Blogosz

MESE NINCS.

"Ezúttal szavazni fogok." De mire szavazzunk? És mi van egyáltalán? Válaszok a fő kérdésekre, közérthetően

2019. május 21. 07:02 - BlogoszEditor

Jól is esik valamelyest, hogy volt, aki már érdeklődött, készítek-e ezúttal is közérthető összefoglalót arról, hogyan szavazzunk szerintem a május 26-i európai parlamenti választáson - másrészt meg nem annyira esik jól, mert az esne jobban, ha ilyesmi nem lenne kérdés még manapság is. Minden esetre egyébként is megírtam volna, úgyhogy nézzük.

Fontos először is, hogy most 26-án Romániában nem egy, hanem két voksolás zajlik egyszerre. Az EP-választás mellett ugyanis lesz az a népszavazás is, amelyet az államfő hirdetett meg, és amelynek a hivatalos célja annak eldöntése, hogy hagyjuk-e még tovább garázdálkodni a PSD-t az igazságszolgáltatás ügyeiben, valós célja pedig az EP-választásra való mozgósítás, a PSD-vel enyhén szólva nem szimpatizáló szavazók soraiban. Ez a két voksolás lesz tehát nálunk 26-án, és javallott mindkettőn részt venni, úgyis ugyanazokon a helyeken tartják mindkettőt. Ráadásul én javaslom ezt, aki szándékosan érvénytelenített szavazatot szoktam leadni olyankor, amikor nincs megfelelő választás, és hangsúlyozom is mindig, hogy maffiára maffia nem alternatíva, hanem az is érvényes és teljes opció, ha direkt érvénytelenül szavazunk, amikor olyan a helyzet.

Úgy látszik egyébként, érzékeli az EU vezetése is ezt a nem túl szavazós hangulatot (persze nem rajtam, hanem amúgy). Épp ezért a vezetése olyan szlogennel indított mozgósítási kampányt az unió összes országában, hogy "De data asta votez", magyarul pedig a kevésbé eltalált "Szavazni fogok". Találkoztam is az itteni karavánjukkal, és a tőlük kapott mindenféle hivatalos kampánytárgyaikkal illusztrálom ezt a bejegyzésemet. Szerintem amúgy ügyes kampány ez.

20190411_163422.jpg

Szóval amikor nincs kire, mire, nem kell érvényesen voksolni, most azonban van választási lehetőség, és tétje is van a dolognak. Az utóbbi években ugyanis azt láthatjuk, hogy többfelé egyre erősödik a demokráciaellenes, EU-ellenes vonal. Immár nemcsak kívülről dolgoznak egyes erők kifejezetten az Európai Unió ellen, hanem ezek megtalálták a belső szövetségeseiket is. Számunkra talán a legkönnyebben átlátható példa az a módszeres és rendszerszintű árulás lehet, amit Magyarországon a Fidesz művel, de aztán ez a történelmi léptékű bűnöket elkövető vonal máshol is kezdett megerősödni. Többek között Romániában is. Azt láthatjuk, hogy Magyarországon a legerősebb, és egyúttal minden szempontból a legkártékonyabb erő, a Fidesz műveli azt, hogy zsebrevágja az unió támogatásait, közben azonban segít szétfeszegetni az uniót, uszít ellene, tulajdonképpen nincs olyan nap, amikor ne árulná el azt, akárcsak a demokratikus értékeket. Egyre inkább ehhez hasonló vonalvezetésű nálunk a legnagyobb és egyben legkártékonyabb erő, a PSD. Amelyik ráadásul a jelek szerint néhány százalékkal ugyan, de ezt a választást is nyerheti Romániában. Összességében tehát egyre inkább veszélyben van az EU belülről is, vagy szétesik, vagy leszakadnak tőle az utóbb felvett, volt kommunista országok. Nekünk pedig, mint független polgároknak, ezzel éppen ellentétesek az érdekeink. Alap tehát, hogy ezúttal, meg a jövőben is állást foglaljunk az EU mellett, annak árulói ellen, ezzel tulajdonképpen saját magunk mellett is. Ezért egyértelmű, hogy ezúttal érvényes szavazatot kell leadni. Kérdés persze, hogy kire, mindjárt kitérünk erre is.

Ott van azonban nálunk ez a referendum is. Amely tehát leginkább a felvilágosultabb, uniópártibb szavazók mozgósításáról szól, a PSD ellenében, de leginkább azért, hogy növelje a részvételt a népszavazással egyszerre zajló EP-választáson, ezzel is erősítve is az unióval kompatibilisebb itteni pártok várható szavazati arányát. Ezen a népszavazáson is érdemes leadni a szavazatot egyúttal, már csak azért is, mert ez is egyfajta protest voksolás, a PSD ellenében, márpedig az ilyesmi sosem árt, ha álmodból felköltenek, akkor is automatikusan protestálni kell az ellen, amit minden téren egyre arcátlanabbul művel a PSD. A népszavazáson két kérdés lesz. Az egyik arra vonatkozik, tiltsák-e be az amnesztiát és a kegyelem gyakorlatát korrupciós bűncselekmények esetére, a másik arról, tiltsák-e meg a kormánynak, hogy a parlament megkerülését jelentő, úgynevezett sürgősségi rendeletekkel változtatgasson a bűncselekmények, azok büntetési tételei, valamint a vonatkozó igazságszolgáltatási szervezeti formák témaköreiben, továbbá legyen-e könnyebb alkotmánybírósághoz fordulni, ha mégis ilyesmiket művel. Egyértelmű tehát, hogy mindez főleg a PSD-re vonatkozik, amelyik az utóbbi években abszolút kormányzási prioritásának tekinti, hogy mindenféle durva törvénymódosításokkal és rendeletekkel megmenekítse a büntetéstől a saját korrupt politikusbűnözőit. Ezen törekvését nagyban támogatja az ALDE és az RMDSZ is. Ez a népszavazás azért leginkább közvélemény-kutatásra hasonlít, ugyanis nem jár majd semmi automatikus kötelezettséggel, arra nézve, hogy törvénybe is iktassák a felvetett ügyeket. Ahhoz ugyanis, hogy a két témakör ügyeit törvénybe is lehessen iktatni, épp a PSD és kiszolgálói által uralt parlamentnek kellene törvényt alkotnia, majd újabb népszavazást kiírnia az elkészült törvény elfogadásáról. Az is van továbbá, hogy ennek a referendumnak a kérdései számunkra ugyan egyszerűnek hathatnak, de a többség számára nem könnyen érthetőek (főleg a második kérdés nem az). Nem világos aztán, hogy a népszavazást meghirdetett Iohannis államfőnek és körének van-e stratégiája arra, hogy kezdjen is valamit a referendum majdani eredményével. (Azért remélem, hogy van, kár lenne egy ilyen jó kis népszavazásosdit csak egyszer kihasználni, holott az még magának a referendumnak az elmúltával is megfejhető néhányszor). Nekünk tehát most annyi a dolgunk, hogy amennyiben tisztább közéletet, politikai életet, országot szeretnénk, a referendum szavazólapján szereplő mindkét kérdésre szavazzunk igennel.

20190411_163243.jpg

Röviden ennyit tehát a referendumról, most térjünk vissza az ugyanaznap zajló EP-választáshoz. Ezen Romániában 23 párt és 7 független jelölt indul. Romániának 33 EP-képviselőhöz van joga, a Brexit miatt ez eggyel több, mint az előző ciklusban. Összesen mintegy 700 személy indul ezért a 33 helyért. Azonban valós esélye egyetlen függetlennek sincs, és a pártok közül is csak 7-nek van. Most úgy néz ki, hogy körülbelül 29%-kal  PSD nyerheti a romániai EP-választást, második 25%-kal a PNL lehet, harmadik helyre futhat be 14%-kal a 2020 USR PLUS pártszövetség, aztán itt van az az ALDE amellyel kapcsolatban számomra mindig a legérthetetlenebb, hogy milyen is lehet annak a választónak a profilja, aki rájuk szavaz, de minden esetre őket 10%-ra becsülik, bejuthat még a Victor Ponta-féle Pro Romania, 9,6%-kal, valamint az 5%-os küszöbérték környékén pitizik a voksokért az RMDSZ és a PMP. *Frissítés: két nappal e blogbejegyzés megjelenése után került nyilvánosságra a választás előtti utolsó felmérés, és eszerint a PNL már átvehette a vezetést. Az IMAS intézet mérése szerint a rangsor a következő: PNL - 28,5%, PSD - 21,1%, 2020 USR – PLUS - 19,6%, Pro Romania - 9,9%, ALDE - 9,8%, PMP - 6,2%, UDMR RMDSZ - 3,8%. Hozzá kell tenni, hogy az RMDSZ-t mindig alulmérik, minden választáson.

A fő kérdés tehát már megint az, hogy kire szavazzunk. Én most csak az esélyes pártokat venném át röviden, mert nem akarok egész este itt ülni. Lássuk tehát.

Eleve érthetetlen, hogy miként vezethet még mindig - ráadásul európai választáson is - a balkáni PSD. Amelyik az 1989 óta eltelt 30 év során az elején kifejezetten az orosz érdekszférába próbálta visszarángatni Romániát, aztán balkániasította, ráadásul az utóbbi években ismét Moszkva-párti húrokat penget, ugyanolyan skizofrén módon uszítva az EU ellen, és közben meglopva azt, hasznot húzva belőle, ugyanolyan primitíven sorosozva, brüsszelezve, mindenféle más baromságozva, mint Magyarországon a Fidesz. Tulajdonképpen semmit sem felejthetünk el a PSD-nek: nincs az a témakör Romániában, amelynek lezüllesztéséért ne ez a párt lenne a leginkább felelős. Ráadásul az utóbbi években már abszolút gátlástalan, arcátlan támadást indítottak a jogállam nálunk még amúgy is gyenge struktúráinak leépítésére. A PSD tehát automatikusan kiesik az ép ésszel választhatók közül, akárcsak bármilyen más voksolás alkalmával.

20190411_163134.jpg

A PNL jelenleg a legerősebb ellenzéki erő szerepkörében van. Azonban valamelyest tényleg csak szerep ez, hiszen abszolút nem mondható liberális pártnak, hiába van benne ez a nevében, leginkább egy szoftosabb PSD-nek mondanám, amely inkább a konjunktúra miatt áll szemben a PSD-vel, semmint meggyőződésből, és inkább arculatot épít arra, hogy ellenzéki, semmint igazán összetett, fajsúlyos stratégiát. Meg aztán azt se feledjük, hogy a PNL már kormányzott is a PSD-vel, ez utóbbi játékszereként, annak behódolva. Igaz viszont, hogy a PNL más országos szinten, és más, valamivel jobb, progresszívebb itt nálunk, helyin. De ez kevés. Úgyhogy köszi, de PNL nem.

Ami az ALDE-t illeti, azt egy sima áruló hozta össze magának, házi pártnak. Nevezetesen Călin Popescu Tăriceanu, aki szintén eljátszotta már a nagy PSD-ellenes szerepét, sőt ezzel az alakításával ért el pályája csúcsára. Emlékezhetünk ugyanis, hogy még PNL-vezetőként akkor lett miniszterelnök, amikor a DA pártszövetség megnyerte a választásokat, pont arra építve, hogy alternatívát kínálnak a PSD-re. Hamarosan aztán Tăriceanu összekülönbözött az akkor államfővel, Băsescuval, majd unzsenír átállt a PSD-sek táborába. Ehhez létre is hozott egy saját kis pártocskát, azóta is annak vezetőjeként tolja a PSD szekerét. Ez a pártocska az ALDE,  amelynek röhejes módon a nevében a liberális is benne van, meg az is, mintha a demokraták valamiféle szövetsége lenne, holott egy demokrata sincs benne, és olyan kicsi, hogy nem is nagyon szövetkezhetnek benne különösebben. Ez tehát az ALDE: egy arctalan, opportunista semmi, tehát szintén kiesik.

20190411_162955.jpgKövetkezik a Pro Romania. Remélem, elég, ha annyit mondok, hogy ez is csak egy kis házi pártocska, amit a PSD-ből kiugrott Victor Ponta barkácsolt magának. Az a Ponta, akivel kapcsolatban a legutóbbi mélyebben rögzült emléke az lehet Romániának, hogy alig várta a fél ország, hogy mikor szabadul már meg tőle, mint miniszterelnöktől, és a PSD-től. Ponta képes volt még hetekre holmi hazudott gyógykezelésre külföldre is menni, csak azért, hogy elhúzzák a lemondatását. Tőle aztán valamelyest sikerült megszabadulnia az országnak, de a PSD-től még most sem – és íme, ismét itt van Ponta, aki a teljesen besötétült és levadult PSD-hez képest már-már jogosan pozicionálja európaiként a saját kis vállalkozását, a Pro Romania pártot. De csak ahhoz képest, mert valójában ugyanmán, mennyélmán, haggyadmán, üljélmánle. Úgyhogy a Pro Romania párt esetében nyugodtan lehetünk kontrák, kérem a következőt.

A választási küszöbön alszik mindig, két választás között az RMDSZ. Voksolásokkor mindig felébred, bemenekül a parlamentbe, aztán alszik tovább, ismét a küszöb felé csúszva kifelé. Bár magyarok vagyunk, nem fogok túl sok szót vesztegetni az RMDSZ-re sem. Sőt, pont azért nem, mert magyarok vagyunk. Ez a párt az 1989-től számított első 10 évében volt valamelyest hiteles és becsületes, az utóbbi 20 évet viszont már úgy töltötte, hogy teljesen megtanult minden rosszat, ami egy párt létezéséhez, kommunikációjához, szavazatmaximálásához kell, mint ahogy azt is, hogyan tud leginkább üzleti vállalkozásként működni, de csakis a sajátjai számára, és hogyan tud leírni, diszkriminálni, zsarolni mindenkit, aki vele lehetne, de nincs vele. Sehol nincs már az érdekképviselet, csak a kampányanyagokon. És még csak az sem állja meg a helyét, hogy az RMDSZ pragmatikus politizálással mindig a legerősebb román pártot támogatná, hiszen mára leginkább a PSD kiszolgálója csupán, és csak nagyon nagy fordulatok esetén pártol el az egész Románia – és benne ugye Erdély – számára legsúlyosabb tehertételnek számító PSD-től. Egészen megdöbbentő és felháborító esetekben is ezt a román pártot segíti a parlamentben is, sőt, helyi szinteken is. Legutóbb például az igazságszolgáltatás működését tovább fékező és rontó döntések keresztülvitelében segítette a PSD-t, mégpedig úgy, hogy ha az RMDSZ nem állt volna melléjük szavazataival, akkor Dragneáék legutóbbi kártékony tervei megbuktak volna. De nem buktak meg - köszi ezt is, RMDSZ. Hiszen az utóbbiak számos politikusának is vaj van a fején, korrupcióüs ügyekből él, tehát e pártnak is érdeke a sumákolás, az igazságszolgáltatás megbéklyózása. Implicite az érdekei szembemennek a magyar lakosságéval. Punktum. Akár a helyi, akár az országos húzásait, döntéseit, lépéseit, és akár a belső működését, akár a magatartását vesszük, vagy ha a céljait is megnézzük, teljesen egyértelműen kijelenthető, hogy az RMDSZ már sok éve nem más, mint a magyar PSD. Az a téma tehát, hogy kire szavazzunk: ilyesmire semmiképp.  És van még sok más gond is velük. Hogy csak egy továbbit említsek, ahogy Romániában a PSD szolgája az RMDSZ, Magyarországon jelenleg a Fidesz zsebében van. Sőt, még az Európai Parlamentben is az európai érdek helyett az EU-t eláruló Fidesz érdekei szerint szavaztak eddig is az RMDSZ-esek. Na nem: köszi, szó sem lehet tehát róluk. Ráadásul volt bőven türelmi idő, sőt, sok olyan választás, amelyen a türelem elfogyta után is be lehetett húzni a választót abba, hogy még egy, sokadik esélyt is adjon az RMDSZ-nek. Ám mindenképp ki kell lépnünk abból a csapdából, hogy magyar ember akkor is csak magyar pártra szavaz, ha a magyar párt nem képviseli az érdekeit. Igazából ez nem is létező csapda, hanem csak a haszonélvező RMDSZ által erősített tévképzet, amely számukra, jó kis, szavazatokban mérhető hasznot hajt mindig, találkozik ugyanis a választók félelmeivel, hogy mi lesz akkor, ha nem áll mellettük, mögöttük egy magyar emberekből összehozott politikai vállalkozás. Tessék bátran körülnézni: már évtizedek óta sem mellettünk, sem mögöttünk nem áll. Hanem ott áll, ahol szinte az összes többi párt: a pénztárnál. Úgyhogy elég volt.

Szintén a küszöbön várakozik általában a PMP. Ez pedig Traian Băsescu volt államfőnek a házi pártja, semmiben nem jeleskedik. Băsescu államfőnek volt fontos, mert akkoriban ő jelentette az egyetlen garanciát arra, hogy Románia az euroatlanti úton marad, nem tudja visszarángatni az oroszokhoz a PSD és Moszkva és a lakosság hülyesége. Ezt a szerepkörét jól be is töltötte Băsescu – különben ugyanebben a szerepben van most Iohannis – de ennél többet már nem várhatunk a volt államfőtől. Sőt, már ennyit sem: ő a múlté, köszi, de immár nincs mit kezdeni vele, a pártja is csak leginkább a megélhetését biztosítja. A PMP is kiesik tehát, mint opció.

20190411_163556.jpg

Az EP-be való bejutásra esélyesek közül egyetlen erő maradt még: a felmérések által a harmadik helyre várt 2020 USR PLUS pártszövetség. És ettől félnek nemcsak a román pártok, hanem a magyar pártok vezetői is leginkább. Hogy elszippantja a gondolkodásara hajlamosabb szavazóik egy részét. Meg azoknak egy részét is, akik eddig nem szavaztak, tehát potenciálisan mozgósíthatóak. És nem véletlenül tartanak ettől a nevezettek. Épp azért vándorolnak el a szavazóik, és épp azért hajlamos a passzívak egy része is talán mozdulni, mert az eddigiekből elege van, és újat vél látni a horizonton, ami hátha... Ez az 2020 USR PLUS pártszövetség a Mentsétek Meg Romániát tömörülés, valamint a Dacian Ciolos-féle PLUS minipártok választási szövetsége. Az induló erők közül jelenleg a leginkább uniópárti. Ugyanakkor a leginkább EU-kompatibilis is. Igazából két dolog adja a polgárok körében való támogatottságát, és egyik sem mutat túlzott erőt, sokkal inkább a többiekből való kiábrándultságot kanalizálja: az egyik, hogy újak, tehát még látható módon nem mocskosak, a másik, hogy pont erre, valamint a kiábrándultság orvoslására építették fel imázsukat. Ideológiájuk nem markánsan körülhatárolható. De azért nem, mert nem markánsan körülhatárolt. Ezt úgy értem, hogy ők maguk is szándékosan kerülik, hogy bármilyen ideológia mellett köteleződjenek el. Ez azonban nem valamiféle angyali tisztaságot és egyenlő távolságtartást mutat (ebben a témakörben ilyesmi egyébként sem lehetséges), hanem a jelek szerint mégiscsak két kis pártról van szó, és úgy próbálnak minél több támogatóra szert tenni, hogy nem akarják nagyon határozottan körülírhatónak láttatni magukat, nehogy elveszítsék azokat a szimpatizánsokat, akiknek ez vagy az nem tetszene bennük. Kérdés, meddig lehet ilyen ködös arculattal eljutni, minden esetre tény, hogy egyelőre haladnak. De főleg azért, mert a többiekből teljes joggal elege van a fél országnak. Ami viszont pozitívumként elmondható róluk, az az, hogy Európa-pártiak, uniópártiak, többnyire középkorúak és fiatalabbak, vállalkozók, felső vezetők, értelmiségiek, és olyanok, akik nem ide bezárva alakultak, hanem világot láttak, és ami ebből következik, értik is a világ jelentős részét. A fő kérdés tehát az, hogy az eddigi árulóink, becsapóink és kirablóink helyett adunk-e esélyt immár másnak. Akár arra, hogy új árulóink, becsapóink, kirablóink legyenek. Vagy esetleg arra, hogy végre pont ne azok legyenek (bár ez utóbbinak lényegesen kisebb az esélye, ezt megtapasztalhattuk az elmúlt 30 évben minden alkalommal, amikor valamely új erőtől változást vártunk). A válasz mégis nagyon egyszerű: nem tudhatjuk ugyan, hogy mivé válnak, de a többieket is elnézve csak az marad, hogy csupán ők vannak lehetséges opciónak – tehát igen, adunk.

20190411_163812.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7914839448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muie Orbán (törölt) 2019.05.21. 18:34:57

Nagyon jó poszt.

" az RMDSZ már sok éve nem más, mint a magyar PSD"

Ahogy a napokban nyilatkozta Malin Bot független újságíró: UDMR este magyar PSD, vagyis az RMDSZ a magyar PSD. Szégyen az erdélyi orbánista csicska pártnak, amely a román posztkommunista maffiát (ciuma rosie) támogatja. Végül is, ez várható volt, hogy a fideszes bűnözők a PSD liberál-bolsevik bűnözőket támogatják.

Weißkopf 2019.05.21. 20:35:36

"még látható módon nem mocskosak" (mármint a 2020 USR PLUS pártszövetség). Még nem azok. Majd ha hatalomra kerülnek, azok lesznek. A politika már csak ilyen.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2019.05.21. 22:24:54

@flammenwerfer: Egyértelműen benne van az is a posztban, analfabéta fideszparaszt.

BlogoszEditor · http://mesenincs.blog.hu/ 2019.05.21. 22:26:04

@Weißkopf: Mint a posztban is olvashatod, ha az idézett fél mondatnál tovább mentél, igen, megeshet, de ennek ellenére csak ők maradtak vállalható opciónak.
süti beállítások módosítása