Blogosz

MESE NINCS.

Nem mindenki állja: közös szégyenünk és bajaink néznek a szemünkbe a vászonról

2022. június 04. 08:01 - BlogoszEditor

Megérkezett a váradi moziba is a film, amelyről a legtöbben beszélnek most, azok közül, akik a mi tájainkon valós ügyekről is szoktak.

A címe R.M.N., és az Arany Pálma-díjas Cristian Mungiu rendezte. Nemcsak valós és döbbenetesen aljas eseményekről szól, hanem a szintén valós problémáink egy részéről is. Nem lesz tőle boldog senki, aki nehezen viseli, ha a moziban is a szemébe vágják az ostobaság, a korlátoltság, a tisztességtelenség, a demagógia, a hazugság és a manipuláció mocskát – sőt, kénytelen végignézni, hogy az ilyesmi győz. De hát az alapul szolgáló, valós, székelyföldi, magyar történetben is az győzött. És nem csak ott, hanem körülöttünk még sokfelé.

A megtörtént alap: 2020-ban Gyergyóditróban a pékség vezetője két Srí Lanka-i alkalmazottat vett fel, akik a helyiekkel szemben minimálbérért is eljöttek dolgozni. Egyből beindult a helyiek egy részének gyűlöletkampánya, amely akkor vadult be teljesen, amikor a keresztény vendégmunkások megpróbáltak misére menni a helyi katolikus templomba – az őskeresztény ősmagyarok pedig ezt immár elviselhetetlen provokációnak és fenyegetésnek érezték. A helyiek egy részének gyűlölete és félelme ekkor félőrült, agresszív vergődésbe csapott át, életveszélyesen megfenyegették a vállalkozót is, a vendégmunkásokat is. Az RMDSZ-es polgármester falugyűlést tartott, amelyen úgymond megszavazták, hogy az idegeneknek távozniuk kell. Komolyan. Ilyet megszavaztak. Teljesen törvénytelenül. Mondom: ráadásul 2020-ban.

Ebből kiindulva készített fikciós elemekkel általánosabb érvényűvé tett filmet Mungiu. Bár a valós őrületet erdélyi magyarok követték el, a film már azt mutatja be, hogy az ilyen agresszív, tudatlan, embertelen ostobaság nemcsak magyar sajátosság, hanem bármilyen nemzeti közösségben jelen van egyes fejekben a sötétség is, ami az abból hasznot húzó politikusok segítségével még feketébbé is tehető. Ugyanis a filmben már románok, magyarok, sőt, még németek is közösen lépnek fel a messziről érkezett, minimálbérét gürcölni hajlandó, tehát amúgy is, eleve bajban lévő emberek ellen. Utalások, célzások révén az is kiérthető e filmből is, ami szintén valós: nevezetesen, hogy a magyarokat az orbáni propaganda tüzelte fel és tartja gyűlölködésben, korlátoltságban, többek között az egyházak cinkosságával terjesztve a teljesen keresztényietlen és embertelen, mérgezett üzeneteket, attitűdöket, a legalpáribb politikai célok elérése érdekében kiötlött manipulációt.

rmn-1.jpg

Ám Mungiu egyáltalán nem összességében a magyarokat teszi felelőssé, hanem épp arról beszél, hogy az ilyen aljas politikai manipuláció bárkit megfertőzhet, aki amúgy is hajlamos az ilyesmire, vagyis aki kellően zárt, elszigetelt és/vagy tudatlan. És meg is fertőz. Manapság egy átmenetileg sötétülő korszakban élünk, sokfelé a bolygón. Sőt: az összmagyarsággal kapcsolatban még szép  gesztusokat is tesz a rendező. Mellékszál, de Mungiu magyar kultúrát, hagyományokat is igyekszik fel-felvillantani, bemutat itt magyar karácsonyt, de még táncházat is, illetőleg a film jelentős része eleve magyar nyelvű (de persze ez utóbbit azért maga a téma, a helyszín, a cselekmény, meg a mondanivaló is megkövetelte).

Ja, és ne feledjük: ezt a kriminális botrányt, amit erdélyi magyarok – mégpedig a mostani magyarországi rezsim által megvezetett erdélyi magyarok – okoztak, egyetlen magyar filmes sem forgatott belőle semmit. Nyitott sze(lle)mű, világhírű román nyúlt hozzá a témához – ahelyett, hogy legalább mi foglalkoznánk vele, mi néznénk szembe vele. Ez is sokat elmond arról a szörnyű, szándékosan megmérgezett közegről, amiben mi, határon belüli és túli magyarok is élünk mostanság. De persze még sokfelé a világban jellemző az ilyen demagóg, uszító, kártékony és embertelen politikai, valamint társadalmi erők előretörése. Ez egy minden tekintetben multikulturális film, amely sok nemzetiség hasonló gondjairól szól. A fő üzenete épp ez: tekintsen körül, kedves néző, mostanság – különböző formákban – ugyanilyen eseményeket láthat sokfelé, szinte akárhol is él a mozilátogató; aztán gondolkodjon el rajta, hogy rendben van-e ez.

Amúgy váradiak figyelmébe, illetve nem csak: a R.M.N. Romániában június 3-án nyitott (a világpremierje hat nappal korábban volt), és amellett, hogy a romániai mozik már vetítik, az alkotók külön turnéra is indultak vele, amelyen más helyeken (színházak, kultúrházak) vetítik, és a film alkotói is jelen vannak minden ilyen alkalommal: közönségtalálkozókon beszélgetnek a nézőkkel. Rögtön a romániai premier napján a valós történet helyszínén, azaz Gyergyóditróban volt közönségtalálkozós vetítés. Ott amúgy ingyenes volt, és a turné egyes további helyszínein is az lesz, máshol meg szükséges rá jegyet váltani. Itt, Nagyváradon tehát június 10-én 19 órától lesz ez, a kőszínház épületében (ezen a helyszínen belépőt váltani szükséges). Itt Cristian Mungiu rendező és ifj. Kovács Levente színész vesz majd részt a Q&A-találkozón. (Eközben tehát a váradi moziban már vetítik a filmet, közönségtalálkozó nélkül.) A külön R.M.N.-turné további helyszínei, meg egyéb infók a film honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7417847189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása