Blogosz

MESE NINCS.

Városi kaland: a föld alatt, a Páris-patak hatalmas rejtekében – VIDEÓVAL

2020. június 06. 23:44 - BlogoszEditor

Olyan, mint a filmekben: dupla embermagasságú, föld alatti vezetékben fut az alapjáraton nagyon kicsi Páris-patak, Nagyváradon, a város egyik központi része alatt. Benéztem ennek a kis folyóvíznek a most egy helyütt nyitva lévő óriási rejtekébe – amíg még lehet.

Téved, aki azt hiszi, hogy csak az USA-ban van ilyen. Sőt, én például azt hittem, ott sem általános, csak ritka az ilyesmi. Azt is filmeken szoktuk látni, arra gyanakodva, hogy a méretek eltúlozottak, a látványosság céljából. De lám nem túlzás, ráadásul még nálunk is van ilyen óriási csatorna, ilyen föld alatti járat, ahol simán lehet állva is haladni. Itt, a saját városomban, a lábunk alatt, meg az autóink kerekei és a villamosok sínei alatt van csak eddig nem tűnt fel. A Páris-patak dupla embermagasságú, föld alatti rejtekében jártam ezúttal. A város első közúti alagútja épül azon a részen, amit ez a becsatornázott patak keresztbe átszel, ezért most kibontották a betonszarkofágját, átmenetileg megközelíthetővé vált. Úgyhogy ideje volt belátogatni oda, amíg lehet. Tessék, itt van a lényeg, azaz a videó róla.

 Ez tehát a fő, itt fennebb, most pedig lennebb pár érdekesség, kiegészítő információ, sztori, adat.

A ne zavarjá', dógom van-járás fontosságáról

Bejutni egyébként nem túl nehéz. Egyrészt a munkások többsége nem foglalkozik azzal, ki jár ott (ha nem tömegesen érkeznek az ismeretlenek, ami már feltűnő lenne), még akkor sem törődnek ezzel, ha ez munkaterület, sőt, annak is a kellős közepe, ahova csak úgy, véletlenül már nem keveredhet oda senki. Másrészt már előző napokban is váltottam pár szót néhányukkal, meg vezetőikkel is. Továbbá a behatolásra eleve gumicsizmában, házinadrágban, jól a fejembe húzott sapkában érkezem, így valamelyest még hasonlítok is rájuk. Ott mászkálni pedig magabiztosan kell, mint akinek ott van dolga, és haggyálmán. Mondjuk most tényleg itt van nekem is dolgom, ha úgy vesszük. És az sem árt, ha az ember barátságosan beszél néhányukkal – de ez sem nehéz, főleg, hogy engem speciel még érdekel is, mit mondanak erről az egészről itt.

Bár – mint kiderül, meg ahogy az érthető is – maguk a munkások nem túl tájékozottak: inkább csak az adott munkafázisról tudnak, hogy mikor és mi lesz a következő, azt ők nem nagyon, ahogy határidőkről sem. Van néhány érdekes infójuk a helyről – például egyikük azt meséli, hogy valamelyik nap megállt itt nézelődni valaki, aki azt mondta, ő tervezte a patak föld alatti vezetékét –, de az ilyesmi hitelessége igencsak kérdéses, ahogy a létesítmény kora is. Arról nem beszélve, hogy már magáról a kivitelezésről is adtak teljesen téves információkat, pár napja, azzal együtt, hogy ők jóhiszeműen meséltek, és azt hitték, helyes, amit mondanak. Szóval alapvetően jó arcok. Végül amikor kifelé jövök már, és ismét a napvilágra érek, csak akkor kérdezi meg valamelyikük – épp a bejárat mellett zajló betonozás vezetője –, hogy végül is ki is vagyok én, és miért jöttem, mert nem pontosan értette (na ja, mivel eddig egyáltalán szóba sem került). És miután egyenes választ kap, aztán is csak arra kér, hogy legalább addig ne menjek vissza a föld alá, amíg épp itt, a bejáratnál öntik a betont, odafentről, le, mert ez balesetveszélyes lehet. Természetesen tiszteletben tartom a kérését – ez már csak azért is könnyű, mert amúgy épp végeztem is ekkorra.

Fürödni tilos! De legalábbis inkább ne...

Amúgy a Páris-patak, aminek a föld alatti birodalmába vezetett ez a kis kirándulás, Hegyközszáldobágyon ered, és Váradra beérve a megyei kórház mellett jön le a város alacsonyabban fekvő részére. De még fent, a Louis Pasteur, meg a Dózsa György utcákon egyes háztartásokból is belevezették a szennyvizet. Sőt, maga a kórház is a patakba engedte a szennyvizének egy részét. Ami külön is felfoghatatlan. Aztán mindenki panaszkodott a térségben, hogy büdös van a környéken. Épp ezért 2015-ben, bukaresti kormánytámogatásból, valamint uniós részfinanszírozásból lefedték a patak megyei kórház környékén futó részét is. Lennebb tehát a Körös áruház környékén már a föld alatt halad a Páris, ott kezdődik ez a hatalmas, becsatornázott része, amely már régebbi építésű. Más források szerint néhány tíz méterrel odébb, Ritoók Zsigmond (George Enescu) utca alatt éri el a Sztaroveszky (Magheru) utcát a patak, és onnan indul a becsatornázott rész. Hogy pontosan mikori építésű, arról nem találtam pontos információt: van olyan forrás (forrás, érted), amely szerint a múlt század elején végeztek ezen a részen komolyabb csatornázási munkálatokat – ezt említem a videóban, meg izgibb is ezt gondolni –, más források szerint azonban a patakot az '50-'60-as években fedték be, részlegesen, és azóta nem folytatták (folytatták, érted) a munkálatokat, a már említett 2015-ös akcióig, amely a felső szakaszát érintette, nem ezt, a lentit. Sokáig hanyagolták tehát, dacára annak, hogy a Páris igen nagy kockázatot jelent a városnak, árvízvédelmi szempontból is, és amiatt is, hogy időnként szennyezik a vizét. Amit aztán a Körösbe hord tovább.

Apropó szennyezés: odabent, a patak betonszarkofágjában – amelynek az alja nem sima, hanem homorú, hengeres – többször megcsúsztam, elestem, bele a vízbe. Amely víz szemre tiszta volt épp. Ám már ekkor gyanús volt. Egyrészt az, hogy – mint a videóban is látni – több helyütt egyszerűen átfúrták a beton boltív tetejét, odafentről és szennyvízvezetékek bekötését végezték el, ilyen felemás módon. Miután kijöttem onnan, egy ismerősöm még érdekesebb adalék(anyag)ot volt kedves hozzátenni: emlékeztetett, hogy

egy időben a megyei kórház még a boncteremben keletkező szennyvizet is a Párisba engedte bele...

Én meg most többször is megmártóztam a vizében, gázoltam a mederben lévő lerakódásban. Remek. A túra végén persze a gumicsizmára egy palacknyi kékszesz ment, az összes ruhám pedig egyenesen a kukába, én meg a zuhany alá... De ez része az ilyesminek.

(Itt egy képgaléria, épp csak pár fotóval, szóval inkább a fenti videót nézze, akit érdekel.)

Kis kutakodás után kiderült, hogy a kórház még többrétűen is szennyezte – nincs kizárva, hogy még ma is szennyezi – ezt a vizet. Az ottani, azaz a fenti szakasz lefedése előtt a szakhatóság festéssel ellenőrizte a kórház csatornarendszerét, és kiderült, hogy a megfestett folyadék kijut az elvileg zárt rendszerből, bele a patakba. Akkor fertőtlenítésre használt vegyszereket találtak a Páris vizében – de a büntetés elmaradt, mert a kórház állítólag határidőre kijavított mindent. És azt állították, csak véletlen volt az egész. Ám nem csupán egyetlen ilyen ügyük volt, sőt, hat éve egy környékbeli lakos hosszas küzdelme után bizonyosodott be, hogy a kórház – a mellette lévő tömbházakkal  meg a Silver szállóval együtt – egyenesen a patakba folyatta a szennyvizét. Mindent, ami keletkezik. A környékbeli épületekből a polgári lakosság egy része pedig már az '50-es évek óta hasonlóképpen tett (meg régebben is, csak arról nincsenek dokumentumok), mert az érintett lakásokat nem kötötték rá a városi szennyvízhálózatra. Manapság persze jobb már a helyzet, ám a szennyezés így sem szűnt meg teljesen. Sőt, mondom: odabent, a boltozat tetején szabad szemmel látni a mai napig működő, vélhetően illegális bekötéseket, amelyekből szivárog a trutyi a patakba, onnan pedig megy a Körösbe.

Mi jön, ha ez kész lesz?

A közúti alagút megépítését célzó munkálatok (amelyek miatt most – pár napig – szétverve tátong a nyomvonalat metsző patak betonszarkofágjának egy része, így be lehetett jutni a patak föld alatti otthonába) 14,5 millió lejbe kerülnek.

A polgármester nemrégiben azt mondta, „minden nap halad előre a munka, a kivitelezők késő estig dolgoznak". És igazat mondott: megkérdeztem az ott tevékenykedőket, medig tart a munkaidejük (az eredeti tervem ugyanis az volt, hogy egy nap akkor vonulok be, amikor ők levonulnak a helyszínről), és azt mondták, nincs órára megállapított munkaidejük, hanem minden munkanapon, amelyen kedvező az időjárás, addig dolgoznak, amíg be nem sötétedik, sőt, néha reflektorok fényénél még tovább is.

Az egésznek szeptemberre kellene elkészülnie, de hónapokkal előbb végezni fognak. A közúti átjáró megépítésével egyszerre kiszélesítik és felújítják a közvetlenül mellette lévő Dacia (Baross) hidat, korszerűsítik a gyalogosok aluljáróját. A teljes munkálat befejezése után a Sebes-Körös másik partján kezdődik majd el két másik alagút ásása.

Megjegyzem, mindez már régi elképzelés volt. Még Petru Filip polgármester tervezgette, meg vetette fel néha, hogy meg kellene építeni ezeket, a mostani helyszíneken. De a kivitelezést a jelenlegi polgármester, Ilie Bolojan kezdte el, és ő is csak a harmadik mandátuma során. Ezek a létesítmények, a másik parton, hasonlóak lesznek a mostanihoz, és a funkciójuk is ugyanolyan: a felszíni közúti forgalom könnyítése, egy részének leköltöztetésével. De ott már nem várnak ilyen kis városi kalandok, a föld alatt...

Frissítés

Megerősítést nyert: több, mint száz éves a vezeték, amiben jártam.

Egy ismeretlen, kedves olvasó jelezte ugyanis: „a Páris-patak Sztaroveszky utcai vasbeton csatornáját 1913-ban építették. (Forrás: Péter I. Zoltán Mesélő képeslapok című kötete)".

Frissítés 2.

És tessék, már meg is szűnt a szabad – bár valamelyest talán illegális – bejárás lehetősége is: nem egészen négy nappal a videó készítése után vagyunk, és már így néz ki a két úgymond bejárat.

Mindkét oldalon állnak már a vasbetonhoz szükséges struktúrák fémből készült részei, most a fából készült elemeket rakják épp be. Holnap pedig megkezdik a beton kiöntését, azaz elkészülnek a vezetéket lezáró falak. És megy vissza az egész a sötét csendbe, az évszázados elzártságába, amelyből pár napig ki volt emelve...

20200610_160856.jpg

20200610_160531.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3015746414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Division 2020.06.08. 15:48:41

Nekem a képek alapján egyből az a kérdés jut eszembe: normális dolog, hogy az alagút magasságát felével csökkentik itt? Mi lesz ha jön pár felhőszakadás, és megárad a patak?

midnightcoder2 2020.06.08. 16:37:01

Másik kérdés, hogy az illegális bekötéseket nem lehet idõnként bebetonizni ? Szerintem ha már harmadszor önti el a csávó lakását a trutyi, akkor gyorsan átköti a normál csatornahálózatra.
süti beállítások módosítása