Blogosz

MESE NINCS.

Még mielőtt mindent elborít a hülyeségcunami... Avagy kire haragudjunk most, és mire vigyázzunk?

2020. április 29. 15:27 - BlogoszEditor

De lehet, hogy máris késő – az ilyesmi nagyon gyorsan szokott terjedni, szemben az igazságokkal, amelyek jóval bonyolultabbak, így nehezebb azokat átlátni, és kevesebbekhez is jutnak el. Tény, hogy megint hülyeségcunami-riadó van, próbálom én is kimenteni azokat, akiket még lehet, mielőtt eltemetik őket a hullámok megint.

Most arról van szó, hogy ma robbant az amúgy tegnapi botrány, az állítólagos autonómiaügyi kezdeményezés körül. Mert igen, persze, hogy csak állítólagos. Mindjárt meglátjuk azt is, miért.

  1. A tények

Még tegnap a bukaresti képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiatervezetét. (A hallgatólagosság azt jelenti, hogy ha egy már benyújtott törvényjavaslatot nem tárgyal meg egy ideig a plénum, az automatikusan megszavazottnak tekinthető. Sokszor volt már ilyen a román parlamentben, ebben sincs semmi különös tehát.) A képviselőház után most a szenátushoz kerül ez a statútum – ahol el is fogják utasítani, egyértelmű. És ez ma lesz. Hasonló is történt már, ez is majdnem semmi tehát. Ahogy a téma körül ma beindult cirkusz is. És ez sem az első ilyen. Érthető azonban, hogy mégis érzékenyen reagál mind a magyarság, mind a románság az ilyesmikre – és mindkét közösség politikusai fel is használják az általuk korbácsolt indulatokat, saját céljaikra. Épp ezért indítanak újabb és újabb hülyeségcunamikat. Ma is indult egy, itt van a nyakunkon, lássuk tehát az alapvető tényeket, hogy minél kevesebbünket érintse, borítsa el ez az egész.

Az első tisztázandó elem az államfő szerepe. Azaz Iohannisé, aki egyébként maga is nemzeti kisebbségi. Durva nyilatkozatban reagált ma ő a fejleményekre. Alapvetően, sőt, feltűnően nem az RMDSZ-t támadta azért, hogy hallgatólagosan átment a parlament felén az autonómiatervezet, hanem a PSD-t rúgta emiatt. Azért tett így, mert egyrészt nem az a célja, hogy nemzetiségek közötti konfliktust generáljon, másrészt nem akar vitatémát biztosítani a magyar PSD-nek, hogy az hisztizhessen, szavazókat mozgósítva ezzel. Másrészt Ionahannisék alapvető ellenfele egyébként is a PSD, tehát őket ütik, ahol érik.

Két nagy hibát vétett viszont mai megnyilatkozásában Iohannis, ami nekünk sértő is, mégsem kell nagyon a szívünkre vennünk, mert az pont nekünk, magyaroknak lenne rossz. Iohannis egyrészt szó szerint azt mondta ma, a témában tett rendkívüli nyilatkozatában, hogy „a PSD a parlamentben, titkos irodáiban azért küzd, hogy magyaroknak adja oda Erdélyt” másrészt kétszer is magyarul szólalt meg, de ironikusan, amikor „Jó napot!” köszöntéssel élt a PSD elnöke felé, így: „Jó napot kívánok, PSD!”, a beszéde vége felé pedig „Jó napot kívánok, Ciolacu!”. Mindez tőle szokatlanul sértő a magyar fülnek. De vigyázzunk, ne is túlozzuk el.

„Mit ajánlott ezért az egyezségért Orbán Viktor?” - a Maszol.ro portálról
„Mit ajánlott ezért az egyezségért Orbán Viktor?” - a Maszol.ro portálról
„Mit ajánlott ezért az egyezségért Orbán Viktor?” - a Maszol.ro portálról

Az elnök azt a kérdést is feltette, az RMDSZ és a PSD háttéralkuira utalva, meg arra is célozva, hogy az RMDSZ-t egy ideje a Fidesz mozgatja (amúgy ez igaz), hogy „Mit ajánlott ezért az egyezségért Orbán Viktor?”. És bizony ez sem butaság, mert a Fidesz egy ideje kenőpénzeket juttatott az akkor még kormányzó PSD-nek, hogy a román vezetés hagyja Erdélyben zavartalanul garázdálkodni, klientúrát építeni a Fideszt. Erre célzott ezzel Iohannis. Na, de e fennebbi, három másik mondata, vagyis az, hogy a PSD a magyaroknak akarná adni Erdélyt, meg a két, szándékosan rossz magyar kiejtéssel elmondott köszönés valóban sértő. Akkor is, ha nem a magyarságnak szánta azokat, hanem a sunyi, manőverezgető RMDSZ-nek.

Én például már régen várom az idei két választást (az önkormányzatit, majd a parlamentit) és addig bejelölve tartom Facebookon a haladóbb, európaibb erőket, támogatásom jeléül, így Iohannist is. A mai kirohanása után azonban a választásokat sem várom meg, visszavontam a kedvelést az elnök hivatalos lapjáról. Semmi ez, persze, meg jelképes csupán, de éppen ezért mondom: hogy láttassam, körülbelül eddig kell elmennünk a sértődöttségben, okunk sincs ennél tovább, sőt, magunk ellen dolgoznánk, ha nagyon berágnánk Iohannisékra.

Az egész ugyanis kizárólag politikai színjáték, szavazatszerzési manőver. Az égvilágon mindegyik szereplő részéről. Iohannis – aki tehát maga is csak szerepet játszott ma, csak túltolta – azért mutatkozik ennyire felháborodottnak, és azért a PSD-t okolja, hogy újból beindítsa a párt elleni hangulatot, amit a járvány elnyomott. De aminek az újraélesztése szükséges az államfőnek és a PNL-nek, a közelgő két voksolás megnyeréséhez.

untitled_1_1.png

Azt se feledjük, hogy bár ezúttal túllőtt a célon (közösség elleni izgatás az a mondata, ami egyébként nyilván kamu, hogy a PSD a magyaroknak akarná adni Erdélyt, az pedig fölöslegesen sértő nekünk, hogy ennek kapcsán magyar nyelvű köszöntéssel szúrt oda a PSD elnökének), mégis változatlanul Iohannis az, aki az európai, a nyugati úton tartja Romániát. Így mindannyiunk sorsának fontos alakítója, és mind nekünk, magyaroknak, mind a románoknak ez az út az egyetlen járható, és csak ezen vár valamiféle fejlődés. Semmi igazi okunk nincs tehát sértődötten elfordulni Iohannistól. Hiszen ő is csak a politikai manővereit folytatja, ez a kicsit elrontott mai megnyilatkozása is ennyi.

  1. A „mieink” nem velünk vannak. Sőt, az érdekeink ellenében dolgoznak

Persze az RMDSZ néven futó magyar PSD mindent el fog követni, hogy megint Iohannis ellen hangoljon minket, mint eddig is, valamint azért, hogy egyúttal az RMDSZ-es szekér tolására igyekezzen visszacsalogatni a magyarokat. Ezt a csapdát is el kell kerülnünk. Bár gyakran állít ilyen csapdákat a magyaroknak az RMDSZ. Az általa benyújtott autonómiastatútum lényege éppen az, hogy azért nyújtotta be, hogy az megbukjon. Az RMDSZ-nek ugyanis folyamatosan fogynak a szavazói, így ebben a dupla választási évben szüksége van újabb botrányokra. Amelyeket maga robbant ki, egyeztetve persze román szövetségeseivel, leginkább a PSD-vel, és aztán ugyancsak maga egyszerre tüntetheti fel önmagát áldozati szerepben („lám, a románok ismét leszavazzák az önrendelkezést”) ,valamint harcosi szerepben („tessék, mi igazán megpróbáltuk”). Régi recept. Újra és újra ennek alapján kifőzött alapanyaggal megy az etetésünk. Valójában azonban közismert, hogy az RMDSZ szerepe a romániai politikában éppen az, hogy gátolja az autonómia megvalósulását is. Lényegében az a feladata, hogy igyekezzen összegyűjteni a magyarok voksait, mintegy becsatornázva a magyar törekvéseket, majd kordában tartani épp ezeket a törekvéseket, és ha szükséges, látszatmanőverekkel kisiklatni azokat. Pont ez történik mindig az autonómia kapcsán is. Egyrészt kampányolgatnak vele, lassítva a szavazóik fogyását, másrészt ellehetetlenítik a magvalósulását, ami a román erők érdeke és utasítása is – cserébe pedig az RMDSZ nagyjából zavartalanul lehet korrupt, bizniszelhet, élhet az általa valójában félrevezetett és kihasznált közösségből.

Ne feledjük azt sem, hogy nagyon sokrétű az RMDSZ paktumrendszere a román pártokkal, és sokszor épp a magyar kisebbség érdekei ellen való is – ennek egyik legdurvább eleme, hogy az utóbbi választásokon már titokban, de szervezetten román pártoktól (leginkább a PSD-től) kapott román voksokat az RMDSZ. Ennek részleteit itt mutattam be, érdemes felidézni, egy kattintással. Mert elegendő magyar szavazója lassanként nincs. Így pedig sorban mindenhonnan kihullna. Legutóbb az Európai Parlamentbe segítették be perverz háttérmegállapodás révén, román szavazatok átirányításával az RMDSZ-t a román pártok. Ugyanis erre kell nekik az RMDSZ: sehonnan ne essen ki ez a kis, mellesleg magyar formáció, mert néha szükséges arra, hogy a szavazatai révén el lehessen fogadtatni ezt-azt, továbbá ma már a kapcsolatot jelenti a korrupt Fidesszel való üzleteléshez is.

Meg aztán, ha egyáltalán tényleg dolgoznának is az autonómián – ahogy nem teszik, sőt, az ilyen színjátékok dacára és hátterében egyenesen fékezik azt –, gondoljunk csak bele, kellene-e, meg jó lenne-e igazából a magyarságnak néhány olyan régió, amit önrendelkezésnek nevezve a magyar PSD teljesen leural és irányít. Szó sincs róla. Pusztán annyit jelentene ez, hogy például a Székelyföld, vagy teszem azt a Partium még jobban ki lenne szolgáltatva olyan figuráknak, mint például nálunk, Bihar megyében az alapvetően romlott, gonosz Szabó Ödön (aki eleve a korrupt Kiss Sándor volt megyei pártelnök szolgálójaként, annak hátán kapaszkodott fel, majd lett mellette szürke eminenciás, hogy végül Kiss helyét átvéve ő maga üljön a Bihar megyei magyarság nyakába), és az ő barátai, meg üzletfelei. Nem beszélve a sok – az alsó középszert képviselő, a szolgaságba, pártkáderi posztokra való felkapaszkodást már sikernek tekintő – pártmunkásról, akikkel telenyomta a megyei és nagyváradi szervezetet is, ezzel teljesítve ki azt, hogy a párt ezen megyei szervezete a legmocskosabb, legsötétebb és legbutább is, az RMDSZ összes megyei és területi szervezete közül. Vagy éppen említhetném hirtelen a sok példa közül a székelyeknél az infantilis, opportunista Borboly Csabát, akit csak azért állítok most példának, a rengeteg másik közül kiemelve, mert neki is épp e napokban van botránya – ugyanis kiskirályként fenyegeti az udvarhelyi magyar sajtót. (Ahogy egyébként Biharban meg Szabó hajtotta a párt szolgálatának igájába az itteni magyar sajtót, a kollaboránsai segítségével.) És még hány, meg hány ilyen példa van.

Autonómia tehát, aminek a kereteit ilyen emberek határozzák meg, és amit ilyen emberek működtetnek, csakis a saját hasznukra? Köszi, nem ilyen lovat akarunk. Igaz, valójában ők maguk sem dolgoznak ilyesmin, hanem az autonómia ügyének is az elárulói, amiért cserébe remekül üzletelhetnek a román pártokkal is.

Harminc év alatt millió konkrét eset rávilágított már: az RMDSZ nem a képviseletünk, hanem a fékezőnk, szándékosan és intézményesen az, és egyszerűen nem hasznos, hanem káros. Nem szolgálja az előrehaladásunkat akkor sem, ha a magyar közösségi céljainkat nézzük, és akkor sem, ha a többiekkel közös, egyszerű állampolgári, társadalmi fejlődési céljainkat tekintjük. Sőt, fékez mindent. És velünk, a magyarokkal a bolondját járatva bizniszel, miközben nekünk hazudozik. És nekünk játszik ilyen olcsó darabokat is, mint például ez a mostani újabb ripacskodás az állítólag megpróbált, de valójában épp akadályozott autonómia kapcsán.

  1. Nincsenek is „mieink”. Azaz valós képviselet nélkül, legalább két évtizede

Azt is be kell már látnunk egyszer, hogy egyébként ezen a magyarokból álló maffián túlmenően sincs képviselete a romániai magyarságnak. Ebben az időszakban egyszerűen nincs valós, tisztességes közösségi magyar képviselet.

Hiszen ha a legnagyobb, így szükségszerűen leggaládabb RMDSZ-en túlra tekintünk, azt láthatjuk, hogy a másik két pártot, az EMNP-t és az MPP-t meg a Fidesz hozta létre, és szintén nem a közösség érdekében. Hanem azért, mert régebben Orbán Viktorék megpróbálták kiütni a nyeregből az RMDSZ-t, hogy az itt alapított egyéb magyar pártok révén átvehessék a romániai bizniszt, kapcsolati hálót, a folyamatos klientúraépítést, a román pártokkal való üzletelést. Vagy egyszerűbben: az egész kócerájt. Csakhogy az RMDSZ éveken át ügyesen védte mindazt amire addig már rátette a kezét. Így végül a Fidesz úgy döntött, ha nem tudta kiütni az RMDSZ-t akkor őt magát fogja átvenni. Ez pedig mára meg is valósult.

Olyan korszakot élünk tehát, amikor épp nincs semmilyen valós képviselete a romániai magyarságnak.

Most néhány évtizedig ez zajlik. Helyette van több itteni párt is (ráadásul ma már mind a három az Orbán Viktor birodalmához is tartozik), amelyik különféle irányokba üzletel, szolgál, manőverezik, kizárólag magánjellegű csoportérdekeket követve. Néha valamilyen minimegvalósítást, eredményecskét dobnak a közösségnek (például egy-egy szobor, valami felemás, de úgysem betartott nyelvhasználati törvény, zászlólobogtatás, ilyenek), ami persze kizárólag a szavazótábor dresszírozását szolgálja.

Amikor néha kijártam Brüsszelbe, több európai parlamenti képviselővel beszélgetve is azt hallottam tőlük, el vannak képedve. Ugyanis – mesélték a romániai magyar politikusok Nyugaton előszeretettel beszélnek az állítólagos autonómiaharcukról, így az EP-ben is (amelynek egyébként nincs is semmi vonatkozó hatásköre), aztán otthon, a magyar választóiknak is unalomig tolják az autonomista szövegelést – de amikor Bukarestben, meg romániai helyi szinteken, román politikai közegben ténykednek, akkor leginkább hallgatnak erről. Azt választják ugyanis, hogy saját érdekükben jó viszonyt ápoljanak a román állam román politikusaival. A specifikusan magyar közösségi ügyeket pedig csak kampánycélokra használják.

Nehéz tehát, és némi bátorságot is igényel, de lássuk be már egyszer: nincs romániai magyar képviselet ezekben az években. Ez a tény, ezzel kell kezdenünk valamit. Nem pedig továbbra is bedőlni a kizárólag saját érdekből politizáló magyaroknak sem.

  1. Mindegyikük szerepet játszik, és az alakításuk tapsot nem érdemel – ám ki kell választanunk, ki a kevésbé kártékony ripacs

Úgyhogy így még világosabb az is, ami a mai napon történik. Tehát ez a mai menet egy újabb felvonás csupán az egyik unalomig játszott darabból. Az Autonómia, bla, bla, bla című melodrámából. Minden szereplőnek megvan a maga közönsége, és épp azon dolgozik mindegyik fellépő, hogy a közönség adott szegmensét odaállítsa valamelyik párt mögé. Nézzük, egyenként a műsorlapon lévőket.

  • Az RMDSZ egyszerre áldozat és harcos a szereposztásban, és azoknak a szavazóknak játszik, akik ezt szeretik hallani, akiktől ezzel lehet szavazatokat kicsikarni – hogy aztán, immár évtizedek óta mindig visszaéljenek azokkal a voksokkal is.
  • Az EMNP és az MPP ellenzéki pozíciókból mantrázza, hogy ők bezzeg tényleg tennének az ügyért (biztonságos szerep ez, mert sosem fognak éles helyzetbe kerülni, hiszen nem jutnak olyan romániai állami pozíciókba, ami ilyen kompetenciákat adna nekik, mehet tehát a fedezet nélküli szövegelés) – ők ezzel tapsoltatják a közönség azon részét, amelyik nekik hajlamosabb bedőlni.
  • A PNL és Iohannis jelenleg kormányzati, meg államfői pozícióból azt játssza el a saját szavazóinak, hogy megvédi az országot a széttagolódástól (holott nincs ilyen valós veszély, az RMDSZ hallgatólagosan elfogadott önrendelkezési tervezete is csak eleve bukás céljából megírt színdarab a színdarabban). És közben Iohannisék ütik a PSD-t (mert nemrégiben ez utóbbi párt tette lehetővé, amikor még ők kormányoztak, hogy az RMDSZ benyújtson egy ilyen tervezetet).
  • Maga a PSD pedig, amikor még kormányon volt, barátságosabb szerepet játszott kifelé is, ami az RMDSZ-szel való kapcsolatrendszerét illeti, most pedig, amikor ellenzékben van, szintén az ország területi egységének védelmét játssza el (közben persze a színfalak mögött semmilyen kapcsolatrendszer nem sérül, az RMDSZ-szel is ugyanúgy jóban maradnak  - hiszen mindenki tudja mindegyik szerepről, szereplőről, hogy ez csak színjáték, és mindenki a saját közönségének szerepel.
  1. Oszoljunk, nincs itt semmi látnivaló. De a józan eszünket se felejtsük a ruhatárban, távozáskor

Tehát annyi történt ma, hogy ismét megbukott az RMDSZ által látszatból, szavazatszerzési célokból benyújtott újabb önrendelkezési tervezet, miközben megint botrány kerekedett a téma köré. Ebből pedig profitál az összes szereplő, mindegyik a maga tábora felé játszva el valamilyen olvasatát ennek az alapjában is hazug darabnak. Ez nem az első ilyen. Nem újdonság. Ami apró újdonság, az az, hogy Iohannis államfő kicsit túljátszotta ma a saját szerepét, és két kiszólásával beszólt a magyaroknak. Sértően, igen. De valójában nem ez volt a célja, és nem is hozzánk beszélt. Hanem a PSD elleni érzelmeket igyekezett ismét felkorbácsolni, mert az év végén két választás is lesz. Hogy közben három rövid mondattal megsértett minket, az talán a beszédíróinak a hibája, talán a sajátja.

Szóval ma a statiszták elszúrtak valamit a darab egyik szereplőjének a szövegében. És hirtelen egy pillanatra megint a sötét kilencvenes években találtuk magunkat, Mert legutóbb akkoriban volt ez a magyaroknak kiárusítják Erdélyt-hablaty megszokott a politikai kommunikációban. Ezért a mai szöveget elmondó szereplő, azaz Iohannis, éppenséggel bocsánatot kérhetne tőlünk. Ez mindenképp. De ennyi. Sőt, mi magunk vigyázzunk, nehogy több legyen bennünk, vagy körülöttünk, nehogy indokolatlanul nagyobbra nőjön a jogosnál ez az egész.

Saját, lényeges érdekeinkkel ütközne, ha ezt a két sértést túl komolyan vennénk, és emiatt túlságosan elfordulnánk az ország mégiscsak európai elkötelezettségű vezetésétől. Az pedig főleg ütközik a saját érdekeinkkel, ha netán most is bedőlünk a minibotrány kapcsán az RMDSZ interpretációinak, vagy bármi másnak.

Nagyon fontos tudni még azt, hogy ez az egész egy időzített bomba volt. Az RMDSZ ezt az eleve csak imázsgyakorlatnak és önigazolásnak, látszattevékenységnek szánt, és eleve feláldozásra összedobott „autonómiatervezetet” még akkor gründolta, amikor leggyakoribb szövetségese, a PSD volt hatalmon. És ekkor egyeztek meg, hogy persze elfogadásig nem jut el majd, de az RMDSZ-nek lesz mit lobogtatnia, hogy legyen támogatottsága. Ami a PSD-nek is érdeke (vázoltam fennebb). Később hatalomváltás történt, és mostanra jutott az alvó ügy a hallgatólagos parlamenti elfogadásig. Azaz most robbant a bomba. És most sétált be Iohannis államfő az RMDSZ és a PSD eme csapdájába: vele vitetik el a tervezet elutasításának balhéját, hadd haragudjanak rá a magyarok, és tőle forduljanak el, nem az RMDSZ-től.

Más kérdés azonban, miért választotta ezt a szerencsétlen megfogalmazást az államfő. Mi ez a nyelvezet, hogy beszél, miért úgy fogalmazott, ahogy. Ez érthetetlen és nagyon szerencsétlen.

De a lényeg mégsem ez. Hanem az, hogy az RMDSZ megint ügyesen átverte a magyarságot egy kis autonomista hókuszpókusszal. Iohannis pedig igyekszik minél gyorsabban lezárni ezt a mutatványt, hiszen nem érdeke, hogy a sokszor még most is a PSD-t szolgáló RMDSZ hízhasson ezen a saját kamutémáján.

Iohannisra eleve sem az autonómia miatt szavaztunk. Hiszen vannak más ügyek is. Így én például a nyugati orientációért, meg a PSD (és az UDMR) ellen szavaztam rá. Nem az autonómiáért, ez nem volt téma, hanem a jelzett ügyekért. És kitartok mellette. Hibázott, nem is értem, és meg is sértett. De elmúlik. (Az önrendelkezés elsíbolását pedig nem rajta, hanem legelőbb és kiemelten a rommagyar maffiapártokon kérem számon.) A nyugati orientációt azonban fenn kell tartani. Törékeny. Belső erők miatt is. Ezek ellenében tehát, mint állampolgár, kitartok a jelenlegi államfő mellett.

Látom, már kezdenek megjelenni a neten olyan hashtagek, hogy #notmypresident. Nos, erre részemről ennyit: #zislaelprostii #miarakvoltez #szajbergyerekkerjelbocsanatot

UGYANAKKOR

#stillmypresident.

Na, és most, estefelé van még egy kis fejlemény. Ocsmányságra ocsmányságokkal reagálnak ugyanis a magyar politikai erők. Ami megint csak hitelteleníti az utóbbiakat, és köszi, de engem, romániai magyart ilyen alpári baromságokkal ne védjenek meg. (Persze valójában nem is védeni akarják a magyarokat, hanem megint uszítani, hogy szavazókat szerezzenek ennek az eseménynek a kapcsán is.)

Tehát kitesznek magukért közben bohóckodásban, valamint a saját választóik hülyítésében a rommagyar pártok is. Egy itteni, RMDSZ-es utánpótlás-politikus hihetetlen posztját láttam az előbb, arról, hogy szerinte a szász Iohannis olyan, mint Hitler. Még képet is tett hozzá, ahol a náci vezető tipikus bajszával ábrázolja a romániai államfőt. Teljesen abszurd ez, minden szempontból. Hiszen egy romániai magyar, azaz nemzeti kisebbségi támad egy szászt, vagyis egy másik romániai nemzeti kisebbségit, a nemzetiségi hovatartozása kapcsán. Továbbá ha nem is lenne kisebbségi egyik fél sem, akkor is a legalja az, hogy egy németet Hitlerhez hasonlítunk. Ráadásul szó sincs róla, hogy jogos lenne a párhuzam, bármiben is. Sőt, szerencsére Iohannist az inkább liberálisabb nyugati körök tették ide nekünk. Emellett ott van az, hogy egy súlyos, uszító nyilatkozatra egy másik uszító reakció érkezik, egy ilyen poszt formájában. És még a tetejébe politikuspalántától, azaz közszereplőtől. Mindehhez hozzájön még, hogy az illető RMDSZ-es, márpedig, ez a párt alapvetően inkább szemben áll Iohannisékkal, és minden lehetőséget megragad arra, hogy igyekezzen elfordítani a választókat Iohanniséktól – ráadásul az RMDSZ leginkább pont a magyar PSD, úgyhogy sok szempontból találva is érezheti magát. Na, de a szóban forgó posztot legalább a személyes lapjára tette fel az illető RMDSZ-es.

Ezzel szemben magának a két szóban forgó pártnak a nevében reagált fantasztikus őrültségeket az EMNP és az MPP szövetsége. Ez a párt, amelyet a Fidesz dobott össze, szintén elvakult uszítással, valamint eszméletlen túlzással reagál Iohannis uszító nyilatkozatára. Az EMNP-sek egyenesen a pártjuk nevében töltötték fel ezt a fekete gyöngyszemet.

untitledjlhhk.png

Keresem a szavakat, és azt találom, hogy konkrétan marhaság és hazugság az, ami az amúgy is manipulatív képhez írt szövegükben áll, nevezetesen, hogy Iohannisék belebuknának a válságkezelésbe. Az is elképesztő, hogy egyáltalán honnan vesz ilyesmit az EMNP, meg minek hozza ide, ehhez a témához. A legnagyobb butaság persze az a képtelen állítás, amelyet képpel volt képük illusztrálni, vagyis, hogy Iohannis lenne az új Vadim. Érdemes még megfigyelni, hogyan vannak jelen a Fidesz által összedobott ezen két párt szövetségének kommunikációjában magának a Fidesznek a tipikus stílusjegyei. Elsősorban maga az önellentmondó arcátlanság: ahogy gyűlöletet igyekeznek kelteni az üzenetükkel, mégis azzal a képmutató mondattal indítanak, hogy „Elég volt a gyűlöletkeltésből!”... Ráadásul az itt üzenő EMNP elnöke egy olyan fiú, aki ezt megelőzően neonáci csavargók és hobbifasiszta hülyegyerekek bandájában mozgott, örömmel és hittel, onnan nőtt ki aztán, a többiekhez képest eléggé kulturálttá válva. Ott van aztán az a mondat, hogy „Ez felháborító!” Na, ismerős? Ugyancsak a Fidesz szokott ilyen rövid visongásokkal kommunikálni, a leghirhedtebb eddig az a kampánya volt, hogy „Ez veszélyes!”, de volt már „Ez felháborító!” is műsoron, náluk is.

Szóval egy beteg nyilatkozatra kifejezetten beteg reakciók érkeztek a rommagyar pártok egyes embereinek részéről. Ezt a kicsit hosszabb kiegészítést csak azért tartottam nagyon fontosnak ide, mert tipikus esete annak, hogy a saját portánk előtt is van sepregetni való, azaz hozzánk közelebb is van mindenféle politikai érdek által vezérelt uszítás. Nem csak olyan létezik, ami tőlünk távolabb van, és ránk irányul, hanem az állítólagos mieink is nagyot tudnak menni ilyen téren.

Ami pedig a hamis, látszatautonómiázást illeti: ez az egész színdarab már sokszor volt színpadon Romániában, az elmúlt harminc évben. Unjuk már meg, lássuk már át, hogy ez csak színjáték, röhögjük ki már egyszer. Függöny. Tapsot nem érdemel. Vége, mehetünk.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9315647818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2020.04.30. 06:00:20

Nem kell haragudni senkire! A román elnök csak kedveskedni akart mindenkinek... különben is valószínű egyeztetett mindenkivel. Valószínű nemzetközileg is támogatják kollégái pl. spanyol (baszk, katalán kérdés) talán més a török elnök is átérzi helyzetét (kurd függetlenségi törekvések)... magyar honban is állnak mögötte (gyurcsány feci, szabó timi)...

exterminador 2020.04.30. 08:51:00

Tetszik az okfejtés, egyetértek.

új felhasználó 2020.04.30. 08:51:19

Johannist azért tartják, hogy könnyebben eladhatóvá tegye a hagyományos román expanziós célokat. Ennek része befelé a nemzetiségek felszámolása, a nagyobbik tétel kelet felé Moldova és ami még belefér

Ez a fickó egy európainak látszó bábu, akiről feltételezi az ember, hogy késsel és villával eszik akkor is ha nem látja senki. A románoknak egy hasznos idióta, a saját, mostanra gyakorlatilag teljesen felszámolt nemzetiségének az utolsó képviselője. Olyan mint Ülő Bika volt Buffalo Bill cirkuszában, akit körbehordoztak és mutogattak mindenfelé jó pénzért annak idején

Az erdélyi szászok azért tudtak sok évszázadon keresztül fennmaradni, mert olyan autonómiát kaptak a magyar királyoktól, aminek a székelyek most a töredékét kérik. Johannis magyargyűlölete megfelel a hagyományos szász vonalnak, de ő még a saját nemzetisége felszámolásában is élen akar járni. Bár mostanára szinte már nincs is mit felszámolni az erdélyi szászokból, csak a magyarok maradtak

birkamenet 2020.04.30. 09:27:26

@új felhasználó:

te, miért cserélted ki orbán nevét Johannisra?

Egyébként csak röhögni lehet azon, hogy miközben orbán meg Szargyártó teli pofával gyűlöködnek meg uszítanak az EU, Brüsszel, a 90 éves Soros, migráns, liberális, civil, ellenzéki, a kisebbségiek, sőt még a saját Néppártjuk ellen is (röviden és tömören: az egész világ ellen), akkor hirtelen megszepennek a kis mocsadékok ha máshol 100-ad annyi bashinget kap a magyar kisebbségije és a habzó szájú fideSS náciknak hirtelen igényük támad gyűlölet mentes beszédre, meg az idegenen kisebbségnek a liberális jogaikat bekövetelni.

Na ez az a helyzet, ahol az ember azt mondja, hogy megérdemlitek, a magyarokat ti játsszátok ki másoknak, egy szavatok se lehet az eljárás és bánás mód ellen. Csak azt kapja a magyar kisebbség viossza, amit a fideSS ad más kisebbségnek. meg többségnek.

Boar. 2020.04.30. 09:42:39

"Persze valójában nem is védeni akarják a magyarokat, hanem megint uszítani, "
Ennyi...

új felhasználó 2020.04.30. 10:11:15

@birkamenet:
Johannis magyarországi megfelelője Karácsony Gergely. Egy kirakatfigura, akit az előtérbe toltak azok akik tényleg számítanak, hogy az ő szájával mondassák ki a saját gondolataikat

Emellett néha megengedik neki, hogy a kedvenc buta játékait csinálja, mint amilyen most például a budapesti sebességkorlátozás. Legközelebb majd a pukizást tiltja be mert klímavészhelyzet van

új felhasználó 2020.04.30. 10:15:47

@birkamenet:
"Soros, migráns, liberális, civil, ellenzéki, a kisebbségiek, sőt még a saját Néppártjuk ellen is (röviden és tömören: az egész világ ellen"

Soros körül épül fel az egész világ szerinted, még jó hogy nincs összeesküvés

Ekrü 2020.04.30. 11:03:28

Ezek tényleg ennyire hülyék,vagy csak megőrültek???
index.hu/belfold/2020/04/30/utlezarasok_atmeno_forgalom_fovaros/
Piros betűs ünnep csak a péntek,szombaton/vasárnap nyitva vannak az üzletek,nagyon sokan dolgoznak.Mégis ,hogy a fenébe fog eljutni a munkahelyére az aki a 14/15/16/ stb. kerületbe lakik és az 5/1/2/12 stb.kerülteben dolgozik?Vagy az aki a 14-ben lakik az édesanyja meg az 5. kerületben az ,hogy fog odamenni anyák napján?Vagy szombaton ,hogy vásárol be neki?Az ellenzéki polgármestereknek az a céljuk ,hogy jól kicsesszenek a Budapestiekkel????

seol 2020.04.30. 11:14:45

Hát igen, ha az ember beállt a vérkorrupt PSD és RMDSz ellen (ellen, mert az úgy egészséges) a még náluk is korruptabb és aljasabb PNL/szeku/Iohannis katyvaszt sztárolni, akkor egy kis magyarellenes uszítástól nem szabad visszariadni (de még a sokadiktól sem), sőt, ki kell magyarázni -- és ha 20 idióta logikai bukfenc kell az Ügy érdekében, akkor annyi kell.
:-D

seol 2020.04.30. 11:19:13

@Ekrü:

Odamegy, leparkol kint és sétál 100-200 métert. Aztán mehet a járványbuli.

Ekrü 2020.04.30. 11:37:29

@seol: Ja.De azért jó ha előtte szárnyakat növeszt az autójára,hogy átrepüljön a VI. és VII. kerület fölött...Estleg még opció,hogy körbekerüli fél Budapestet,persze mivel ezzel a rendelettel lecsökken a lehetséges útvonalak száma,így állhat több órát a dugó közepén....No meg arról nem is beszélve, szerinted mit szól majd Mari néni a VII.kerületben ,ha szombaton majd nem nyit ki a kedvenc élelmiszerüzlete mert az ott dolgozók nem jutnak be a kerületbe...

csakeztengedte 2020.04.30. 11:41:22

Más szemében a szálkát...

HaCS 2020.04.30. 14:01:03

Az a baj, hogy sokan nem látják a fától az erdőt.

A mi kis belpolitikai csatározásunk is jócskán beleszólt sajnos, az erdélyi alapfeltételekbe. Abba nem gondolt bele senki, hogy a kettős állampolgársággal gyakorlatilag elvettük a szikrányi esélyét is a székely autonómiának.

Nem túloz ugyanis Iohannis! Ha egy másik állam állampolgárainak(!), az ország egy területén autonómiát biztosítasz, az de facto egyenlő azzal, hogy az autonómia által érintett területeken törvényileg lemondasz a jogaid egy részéről, és azt más állam polgárainak a befolyásába engeded.
Azaz a területet tekintve kondomíniumot hozol létre a másik állammal.

Ezt önkéntesen békeidőben egyetlen állam sem fogja megengedni. És minden erre irányuló törekvés sajnos valóban a román állam megbontását célozza, még akkor is, ha túlzónak tűnik, akkor is, ha a szívünknek kedves, akkor is, ha nem értjük a szögegyszerű összefüggéseket.

Nem véletlenül volt a kettős állampolgárság vagy autonómia kérdése évtizedeken át bonyolult lebegő probléma.
De jött a nemzeti együttműködés, és gyorsan ezt is megoldottuk magunknak.

Baltával.

Visceroid 2020.04.30. 15:06:50

Hanem kire kell haragudni? Ugyan már, Európa mindig az etnikai konfliktusok melegágya volt, lehet itt nyugtatgatni, de meg van az esélye annak, hogy megint egymásnak esnek az emberek. Ez már csak ilyen.

Egyébként libsik, ti miért mindig ilyen tl;dr írásokban próbáljátok "nyugtatni" a népet? Orbán erre kiáll, elmondja, hogy vesszentrianon, szerintetek mire-kire fognak hallgatni az emberek? Naugye.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.30. 15:15:50

Találós kérdés. Melyik tájegységünkön őshonos a parászka boróka? :)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.30. 15:23:58

"de amikor Bukarestben, meg romániai helyi szinteken, román politikai közegben ténykednek, akkor leginkább hallgatnak erről"

Erről az idézetről egy másik jut eszembe:

"Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok.."

dare 2020.04.30. 15:25:31

@HaCS: Most néztem meg mely országok azok, akiknek a területén elismerik a többes állampolgárságot.
Románia ha nem képes ezzel a helyzettel sehogy se mit kezdeni, csak ilyen nyavalygásos uszításra képes, akkor gondolkozzon el azon, hogy mi keresnivalója van neki az unióban.
A mi kormányunk is megéri a pénzét e téren, de nem tudok ezzel az oláh mentalitással kibékülni, ami tényleg olyan megosztásra épít, amihez képest a Fidesz gyerekcipőben van.
Keresztfiam játszik egy internetes játékkal, és egy román kissrác nagy haverja lett neki a játékban.
Mindig együtt tolják.
Amikor megismerkedtek ezt mondta neki a román kissrác: azt ugye tudod, hogy a mi országunk sokkal nagyobb, mint a tiétek.
Mondja mindezt kristálytisztán magyarul.
Nagyon sok ilyen átnevelt egyén van, és a számuk egyre csak nő.
Sem mi magyarok, sem a románok nem használhatnánk fel Erdélyt a kicsinyes politikai cirkuszainkhoz.
Ahogy nekünk nincs jogunk Erdélyhez, pont úgy nincs a románoknak se.
Ha szavazhatnának Erdélyben, hogy mit szeretnének, hozzánk tartozni, a románokhoz, vagy autonómiát, akkor az utóbbi jönne ki fölényesen.
Ezért is szavazta meg a román alsóház parlamentje az SZNT beadványát, amit a felsőház persze annak rendje és módja szerint elutasított.
Szóval a kérdés eldöntésében, a ki mit szeretne témakörben az utolsó szó joga a székelyeké kellene hogy legyen.
Nem a miénk, pláne nem a románoké, akik nézegettél 100 évig, és nem tudtak mit kezdeni vele.

Visceroid 2020.04.30. 15:43:08

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Na, ennyi. Hülye libcsik nem fogják fel, hogy azzal, hogy több száz oldalas értekezéseket írnak olyan dolgokról, amiket pár mondatban el lehet mondani azzal az ellenkezőjét érik el. "Majd jól leírom több száz oldalban és ezzel manipulálom a népet, muhahaha". Na, ezért is van a nyakunkon Orbán, mert ő szépen, egyszerűen elmondja, hogy mi merre hány méter és nem kezd el ködösíteni. Ti meg már évek óta hápogtok, hogy nem juttok a hatalom közelébe sem, hát ezért! Hogy a fene egye azt a nagy intellektusotokat!

illaim 2020.04.30. 17:00:41

A fideSS SA jó szokásához híven szítja a nemzeti ellentéteket, miután építeni nem tud, ezért rombol!

Etniez 2020.04.30. 17:14:35

@Ekrü: ezzel akartál terelni? :D
De szar! :DDD

Etniez 2020.04.30. 17:18:23

@HaCS: autonómia vágy álom, szerintem a székelyek is tudják, soha, nem kapják meg.

Békéidőben ilyet nem fog senki megadni, háborúzni meg nem fogunk érte.

Fura, hogy Erdélyben ezzel a baromsággal lehet még szavazatot szerezni.

Etniez 2020.04.30. 17:23:42

@dare: nekem is volt egy beszélgetésem egy román kolléganővel.
Mondta hogy hol született, kimondtam a magyar nevét, mire közölte, hogy az már Románia és használjam a román nevét a városnak.

Azzal zártam le a beszélgetést, hogy "egyelőre"

Had idegeskedjen :D

7 román ismerősöm van, csak egy ilyen, a többi már belátja, hogy uszítás áldozatai... De ehhez nekik is az Unióba kellett költözniük és kiszabadulni a fojtogató haza közegből.

Itt Londonban is kisebbség a fideszes hülye, ugyanez igaz a románokra is.

dare 2020.04.30. 17:36:59

@Etniez: Azért még mindig sokan vannak sajnos, akik felülnek erre az egészre.
Ráadásul most jön a 100 éves évforduló.
Jó lenne, ha nem üzengetéssel telne el a következő 1 hónap, nehogy valamelyik gyengébb idegrendszerű egyén túlreagálja a szitut.
Milyen a londoni helyzet vírus ügyben, tűrhető?

2020.04.30. 18:37:17

A fidesz ha nem lenne kormányon, egy bűnszervezet lenne. Feltételezhetően ez az új plotikai trend a "nem libsi" térségekben. Ez az új politika arra irányul, hogy azzal vádolják a másikat, amiket majd ők fognak megvalósítani. A taktikájuk, hogy olyan mélyre süllyednek, amire a másik nem hajlandó és az emberek indulataira hatnak, nem az eszükre. Az eredmény egy középkori világ, ami pont megfelel annak a szintnek, ahol ezek valójában vannak. A demokráciában a másik fölötti uralom megszerzésének könnyű lehetőségét látják, amit hatalomra jutás után azonnal meg kell szüntetni, nehogy leválthatóak legyenek. Ez korunk új pestise.

nick papagiorgo 2020.04.30. 18:48:52

A koma ugyanúgy kijátszotta a "magyarkártyát", mint mások a cigány- vagy a zsidókártyát.
Ennyi. Sajnos ez "megszokott" manapság.

De nem kell mosdatni. Túllőtt a célon, és megsértette a magyarokat (nem a Fideszt, a magyarokat). Oké, hogy ezt belpolitikai célokból tette, de attól függetlenül akkor sem szép, sem nem "európailag elfogadott" dolog, ha már ott tartunk. Ha már mutogatunk, hogy X vagy Y (magyar) politikus nem "európai politikus", akkor leszögezném, hogy ő sem az, csak egy szőröstalpú barom (bármilyen nemzetiségű vagy kisebbségű, vagy bármi is), akiről bebizonyosodott, hogy politikai célokból bármit megtesz. És erről nem a "beszédírói" tehetnek. Normális ember elolvassa a szöveget, mielőtt kimondja, tehát vagy megértette és egyetértett vele (és akkor egy sötét barom), vagy bármit felolvas, amit elé tesznek, akkor meg egy báb.

Bármelyik kategóriába tartozik is, nincs egyedül, az tény, de ettől még a bűne nem lesz kisebb.

HaCS 2020.04.30. 18:59:30

@dare:

Mondok neked egy élő példát.
A Dél-Tiroli népnek az olasz állam autonómiát adott sok területen. Az olaszok mindeközben egyébként elismerik a kettős állampolgárság intézményét.
Mégis óriási (olasz) diplomáciai felháborodás követ minden egyes (újra) felmerülő osztrák ötletet, ami valahogy a Dél-Tiroli németajkú népesség kettős állampolgárságát célozza. Aztán jegelődik újra...

A kettő együtt nem megy diplomáciai szempontból, már leírtam miért. Még úgy sem, hogy a kettős állampolgárságot illetően (elvileg) Ausztria önhatalmúlag dönthetne (eltekintve a saját alkotmányos akadályaitól).
Pedig az nem egy román-magyar viszony, és az Ausztria-Dél-Tirol (kulturális, gazdasági, távolsági) kapcsolatok szorossága sem mérhető a magyar-székely valós kapcsolatokhoz.

Az egyetlen ilyen általam ismert formáció Észak-Írország esete, annak meg előzményei is vannak, meg ahogy nézem utóélete is lesz...

Etniez 2020.04.30. 19:21:34

@dare: már alakul, az én osztályomon már csak 1 covidos van. 24 gyógyult, 1 elhunyt.

Csökkennek a számok mindenhol, engem holnap tesztelnek.

dare 2020.04.30. 19:58:40

@HaCS: Ne legyen a kettő együtt.
Vagy állampolgárság halmozás, vagy teljes autonómia.
Az állampolgárság halmozás az ilyen ilyen is vagyok meg olyan is, de igazából egyik sem vagyok, bullshit az egész.

@Etniez: köszi
süti beállítások módosítása