Blogosz

MESE NINCS.

Ez a poszt csúnya szavakat tartalmaz. (De attól még nagyon minőségi)

2017. augusztus 14. 12:20 - BlogoszEditor

Néha megőrül a Sziget is, ahogy az emberek is, ahogy én is.

Tovább
23 komment

Egy fura újjáalakulás

2017. augusztus 01. 22:20 - BlogoszEditor

Szerintem mondjuk a sport, mármint a profi sport – a helyi érdekű is – leginkább a pénzről szól, és nem, már nem a pénz tartja mozgásban, hanem a pénz mozgatja, ami egészen más, ezért nem különösebben számít olyan szinten, hogy szurkolás, meg követése, meg mittoménmi. Tökmindegy. De ellene sem vagyok, egyáltalán nem, mivel egy üzletág (alig más), az üzletágak viszont fontosak, mert gazdaság, meg ilyesmi. Szóval hadd menjen, de amúgy mindegy.

Kicsit más – de csak kicsit – a mostani. Ami szintén helyi érdekű dolog. Újjáalakul ugyanis a Nagyváradi Atlétikai Club (NAC – románul Clubul Atletic Oradea, vagyos CAO). És van némi érdekesség.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: sport foci sál NAC CAO

Ezt a posztot én sem hiszem el

2017. július 29. 07:45 - BlogoszEditor

Pedig így történt. Eszem ott az étkezde teraszán. Mellettem ott nem is tudom, mit csinál egy társaság. Két szikár, elég csúnya és olyan turkálóból öltözködött, de valahogy agyilag is olyan szintűnek tűnő, hatvan év körüli ember egy férfi és egy nő  csak németül beszél, eléggé szegényes szókinccsel, de olyan kiejtéssel, mintha az anyanyelvük lenne ez.

Tovább
Szólj hozzá!

Megint hülye táblák Váradon...

2017. július 27. 18:06 - BlogoszEditor

Akkor inkább nem kell, köszi. Már nem először mondhatjuk ezt, mindenféle kétnyelvű feliratokra, Nagyváradon is, meg országszerte. Ráadásul sajnos Váradon (is) sokszor független a dolog attól, hogy esetleg magyar vezetője van-e az adott hivatalnak, vállalatnak, gondoljunk csak arra, mennyi ordas marhaság van kiírva magyarul a mai napig a tömegközlekedési eszközökön, meg a megállóhelyeken, és azokat a magyar vezetés idején rakták ki. Na, de most egy még emblematikusabb helyen van hülyeség.

Tovább
Szólj hozzá!

Most az Öné a döntés! Ja, nem, most sem egészen

2017. július 18. 21:45 - BlogoszEditor

Nagyon fontos kérdést akarok most dűlőre vinni. Az van, hogy csomagolnom kellene, hogy menjek a Campusra, de helyette itt gépezek, és kitaláltam, hogy akkor posztolok valamit. A felvetendő kérdés alapvető. Ez a gépezés, közben zenehallgatás valójában pótcselekvés most. Igen komoly tétje van ennek a bejegyzésnek. Ha még sokáig húzom itt, akkor végül csak reggel fogok hozzálátni a csomagoláshoz, és vagy lekésem a fuvart, vagy itthon felejtek valami alapvető fogkefét és trikót.

Tovább
Szólj hozzá!

Margittán komolyan veszik a részletes tájékoztatást

2017. július 16. 17:43 - BlogoszEditor

Keresetlenül informálnak. Attól jobb, hogy ez mind nagyjából egy helyen van. A strand mellett, a volt lőszerraktárnál, hátul. Ami - már bocs az alpáriságért, én sem szeretem az ilyen poénokat, de ez komoly is - valószínűleg lószarraktár is. Mert persze valszeg nem igaz közlések ezek. De mindegy, attól még viccesek. Tehát.

Tovább
Szólj hozzá!

Eddig bírtam kérdés nélkül

2017. július 11. 23:56 - BlogoszEditor

Van már legalább egy hete, de azt hiszem, több is, hogy ez megjelent itt, a környéken. És hát nem eléggé pontos. Minden nap látom, ott megyek el előtte. És nem világos, kire gondolt a művész. Így meg kellett már kérdeznem. Ma este aztán nem bírtam fel nem tenni a kérdést. Úgyhogy kimentem a festékszórómmal, és feltettem. A felső sorba. E kis beavatkozással egyből élettel telibb, dinamikusabb lett a dolog. :)

Tovább
Szólj hozzá!

Nehogy oda vigye, ha elromlik!

2017. július 11. 21:43 - BlogoszEditor

Az a vicc az egészben, hogy már a legelején átfutott az agyamon: és mi van, ha kilopnak belőle egyes alkatrészeket, kicserélik azokat régebbiekre? De aztán abban maradtam magammal, hogy ez lehetetlen, ilyen legfeljebb a sötét kilencvenes években történhetett utoljára, ma már csak nem. Aztán de.

Tovább
Szólj hozzá!

Vesztésre állunk. Megint

2017. július 04. 16:50 - BlogoszEditor

Ugye más is látja, hogy mintha leállt volna a DNA? Már régóta figyelem, és nekem nagyon úgy tűnik. Az év elején zajlott tüntetések után – amelyek épp azért indultak, mert a PSD megpróbálta kimenteni a saját, meg más pártok rengeteg bűnözőjét az igazságszolgáltatás markából, többek között a DNA-t is ellehetetlenítve –, újra nekifutott a PSD, csak más irányból.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: DNA PSD Toader Kövesi

Az ezredik blogbejegyzésem. (Ez itt)

2017. július 01. 23:10 - BlogoszEditor

Véletlenül vettem észre, hogy pont az ezredik jön: valamire rákattintottam, amire kiadta ezt az adatot is. Ezt itt tehát az ezredik blogposztom. És az is van, hogy idén lesz tíz éves is ez a blog. 2007. december 6-án 14:43-kor tettem fel az első bejegyzésemet. Huh, azóta sokminden történt, itt is.

Tovább
Szólj hozzá!

Sor az élelmiszerüzletnél (olaj, vászon, 30x26 cm)

2017. július 01. 17:55 - BlogoszEditor

Művészetnek ugyan nem tartom (legalábbis a manapság dívó változatát), annak ellenére sem, hogy az  viszont érdekelt, mert ezúttal olyan kerete volt, ami kíváncsivá tett. Tegnap nyílt a váradi városháza tornyában egy olyan naiv festészeti tárlat, amelynek a címe az, hogy A kényszerű szabadság  a naiv művészet harca a kommunizmussal. A bákói Gheorghe Parascan festményei vannak kiállítva. Harcról egyébként szó sincs (mégis mennyire nézik hülyének naivnak már a közönséget?), hiszen az összes kép tavaly készült.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy hisztiért Strasbourg-ba...

2017. június 21. 07:34 - BlogoszEditor

Most voltam először az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Strasbourg-ban, de máris leordították a fejem. :) Pedig csak hivatalos látogatásra mentem, nem peres félként, mégis az egyik perben érintett illető mutatott be egy kicsit ott is az otthon hangulatából is. Igaz, nem bent az épületben, hanem kint ordibál. És nem csak ő. És nem csak nekem.

Tovább
Szólj hozzá!

Röviden a semmiről

2017. június 19. 20:13 - BlogoszEditor

Nem tudom, van-e még olyan, akit egyáltalán érdekel, hogy mit csinál az RMDSZ. És ha nincs, akkor az nagyrészt épp annak tudható be, hogy az RMDSZ vagy húsz éve ugyanazt csinálja, amit. De ha van, ha nincs, azért röviden összefoglalom a mostani helyzetet, mivel ez is egy premier az 1989 utáni romániai politikában.

Tovább
Szólj hozzá!

Útinform. Avagy egy szóban a lényegről

2017. június 18. 10:17 - BlogoszEditor

Ez a román-magyar határszakasz legnagyobb átkelőjénél, az Ártánd-Bors átkelőnél van. Történetesen a magyar oldalon. Vagy ötszáz méterrel a határátkelő előtt. Mint ismeretes, mostanság sokszor van óriási torlódás az átkelőknél. Amikor ezt fotóztam, épp nem volt ugyan, ám világosnak tűnik, hogy valaki épp akkor festette fel a sokatmondó szót a táblára, amikor ott volt kénytelen sorban állni. És immár minden autóst figyelmeztet. :)

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: fasz vám pula vama

Némi különbség...

2017. június 17. 07:47 - BlogoszEditor

Megint átmentem Magyarországra bringázni. Ezen a határon átvezető kerékpárúton, amelyik Nagyváradtól Berettyóújfaluig tart. Nem új az a jelenség, amit mutatok, azt hiszem, hogy írtam is már róla, viszont most pár fotóban is megmutatom, mi a különbség a két országbeli útszakasz között. Na nem mintha Magyarország mostanság rendes ország lenne, ám még mindig nem sikerült teljesen lezülleszteniük és tönkretenniük.

Tovább
Szólj hozzá!

Muszlim terrorista, hányózacskó és más fordulatok a repülőgépemen...

2017. június 16. 07:03 - BlogoszEditor

Velem mindig ilyenek történnek állítja rólam félig humorosan egy ismerősöm. És ha nem is teljesen így van ez, azért igaza van. Ez is érdekes, ami jön. Pont utazom haza Strasbourg-ból, ahol épp ma az Európai Parlament plenáris ülésén is részt vettem (ezúttal nem Brüsszelben tartották, mivel átlagosan havonta négy napot Strasbourg-ban ülésezik az EP, ahogy most is). Ezt tehát tessék megjegyezni, később szerepe lesz: pont ma utazom haza, és ugyancsak ma voltam az Európai Parlament plenáris ülésén. Mivel Strasbourg légi úton eléggé nehezen megközelíthető, átszállással jövök haza is, mégpedig Amszterdamba tartunk az első géppel. Beszálláskor lehuppan mellém egy idősebb, színes bőrű illető.

Tovább
1 komment

Slágermúzeum

2017. június 08. 08:08 - BlogoszEditor

Csak úgy eszembe jutott Taizé. Ez egy franciaországi településen lévő ökumenikus közösség, amelyik lényegében egész évben fogad ifjúsági csoportokat. Én is voltam, kétszer. Meglepően csodálatos élmény volt. És téli találkozókat is tartanak, de azokat mindig a világ más és más nagyvárosában, azon is voltam egyszer, Bécsben. Nyugalom, nem lesz semmi térítgetés, zenéket akarok csak mutatni.

Tovább
Szólj hozzá!

Furcsa, de nem lehetetlen

2017. május 22. 05:16 - BlogoszEditor

Érdekes adalékot hallottam a közelmúlt történetéhez. Stefano Bottoni történész-kutatótól, aki itt tartott előadást. Ő az, aki például az is kiderítette, levéltárazással, hogy Szilágyi Domokos rendszeresen jelentett a román titkosszolgálatnak ( aztán amikor ezt megírtam, akkor néhány szentfazék nekem is ugrott). Szóval nem a most következő az egyetlen meredek, de érdekes megállapítása Bottoninak. Aki nekem hitelesnek tűnik. Ha nem ő mondaná, a következőket, akkor eléggé holdkóros összeesküvés-elméletnek tűnne. Persze az is benne van, hogy az olyan stílusban dolgozó és szerepelő kutatók, mint ő is, szeretnek hangzatos témákban kutatni, és olyan eredményeket felmutatni, amelyekre felkapja a fejét az ember de ezzel semmi baj, és nem szükségszerűen megy a hitelesség rovására.

Tovább
1 komment

Jó poszt

2017. május 18. 21:50 - BlogoszEditor

Jövök a központban, hát, egy macska ül egy motoron. A PKE épülete mellett. Én nemhogy nem zavarja, ha megállok ott, és fényképezem, hanem még oda sem néz. Ehelyett még nyújtózkodik is egy nagyot, meg hempereg ott. Ennyi ez a mai poszt. De így is jó poszt. Ni. :)

(A képekre kattintva még nagyobbá válik a jó poszt egy-egy eleme.)

Tovább
Szólj hozzá!

Menekültek között, Békéscsabán: egykor és most...

2017. április 25. 23:10 - BlogoszEditor

Napra pontosan ma van 18 éve, hogy meneküttáborban jártam. Vagy inkább befogadó állomás volt az. Nem szeretem persze én sem, ha valaki az emlékeiből él, itt sem a visszaemlékezés a lényeg. Hanem épphogy a mával való kontraszt. 1999-ben, április 25-én volt tehát ez. Riportútra mentem, a Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központba - csak ekkor még nem így hívták, hanem már nem tudom, hogy, de valahogy egyszerűbben: a neve is normálisabb volt. Viszont a menekültek akkor is olyanok voltak, mint most, például mint amikor nemrégiben a Magyarországon átvonulóknál kíváncsiskodtam, a Keletiben. Csak a magyarok nem olyanok most, mint akkor voltak. Mert az utóbbi években különösen begolyózott politika rátalált erre a témára is, és onnantól ennek a normalitása is fel van függesztve. (Ha nem egyenesen megszűnt.)

Tovább
5 komment