Blogosz

MESE NINCS.

Marslakók és aranyhalak a fülkékben

2016. december 12. 16:04 - BlogoszEditor

Katasztrofális, persze, az, ahogy a másik Románia (imádom azt, hogy ők, csúcsminőségű iróniával úgy hívják ezt, hogy "România profundă") megint ránkhúzta a PSD-t. De olyan mértékben, hogy már a fejünk búbjáig ér. Meg azért azt se felejtsük el, hogy még csak nem is az ország elmaradottabb része tette meg újra azt a szívességet, hogy lerángatja magához az egészet hanem egyrészt, a részvételi arányt látva elmondható, hogy még csak minden második ember sem ment el voksolni, hanem minden 1,7valamennyiedik döntött, és ezek közül is minden majdnem második szavazott a PSD-re, másrészt ez a monstrum már nemcsak Ó-Romániában népszerű, hanem Erdélyben is megvetette már a lábát. Köztük például itt, Bihar megyében, ami szintén nagy és kellemetlen meglepetés, hiszen itt most ők győztek, pedig Bihar hagyományosan olyan volt, amelyik nem szerette őket. Sőt: egész Romániában csak 7 olyan megye van a 41-ből, amelyikben nem a PSD lett az első (Kolozs, Fehér és Szeben a PNL-é, míg Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár az RMDSZ-é), és ez politológiai szaknyelven szólva már kvázi kibaszottul hihetetlen. Na, de látok még pár fontos dolgot, nézzük ezeket is. Meg majd egy jó képet a végén. (Nem, most ne görgessen le a tisztelt olvasó, kötelező elolvasni előbb a szöveget. :) )

Az nem volt ugyan váratlan, hogy a PSD győzött, ami kérdéses volt, az az arány. Tarolás lett és ez azért nem minden elemében érthető. Mert hát annyira világosnak tűnik, hogy a PSD annak a csapatnak a nyílegyenes folytatása, amelyik 1989-ben félrevitte az akármit, implicite az életünket. Csakhogy egyrészt a választóknak aranyhal-típusú memóriájuk van, másrészt ez is összetettebb ennél, hiszen felnőtt több generáció is, amelyik már nem 1989-től számítja és figyeli a történéseket, ráadásul a választóktól nem lehet elvárni, hogy egyformán gondolkodjanak. Azt sem, hogy egyáltalán.

Továbbá úgy is vizsgálhatjuk az egészet, hogy belátjuk: lényegében még soha nem sikerült megszabadulni a PSD-től, és ez az ország még soha nem választott úgy hatalmat, hogy valóban pró elképzelései lettek volna, valóban a haladás mellett tette volna le a voksát. Hanem a PSD csak akkor vesztett, veszít, ha a mérhetetlen arcátlansága és agresszív mélybe húzása miatt időnként ellene fordul, megmozdul a választók egy része, és ellene szavaz. Nem annyira másra, mint ezek ellen. Itt még mindig a protest-voksolás az, amivel egyáltalán el lehet érni valamicskét is. És ez nem elegendő alap igazi fejlődéshez. Sőt, még csak ahhoz sem, hogy rendesen megszabaduljunk azoktól, akik ellen tiltakozunk.

És itt érünk el az aktuális reményhez, az USR-hez. Amelyik szintén nagyrészt protestszavazatokkal jutott be a parlamentbe, abszolút új erőként. És valljuk be: úgy, hogy igazából ismeretlen jelölteket szavaztak be a törvényhozásba az emberek, látatlanban, "hadd menjen, mindegy, kik, csak ne ezek" alapon. Ami persze kockázatos is, ugyanakkor az "eddigiektől" való határozott elfordulás csak így lehetséges jelenleg. Hogy aztán mi várható az USR-től, arról jelenleg sincs infó, aki azt állítaná, hogy tudja, az nem mond igazat. Egy fél éve alakult pártról van szó, amelyben sok új ember is van, ugyanakkor hallottam már olyanokról is, akik más pártokból szüremlettek át. Hogy aztán az újak meddig bírják anélkül, hogy bedarálná őket a rendszer, ez még nem világos sőt, őszintén szólva még az sem, hogy valóban olyan szándékkal indultak-e, hogy bírni akarják. De minden esetre most ez volt a maximum, amit a választók azon része tehetett, amelyik mást akart. És ha úgy vesszük, bekerült egyetlenegy teljesen új erő, mégpedig egyből 9% körüli eredménnyel - ami nem rossz. A rossz az, hogy még mindig csak 9% körüli arányban fogják fel a választók, hogy az újakkal nem biztos, hogy bármi is elérhető, de a régiekkel biztosan semmi új.

Ezért e gondolatmenetet folytatva a Băsescu-féle PMP hajszálon múlott bejutásáról nem is ejtek különösebben szót: ők ugyanis nem számítanak új erőnek. Utóbbiból jelenleg csak egy van. Viszont az USR-téma összefügg még az RMDSZ-szel is. Olyan tekintetben, hogy az RMDSZ (erre is kevesen fogadtunk volna) kifejezetten jól teljesített ezúttal és még nagyobbat ment volna, ha nincs az USR, ahova számos kiábrándult és heróttal küszködő magyar szavazó átpártolt. Ami tehát a magyar PSD-t illeti még (és ez a rész immár független az USR-től), Kelemenék mostani erős menetelése is érthető, mégis meglepő, és az aranyhal-memória miatt mégis érthetetlen. Mindez egyszerre. De úgy látszik, jól fogott az is, hogy Orbánék megint szembefordultak a saját addigi önmagukkal, és miután nem volt sikeres az MPP-projektjük sem, és az EMNP-kísérletük sem, inkább újra összejönnek a pozícióit végig profin védett, azokat a Fidesz összehangolt és ügyes támadásai ellen is, meg a szavazók elpártolásától is megóvott RMDSZ-szel. Úgyhogy Orbán és Kövér átjöttek ide, fél órára, kampánysemmiket beszélni, és nagyon bejött ez is az újra összebékült két köpönyegforgató erőnek. Most az a képlet, hogy a Fidesz megint részese hatalomnak a romániai magyarság viszonylatában is, mégpedig úgy, hogy a román politikum számára is elfogadott, sőt, a román politikum meghosszabbított karjának számító RMDSZ-szel borulnak össze, nem pedig a saját pártjukat, az EMNP-t erőltetik, ami viszont a mindenkori román hatalom számára nem elfogadható, és az RMDSZ számára sem az. Szóval hihetetlen ez a lavírozás is, de nagyon ügyes, ördögien az, mindkét részről.

És még egy kis további furcsaságról ami könnyen megint nagy furcsaság lehet. A Tăriceanu-féle ALDE nevű zsebpártról van szó. Amelyik szintén bejutott a parlamentbe. Sőt, a PSD szatellitjeként a maga 5,5% körüli eredményével épp elég lehet ahhoz, hogy a 45%-os PSD-vel egütt meglegyen a többségük. Na most, én azóta is azon gondolkodom, mégis hogy nézhet ki egy ALDE-szavazó. Ki az, aki ALDE-hívő? És honnan veszi a hitét, mégis miből táplálkozik az? Mert Tăriceanu liberálisként próbálja eladni a maga kis ALDE-jét, mégpedig a legevidensebb semmitmondással, totális közhelyeket puffogtatva a szabadelvűségről, és közben az égvilágon minden tette, mozdulata által szembe menve a liberalizmussal. Na most: a libsik általában képzettebbek, de főleg intelligensebbek, mint úgy nagyjából az átlagos szavazó. Akkor viszont kizárhatjuk, hogy azok szavazták volna be a parlamentbe ezt az izét, akik liberálisak. A butábbak viszont a PSD-vel, meg a többi nagyobb párttal vannak elfoglalva általában, kivéve az idióták szélsőséges szegmensét, amelynek ott a PRM-t felváltott PRU, bár az meg most nem jutott be. De akkor meg kik? Milyenek az ALDE szavazói? Marslakók? Droidok? Vagy ekkora családja és klientúrája lenne Tăriceanunak, hogy a slepp pecsételése révén összejön egy kis küszöbátlépés?

Hát, most ezekre akartam rámutatni. Aki elolvasta, az most megnézheti a képeket (de kérem, csakis az nézze meg). Ezek ma, azaz a választás lezárultával készültek, Váradon fotóztam. A győztes PSD falragaszára immár a kreatív plakátragasztók a legelső éjjel rá is raktak egy másikat.

Amelyik bolondos, zavart ünnepeket kíván. Na, igen...

20161212_125231.jpg

20161212_125303.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4812042525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása