Blogosz

MESE NINCS.

A halott boncol minket

2018. június 20. 17:00 - BlogoszEditor

Néha eszembe jut sok példa közül az egyikként , hogy vajon hogyan bánna el Esterházy Péterrel a mai magyarországi hatalom. Az a hatalom, amelyik az önkényuralmi rendszerének jelenleg zajló kiépítése során az évgilágon mindent és mindenkit igyekszik leuralni, ha pedig nem megy, akkor lejáratni, félretolni, ellehetleníteni. Szóval vajon hogyan bánnának el ezek az egyik legkiemelkedőbb kortárs alkotóval, Esterházyval, ha még élne? De két éve meghalt. (Bár az sem gond, hiszen ezek a múltat is elkezdték már átírni. Ezek is. Már megint valakik.) És az is furcsa, hogy most véletlenül épp azon a napon jut ez eszembe újra, amely nap egyben a halálának a második évfordulója is.

Tovább
1 komment

Kezdődik: (majdnem) mindenkit üdvözöl Eszpi!

2018. június 13. 16:36 - BlogoszEditor

Holnap kezdődik a labdarúgó-világbajnokság. Mondjuk Oroszországban, úgyhogy csak fél (vagy oké, háromnegyed) szemmel nézi majd az ember. Magam is sokáig híve voltam annak, hogy az ilyesmi butaság, teljesen el kell választani a politikumot a sporttól, nem szabad engedni, hogy beférkőzzön előbbi az utóbbiba. Csakhogy ezt már meghaladtuk.

Tovább
Szólj hozzá!

Avatott kritika

2018. június 08. 10:45 - BlogoszEditor

Szerintem Florin Piersic több, mint Florin Piersic: ő egy tünetegyüttes, egy mikroszkóp alá való (alávaló - ez is véletlen volt, de pontos ide) metszet a romániai társadalom egy jellegzetes részéről. Ugyanúgy, ahogy kulturális téren a vele kortárs és tágabb értelemben pályatárs is  Adrian Păunescu is felpumpáltan több volt, mint  Adrian Păunescu, és ugyanúgy, ahogy Ilie Năstase még ma is nagy bumfordian több, mint Ilie Năstase. Viszont annyira avatott kritikát, mint Piersic, nem mindegyikük kapott.

Tovább
Szólj hozzá!

Megmenekül a vár macskája – de marad a dilemma is

2018. június 07. 17:13 - BlogoszEditor

Ma megint összefutottunk. Persze a várban. Én egy ottani rendezvényről jöttem el épp, és neki is dolga lehetett, legalábbis nagyon úgy, elfoglaltan ment épp át a belső várudvarról a külsőbe. A nagyváradi vár macskájáról van szó. Amellyel kapcsolatban mai, friss hírem van.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy aktuális installáció

2018. június 06. 13:08 - BlogoszEditor

Most, amikor itthon is, meg otthon is, meg a világ számos más részén is újra csúcsra van járatva az ostobaság, a párhuzamos (csak épp nem létező) valóság építése és imádata, aljas hatalmi érdekek miatt, különösen időszerű ez az alkotás. Nagyváradon, a Borsi út és a Decebal kereszteződésében tekinthető meg. Én például gyakran látom, ma pedig megörökítettem.

Tovább
Szólj hozzá!

Köszi, veletek inkább ne... (ám attól pesze még ugyanúgy de)

2018. június 04. 13:31 - BlogoszEditor

Ma van a nemzeti összetartozás napja. Napja ugyan van, de maga ez az összetartozás... hááát. Inkább ne. Fideszes nap ez. Semmi más. A határon inneni és túli fideszesek összetartozásának napja. A szavazótábor egyben tartásának egyik módja.

Tovább
Szólj hozzá!

Az orrunk előtt (és sajnos mégsem a szemünk láttára) győznek le mindannyiunkat

2018. május 30. 22:34 - BlogoszEditor

2017. február 1.: "Ma korán akartam lefeküdni - de hirtelen arra ébredtem, hogy a sötét '90-es években vagyunk". Ez volt a Fácsén a bejegyzésem, valamint ez itt lett a profilképem, amikor az "éjjel, mint a tolvajok"-éjszakán a PSD minden eddiginél nyíltabb támadást intézett az igazságügy ellen, immár nyíltan is felvállalva a saját, illetve a más pártok bűnözőinek képviseletét, a szavazóik képviselete helyett.

Tovább
Szólj hozzá!

Horrorkórházban, Nagyváradon

2018. április 22. 21:11 - BlogoszEditor

Eddig még sosem vettem észre: pár fa takarja el. Úgyhogy meg is lepett, hogy egyáltalán van ez. Az oldalán meg van bontva a téglafal, ott lehet besurranni. Azt hitem, elhagyott trásasház. De odabent hamar rájöttem, hogy kórház lehetett. Újabb elhagyatott épületet barangoltam be tegnap.

Tovább
Szólj hozzá!

Kivándorolhat Lovasi, ha rájuk is rájuk ront a Fidesz – nagyváradi interjú a kiscsillagosokkal

2018. április 10. 11:22 - BlogoszEditor

Már sokadszor járt Nagyváradon Lovasi András, ezúttal ismét a Kiscsillaggal. Ha már itt volt, beszélgettünk megint egyet, a koncert előtt, a Moszkva kávézóban. Ismét lebegteti, hogy talán új számokkal éledhetne újra a Kispál, meg arról is beszélt, hogy aggasztja a Fidesz, és például arról is, hogy ha kell, kiáll a civilek mellett. És egy kicsit Lecsó is megszólal.

Tovább
25 komment

Vicces nyomok katasztrófa után

2018. április 09. 19:10 - BlogoszEditor

Egy nap sem telt még el azóta, hogy Magyarország úgy döntött, még jobban bestötétíti magát, méginkább elszakad Európától, és még jobban engedi, hogy posztszovjet mintára pár, magát oligarchává harácsoló család kezébe kerüljön mindene. Átbicikliztem ma Nagyváradról szegény Magyarországra, és mutatok pár dolgot abból, amit ott láttam, fotóztam. Vicceseket. Mert valahogy végül csak meg kell nyugodnunk. Nem bele, csak meg.

Tovább
21 komment

Egy kis nyúl van a mátrixban...

2018. április 02. 13:00 - BlogoszEditor

Már az is gyanús volt, hogy tegnapelőtt Fácsén láttam, valaki húsvéti bölcsességet osztott megy egy bizonyos illetőtől, akit úgy hívnak, hogy Karácsonyi... Aztán mára már nyilvánvalóvá (és komolyan: most elsőre véletlenül úgy írtam le, hogy "nyulvánvalóvá", hehe ) vált, hogy valami zavar van az Erőben, hiba van a mátrixban, meg minden ilyesmi.

Tovább
Szólj hozzá!

Autók párbeszéde istenről

2018. április 01. 18:44 - BlogoszEditor

Két angol, egy magyar és egy román autó beszélget. Most, Nagyváradon. Pont jókor beszélgetnek istenről, mivel húsvét van, aktuális tehát. Ráadásul egymáshoz közel áll mind a négy, további ráadásul épp ebben a sorrendben láttam meg őket, és szuperráadásul egy templom közelében a Coposun lévő parkolóban állnak, a parkban lévő görögkeleti templomtól nem messze. Pár perce fotóztam le a beszélgetésüket.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: lol hol god cer

Ez most a soros... avagy elkészültem a tojásfestéssel

2018. március 31. 17:08 - BlogoszEditor

Egy olyan demokratikus államban, mint Magyarország, a tökkelütötteknek és az őket tökkel ütőknek is pozitív diszkrimináció jár, hiszen fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek. Nekik készítettem ma ezeket a mívesen írott tojásokat, húsvétra. Remélem, olyan lendülettel osztogatják majd, mint a baromságokat a neten, meg a való életben. Jaj, az ENSZ-et meg kifelejtettem. Meg ki tudja még hányat, amelyekkel kapcsolatban csak ezután jön a totál keresztényi és mélyen (bár mindig van lejjebb) nemzeti, elmebajos kukorékolás. Mert az ilyen záptojásokat amúgy háborodott kiskakasok tojják. És tolják. (A képekre kattintva még nagyobbak lesznek, így még nagyobb lesz a műélvezet is.)

Tovább
Szólj hozzá!

Jött jelzés, de a homály is maradt...

2018. március 18. 12:59 - BlogoszEditor

Néhányan kérdezték azóta, mi hír arról a két nőről, akiről a Magyar rémtörténet Dubajban című posztomban írtam. (A jelen bejegyzés megértéséhez kérem, olvassák el azt.) Nos, végül nem tudtam találkozni velük Dubajban, amikor nemrégiben ott jártam, és utána is csend volt még egy darabig. Aztán érkezett pár rövid jelzés.

Tovább
Szólj hozzá!

(V)eszem a kefét – avagy egy nemzeti kisebbségi hétköznapjaiból, 508378. rész.

2018. március 15. 19:15 - BlogoszEditor

Összefalaztam a kabátomat. Úgyhogy megyek ruhakefét venni. Olyannyira átlagos hétköznapon történik ez, annyira szürke hétköznap egy nemzeti kisebbségben élő életében, hogy ennél hétköznapibb már csak akkor lehetne, ha szerda lenne: mert amúgy csütörtök van, este, esik az eső. Szóval egy nemzeti kisebbségi sokadik hétköznapja. És szóval ki kellene kefélnem a kabátomat, de otthon csak cipőkefe van.

Tovább
Szólj hozzá!

Amikor a rendőrfőnök küld érted...

2018. március 06. 22:11 - BlogoszEditor

Olvasom, hogy Váradon elfelejtette egy tag, hova parkolt a Lotus Center parkolójában, amikor kijött, azt hitte, hogy ellopták az autóját, kihívta a rendőrséget, akik megtalálták a parkolóban a kocsiját, ott, ahol hagyta.
Úristen, dehát ez a történet tipikusan rólam szól. Hányszor gondoltam már, azt a rohadt autót keresve rohadt parkolókban, hogy ennyire hülye biztosan nem vagyok, hanem nyilván ellopták a kocsit. És annál is durvább, hogy arra sem emlékszem, mikor történt ez a fenti eset velem.

Tovább
Szólj hozzá!

Nesze: kikelet és csirkeaprólék

2018. február 27. 18:21 - BlogoszEditor

Ebben az országban valahogy minden mindig profán. Még az is, amit emelkedettnek, vagy amit könnyeden ünnepinek szánnak. Kitűnő példa erre ez is: a tavaszköszöntés, kis jelekkel. Nagyon jó ötlet  aztán a végén meg nesze. A Romániában szokásos tavaszköszöntő kitűzők, a márciuskák árusainál már tavaly is kedvencem volt a csirkeaprólékos dobozos. De idén sokkal nagyobb a választék hülyeségekből. Ma ezeket gyűjtöttem be a városban.

Tovább
Szólj hozzá!