Blogosz

MESE NINCS.

Csökkenve stagnálunk

2012. február 02. 22:58 - BlogoszEditor

 

Eszembe jut néhány mondat, amelyeket az elmúlt évek során csíptem el itt-ott.
 
„Nem tudom, mit akarnak a magyarok. Nem tudom, minek követelőznek itt, amikor pár száz év múlva úgyis el fognak tűnni” - Petru Filip, a PD-L jelenlegi vezetőségi tagja, volt nagyváradi bűnöző polgármester, akit annyira megutált végül Nagyvárad, hogy Bukarestbe költözött. (Mármint az előbbi, nem az utóbbi.)
 
„Mit akarnak maguk, magyarok mindig ezzel? Minek akarják mindig, minél több emléktáblával, meg szoborral felidézni, hogy régóta itt vannak?” – Ilie Bolojan, Nagyvárad jelenlegi, PNL-s polgármestere.
 
„Ti hogy foglaltok állást ebben a politikai helyzetben?”
„Mármint ki? Én?”
„Nem, hanem ti, az RMDSZ.”
„De én nem az RMDSZ vagyok. Én ember vagyok, az meg egy párt.”
„Hm, furcsák vagytok ti, magyarok...” (Beszélgetés egy román újságíró kollégámmal.)
 
„Ó, hát az én nagyszüleim is magyarok voltak. Bár én már egy szót sem tudok magyarul. Úgy öregedtem meg, hogy meg sem tanultam az ő nyelvüket, s nem is jártam ott, ahonnan bevándoroltak ide. (...) Hogy Romániában is élnek magyarok? Nos, nem tudom, hol van Románia” – egy Fodor nevű Greyhound-sofőr, akivel a Yosemite Nemzeti Parkban lévő parkolóban beszélgettem, Californiában.
 
„Attól, hogy magyar vagy, még ne gondold, hogy neked van igazad” – közlekedési vitám egy mozzanata egy román autóvezetővel.
 
„Hogy mi? Mi a maga neve? Hmmm… Ilyen hangzású névvel nem akarna inkább a határ másik oldalán, mondjuk Bihorgerezdesen vezetni?” – engem igazoltató, dühös rendőr, némi összetűzésünk után.
 
„Nahát! Maga magyar? Ilyet még nem láttunk. Honnan jön ide egy magyar?” – rámcsodálkozó román utasok, nem tudom, hol, egy személyvonat zsúfolt fülkéjében, Râmnicu Vâlcea felé tartva, de a város még fényévekre van közben.
 
Vannak még ilyenek. Biztosan sok ücsörög még a fejemben valahol. De most csak ennyi jut eszembe.
Ezek is arról, hogy ma (az egyes források által előre jelzettnél hamarabb) nyilvánosságra hozták a romániai népszámlálás egyes eredményeit. Itt az MTI-hír, kellemes asszociálgatásokkal böngéssze mindenki kedvére.
 
1 millió 238 ezer magyar él Romániában, a kisebbség a lakosság 6,5 százalékát teszi ki - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. A tavalyi népszámlálás most közzétett első részleges eredményei szerint Romániában a magyarság képezi továbbra is a legnagyobb nemzeti kisebbségi közösséget. Abszolút értékben a romániai magyarok száma csaknem 194 ezer fővel csökkent a 2002-es népszámláláshoz képest, számarányuk azonban lényegesen nem változott, hiszen akkor 6,6 százalék volt a magyarság aránya. Románia lakossága a korábbi 21,6 millió főhöz képest most már alig éri el a 19 milliót; tíz év alatt 2,6 millió fővel fogyott a népesség. A magyarság két megyében alkot többséget: Hargita megyében a lakosság 84,8 százalékát, Kovászna megyében pedig 73,6 százalékát teszik ki a magyarok. Jelentős magyar nemzetiségű lakossággal rendelkezik még Maros (37,8 százalék), Szatmár (34,5 százalék), Bihar (25,2 százalék) és Szilágy (23,2 százalék) megye. Abszolút értékben Hargita megyében él a legtöbb magyar (258 615 fő), a második legnagyobb magyar lakossággal rendelkező megye Maros (200 989), a harmadik Kovászna (151 787). Ezek után következik Bihar (138 441), Szatmár (113 541), Kolozs (103 457) és Szilágy megye (50 659). A magyar kisebbség után a második legnépesebb közösséget a romák alkotják, akik a lakosság 3,2 százalékát teszik ki. Számuk 619 ezer, ami növekedést jelent a tíz évvel ezelőtti 535 140 főhöz képest. A tavalyi népszámláláson lényegesen magasabb volt azok száma, akik nem nyilatkoztak etnikai hovatartozásukról. A statisztikai intézet által közölt adatok szerint csaknem 60 ezer ilyen személy van.
 
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr984054957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaqukk 2012.02.03. 07:42:50

Nem csak a város van fényévekre.Amúgy az a hatvanezer nem nyilatkozó talán az „it’s complicated”kategória hiánya miatt nem sorolt be.Tócsa után szabadon.
süti beállítások módosítása