Blogosz

MESE NINCS.

Menekültek között, Békéscsabán: egykor és most...

2017. április 25. 23:10 - BlogoszEditor

Napra pontosan ma van 18 éve, hogy meneküttáborban jártam. Vagy inkább befogadó állomás volt az. Nem szeretem persze én sem, ha valaki az emlékeiből él, itt sem a visszaemlékezés a lényeg. Hanem épphogy a mával való kontraszt. 1999-ben, április 25-én volt tehát ez. Riportútra mentem, a Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központba - csak ekkor még nem így hívták, hanem már nem tudom, hogy, de valahogy egyszerűbben: a neve is normálisabb volt. Viszont a menekültek akkor is olyanok voltak, mint most, például mint amikor nemrégiben a Magyarországon átvonulóknál kíváncsiskodtam, a Keletiben. Csak a magyarok nem olyanok most, mint akkor voltak. Mert az utóbbi években különösen begolyózott politika rátalált erre a témára is, és onnantól ennek a normalitása is fel van függesztve. (Ha nem egyenesen megszűnt.)

Megtaláltam pár akkori dokumentumot. Engedélyt kellett kérni a látogatáshoz, faxon küldték el (amúgy igaz, hogy a faxpapírról egy idő múlva eltűnnek az üzenetek - ez is már majdnem teljesen kifehéredett, szűrőkkel tettem láthatóvá az írást), bent is végig kíséretünk volt, a fotós kollégámnak és nekem. Ám ezzel együtt még minden épeszű volt: szabadon beszélhettem a menekültekkel, megnézhettem a szobáikat, az életkörülményeiket, és ugyanúgy voltak balhék is köztük, ahogy az nyilván természetes, és ugyanúgy tranzitországnak vették csak Magyarországot, mint ma, aztán beszéltem könyékbeli egyes lakosokkal is, akiknek semmi gondjuk nem volt az egésszel, igaz, nem is voltak felhergelve és megijesztve. Sőt, az 1989-ben megnyitott befogadó állomás mellett 2002-ben létrehoztak egy kifejezetten kiskorú menekülteket gondozó központot is. Akkoriban egész Kelet-Európában az egyetlen ilyen volt ez. Mutatom azt is, hogy a látogatásom napján milyen statisztika volt épp érvényes a menekültekről. Aztán én írtam egy - remélem - jó anyagot (amely ma már nincs meg, mert akkor még nem volt digitális archívum), és amúgyis minden ment tovább. Ez volt tehát 1999-ben. Aztán jött a Fidesz.

A maga becsavarodottságával, és a hatalma megtartása érdekében való gátlástalan félelemkeltésével, hazudozásával, valóban zajló események és trendek kiforgatásával, félremagyarázásával. De erre már talán a legtöbb olvasóm is jól emlékszik.

A békéscsabai létesítmény ma is megvan, és működik. Már idén is volt ott éhségsztrájk, amikor gyorsabb ügyintézést követeltek az átmenetileg ott élők. Ilyen is volt már, akkor is meséltek ilyesmiről az akkor átmenetileg ott lévők, amikor én jártam ott. Szóval ez is természetes amúgy, és az is, hogy úgy nagyjából minden megy az életben tovább, akkor is, ha közben időnként olyan őrültek regnálnak, akik megpróbálják félrevinni az egészet.

20170425_124907qw.jpg

20170425_124922asd.jpg

page1tr.jpgpage1w.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9112453373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2017.04.26. 09:17:39

"Viszont a menekültek akkor is olyanok voltak, mint most"

Tudod én is jártam akkoriban Békéscsabán. A szomszédom kért meg, hogy hozzuk el a rokonait Budapestre a táborból. Na ők valódi menekültek voltak.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2017.04.26. 10:53:38

@Medgar: Attól nem valódibb menekült senki, hogy hozzánk közelebb áll, netán a saját nemzettársunk. Mert valóban közelebb áll, ez is igaz, de ettől a többi menekült még nem hamis. (Az egy másik téma, hogy aztán a mostani menekülthullámot miként használják egyes erők, valóban hamis dimenziókat adva neki.) És igen, a menekültek akkor is olyanok voltak, mint most. Épp a kommented mutatja, hogy a magyarok egy része viszont nem. Erről beszéltem.

Medgar 2017.04.26. 11:41:48

@BlogoszEditor: Attól menekült valaki, hogy valós veszély elől menekült a legközelebbi biztonságos országig ahol beadhatja kérelmét és kivárja az elbírálás végét, de ettől függetlenül még be kell tartania a törvényeket. Ez igaz volt 56-ban igaz volt 99-ben és igaz most is. Amíg feltételezhető, hogy a "menekültek" 90%-a eldiffundál Nyugat-Európa irányába a regisztrációt követő pár napon belül, nincs más megoldás.

De várom az ötleteid mit kéne tenni , hogy ne mi legyünk az EU menekültlerakata. Mert ha emlékezetem nem csal akkor két éve áttrappolt rajtunk 1 millió "menekült" a willkommenskultur hazájába akikkel máig nem tudnak mit kezdeni. Illetve 320 000 kiutasításával próbálkoznak. A legkényelmesebb az lenne, hogy a schengen alapján a regisztráló országba deportálják őket, mivel a görögök valahogy elfelejtették őket regisztrálni mi maradnánk. De azt se felejtsd el, hogy jelenleg csak a törökök miatt nem érkezik annyi menekült, de ezt bármikor változhat.

igazi hős 2017.04.26. 13:51:03

@Medgar: "Attól menekült valaki, hogy valós veszély elől menekült a legközelebbi biztonságos országig ahol beadhatja kérelmét és kivárja az elbírálás végét" Akkor '56-ban nem 200 ezer magyar menekült volt, csak 40 ezer, a többi ugyanis nem állt meg Ausztriában, hanem ment tovább. A többit le kellett volna lőni vagy visszatoloncolni? Mi lenne akkor az országgal, most itt állnánk kaszinómogul filmügyi biztos nélkül?!?

Medgar 2017.04.26. 14:08:14

@igazi hős: 56-ban MINDEN magyar megállt Ausztriában. És ott szépen megvárta, hogy kit melyik ország fogadja be. Ezt nyugodtan megtehetnék most is.
süti beállítások módosítása