanem etnobizniszelnek.

De oké, kívülről jövő támadások ellen akkor is fel kell lépni ilyen egységet demonstráló módon is. Nemde?
Na, akkor lássuk. Miféle egységet demonstrál az, hogy magán ezen a rendezvényen, amelyet a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) szervezett, eleve nem is engedik felszólalni a másik szlovákiai magyar tömörülés, a régi arcokból nemrég alakult Most–Híd képviselőit? Hm? Miféle magyar egységmutatás az, ahol az egyik felet eleve kussba küldik? És miféle magyar egység az, ahol az eddigi tevékenységük miatt még ok is van erre...?

De menjünk tovább: erre a nagygyűlésre úgymond "a romániai magyarság" is "elküldte" képviselőit.
Mit gondolnak, kik vannak ott kvázi a nevünkben? Nos, a Bihar megyei RMDSZ kezdeményezte, hogy menjen egy delegáció. A kezdeményezéssel magával nem lenne nagy baj, hiszen ott úgysem tudják sokan, amit mi itt tudunk: hogy bizony Váradon sem igazán törik össze magukat a jogokért való kiállásban (lásd mondjuk a magyar utcanevek ügyét, vagy a Kozácsek-mellszoborét).
Inkább azzal van baj, hogy képmutatás megint az egész. Elmennek a dunaszerdahelyi stadionba egyet kiállni, aztán hazajönnek és beállnak. A sorba. Megint. És folytatódik minden ugyanúgy.

Arról nem beszélve, hogy az az RMDSZ akar itt kiállni, amelyik itthon régiók szintjén és országos viszonylatban is erősen hajlik a ki nem állásra.
Az autonómiának is gátja például. Sőt, a legutóbbi fejlemények szerint ugye pár nap múlva lesz Székelyföldön az az autonómiát sürgető nagygyűlés, amelyet a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezett, de amely miatt az RMDSZ-nek volt képe ellen-nagygyűlést összehívni. Csak azért, hogy gyengítse a másikat, elvegye az élét, a hitelét, a reprezentativitását. És azért, hogy zavart keltsen és hogy a saját úgymond autonómia nagygyűlését egyúttal választási kampánycélokra, az államfőjelöltjének villogtatására használja.
Ez is jó kis kiállás, ugye? Az érdekekért.
Valóban: a saját pártpolitikai érdekeiért. Mert kizárólag azokért az érdekekért áll ki komolyan és következetesen ez az oldal is, de az MPP-féle is.

És közben valóban olyan események történnek időnként, amelyek égbekiáltóak. Mint most Szlovákiában az anyanyelv-használatot korlátozó törvény.
Erre ezek az emberek "képviselik" ott is a magyarságot. Mert valóban nincs jobb. Mert ide jutottunk, mert itt tartunk.
Kiruccannak oda, lengetik kicsit a lobogót, egyesek még népviseletbe is pattannak, tüzes magyar menyecskének is beöltöznek, keményen odamondogatnak ott, ahol úgyis szinte csakis magyarok vannak, s a banzáj zárultával e nagy, hősi harc miatt jó sajtójuk is lesz. Azzal lehet is hamar hazajönni, nehogy odaégjen a kiállás közben itt sütögetett pecsenye.

Szóval most, e pillanatban is zajlik még a Kiállunk a jogainkért! rendezvény. Szegény jogaink... Az értük kiállók közül sokan annyira kiállnak, hogy ha egy kicsit még kijjebb állnának, akkor már teljesen kívül lennének az egészen.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr812637911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hómanó 2009.09.02. 07:11:41

Jó írás.
süti beállítások módosítása