Blogosz

MESE NINCS.

"Román vagyok" én is. És nem csak ma

2017. december 01. 10:00 - BlogoszEditor

Egyáltalán nem vagyok híve annak, hogy leszóljuk mások nemzeti ünnepeit, sőt szerintem az a tahóság egyik biztos jele. A következőnek sem a mai román nemzeti ünnep a lényege viszont az apropója, történelmileg pedig az egyik eredője.

Szóval: azt hiszem, valahol itt kezdődnek a bajok. Hogy ki a magyar, ki a román, illetve, hogy összemossuk-e a nemzetiséget és az állampolgárságot. Így, ni:

nevtelen.png

0.png

És az első a kivétel. Ma is. Meg általában is. Azért a biztonság kedvéért rákerestem. És tessék, itt van a találati oldal eleje (a többi része is ilyen), valóban az a kivétel, most is:

nevtelensdvdv.png

Persze a jelen esetben közrejátszik az is, hogy az anyagot a címmel együtt készen, hírügynökségtől vette át az összes orgánum, így terjedt szét. Ám ha akarom, ez is jelképes is, ha nem, nem  a jelen anyag forrása még csak nem is valamelyik magánhírügynökség, hanem épp a román állami, úgymond közszolgálati hírügynökség, az Agerpres. Ám tudjuk jól, és tapasztaljuk sokszor, hogy magának a jelenségnek a gyökere sokkal mélyebb ennél. Nagyonis élő az a hozzáállás, megközelítés is, hogy románok vagyunk, csak épp magyar nemzetiségű románok. Mégpedig nem is annyira a román nemzeti ünnepen hangsúlyozzák, ezt, hanem a hétköznapokban.

És akkor ne jusson eszünkbe az Erdély Romániához csatolását szorgalmazó, 1918 december 1-én elfogadott Gyulafehárvári nyilatkozat, ami épp a mostani román nemzeti ünnep alapját is adja, ám amiben a más nemzeti közösségeknek is sokat ígértek, például azt, hogy „Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzet­gyűlés kinyilvánítja a következőket: 1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában. 2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének”? Hm?

oz saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által. A törvényhozó testületekben és az ország kormányzásában való részvételre minden(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/olvasoink-kuldtek/miert-nem-unnepelunk-december-1-en)
Erdély Romániához csatolását kimondó, 1918. december 1-jén elfogadott Gyulafehérvári nyilatkozat? „Teljes nemzeti szabadság az együttlakó népek számára. Mindenik népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által. A törvényhozó testületekben és az ország kormányzásában való részvételre minden nép népességének számarányában nyer jogot.”(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/olvasoink-kuldtek/miert-nem-unnepelunk-december-1-en)
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr8213408309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása