Blogosz

MESE NINCS.

Repohár-dömping: még befelé megyünk a nagy üzletbe, de mostantól kifelé is jövünk belőle

2022. augusztus 27. 00:13 - BlogoszEditor

Óriási üzlet ez a repohár most, itt, Magyarországon, mindenfelé. Jó ideje itt vagyok, és látom, nem csillapodik, ezekben az években csúcsra járatódik. Pontosabban de: most egy kicsit csillapodni látszik, vagyis egy jel már van.

Nálunk, otthon, Romániában még csak tapogatóznak e téren: egyes rendezvényeken már próbálkoznak a repohár-biznisszel. Aminek a lényege, hogy a rendezvényeken, és immár a klubokban is külön meg kell venned az első poharadat is az italodhoz. Aztán minden rendelésnél újra, tisztára cseréltetheted, vagy kapsz egy zsetont, ha leadod, amivel legközelebb újabb poharat kérhetsz. De igazából az van, hogy a rendszerbe betett pénzt lényegében sosem kapod vissza. Legfeljebb hazaviheted a zsetont, vagy a poharadat. Aztán, ha épp akarod, legközelebb viheted a zsetont és/vagy a poharadat egy újabb alkalomkor, ugyanoda, és akkor már automatikusan újra csatlakozol e körforgásba. Csakhogy egyrészt az elv sincs rendben, hogy a kezdeti pénzt szinte lehetetlen visszakapni, másrészt a legtöbben úgyis elfelejtik állandóan magukkal hurcolni a poharaikat, egész este (rendezvényről-rendezvényre meg pláne), sokszor zsetont is elfelejtünk kérni – így aztán sokszor újabb és újabb rendelésekor kifizet az ember az itala mellé újabb és újabb műanyagpoharakat is. Ráadásul a legtöbb szórakozóhely és rendezvény nem fogadja el a máshonnan hozott zsetonokat, poharakat, bár vannak kivételek is.

Magyarországon ma már általános ez az egész. A repoharas rendszerek működtetésével több cég foglalkozik, a legnagyobb a Cup Revolution, amelyik számos szórakozóhelyen és eseményen működteti ezt, számos magyarországi városban. A céget 2019-ben alapították, olyan vállalkozók, akiknek egy része a Szigeten felelt a vendéglátózásért, éveken át, a másik része pedig szintén vendéglátós, mégpedig a Szimpla nevű hely tulajai. Az egész rendszert, és a céget azt követően hozták létre, hogy a stabilan jövedelmező szigetes kooperáció megszűnt, mivel a Szigeten egy ideje immár mások végzik a vendéglátást, így az érintett vállakozók valami újat próbáltak kitalálni, és partnereket is szereztek hozzá.

Terjed, és terjed

 

Lássunk egy mostani kört, amit itt, Budapesten futottam le ezzel a poharazással. Ugyanis majdnem egy hónapja vagyok most itt, nyaralás céljából, és mindenféle rendezvényeken, szórakozóhelyeken is megfordulok.

Először, a legelején, pár éve tehát még azt hittem, csak a Sziget vezeti be, nagy ötlet, remek lehúzás – és ennyi. De nem. Mert aztán láttam, hogy a debreceni Campus is bevezette már – oké, akkor átvették, kész. De nem. Idén megértettem, hogy az összes fesztivál bevezette – de ezzel biztosan itt a vége.

Nyilván azért az egyes szórakozóhelyeken már csak nem lesz külön márkásított repohár. Aha: megyek az A38-ra, külön megvásárolandó a38-as műanyagpohár. Benézek az Instant-Fogasba, saját, külön megváltandó, brandes repohár. Az Akváriumban koncerten találom magam - sajátmárkás repohárba, ha kell valami. A Budapest Parkban rázom a testemet, rendeléskor a legelső a külön parkos repohár megvásárlása. Úh, oké – innen már tényleg nincs hová terjeszkedni ezzel.

Augusztus 20. Budapesten, nemzeti ünnep, kalandozás az esti programkavalkádban – na, rendeljünk már valamit az egyik műsor közben, valamelyik random utcai árustól: nesze, már a nemzeti ünnepre is teljesen külön, saját márkás repohárba adják a cuccot, az áll rajta, hogy azt mondja, "Szent István-nap", meg "Isten éltessen, Magyarország!".

Egyébként az elv az, hogy egyszer megvásárolt egyetlenegy pohárral is végig lehet nyomni bármilyen rendezvényt – ha állandóan becserélted egy újra, minden rendeléskor. Bár én még embert nem láttam, aki észben tudja tartani ezt, és következetesen így járna el.

Úgyhogy ezen a fotómon az a pohármennyiség látható, a szállásomon kiállítva, ami két személyre összegyűlt, nem egészen három hétnyi budapesti tartózkodás alatt, itteni fesztiválokon, koncerteken, klubokban járva. Még nem mertem megszámolni, de egy-egy ilyen pohár ára, vagyis az érte kiadott, és semmiféleképpen vissza nem kapható pénz 300 és 600 Ft között változik, az adott helytől függően.

20220824_131328.jpg

Hozzáteszem, hogy ez tehát csak az idei, és csak a budapesti termés. Ugyanis már idén, előzőleg Debrecenben is jártam fesztiválokon, meg szórakozóhelyeken, ott is összegyűlt egy tonna hasonló, plusz a pandémia előtti években már megkezdték a magyarországi repoharazást, így előző Sziget fesztiválokról, meg előző városbeli kalandozásokból is van már otthon egy szekérderéknyi.

Emléknek nem rosszak, rendben, elég szépek is néha, oké, fogmosópohárnak is elmennek akár, van. De a lényeg akkor sem ez. És nem is a kitalálói által sokat hangoztatott környezetvédelem, amely szempontjainak szintén csak alig felel meg az egész műanyagpoharasdi. Hanem persze a lényeg a hatalmas üzlet, amit az egész jelent.

Durvul, de enyhül is

 

Az egész rendszer kezd nagyon szétterjedni, elágazni. Mint említettem a fent nevezett cég csak a legnagyobb ebben a bizniszben. Van tehát sok kisebb is. Sőt, egyes szórakozóhelyek már teljesen külön, saját repohár-rendszert találnak ki maguknak. Tudomásom szerint a Budapest Park volt az első, amelyik önálló ilyet vezetett be. Megjegyzem, pár éve, amikor még híre-hamva sem volt ennek az egésznek, de amikor én is meg-megfordultam már a Budapest Parkban, a jövőt persze nem látva, egyszerűen csak emléknek próbáltam kérni ott, koncertek közben úgy az italomat, hogy parkos logóval díszített pohárba kapjam. Akkor még ez ritka volt, nem is minden pultnál tudtak ilyet adni, nem is mindig. Végül külön fizettem azért, hogy olyan pohárba töltsék a fröccsömet, amin az áll, hogy "Budapest Park". Ma már – az azóta eltelt esztendők fejleményeinek tükrében – megmosolyogtató ez.

Szóval nem sokkal később épp a Park volt az, amelyik az elsők között saját repohár-rendszert vezetett be. Idén is voltam ott, pár napja, és valóban az működik, most is. Ám – nahát – ugyancsak ők az első szórakozóhely, amelyik megpróbál kifelé is jönni ebből az egészből. Ugyanis most olyan közleményt kaptam tőlük, amelyben bejelentik: "augusztus 25-től új, úgynevezett hibrid repohár rendszert vezetett be a Budapest Park. Ennek lényege, hogy a brandingelt, betétdíjas repohár mellett mostantól a vendégek egy egyszerű, áttetsző, ingyenes repohárba is kérhetik italukat az összes pultban."

Mint jelzik, "ennek lényege, hogy a vendég maga döntheti el, hogy szeretne-e dizájnos, brandingelt újrapoharat vásárolni, amit aztán tokenre válthat, vagy haza vihet - ahogy eddig is -, emellett viszont lehetősége lesz ingyenes, sima, áttetsző repohárba kérni az italát."

Utóbbi esetében azonban hangsúlyozzák: kérik vendégeiket, ezeket a poharakat ne vigyék haza magukkal, hanem távozáskor adják le a pultokban, vagy a helyszínen kialakításra kerülő pohár leadópontokon. "Ez ugyanis a feltétele annak, hogy valóban környezetkímélőbbé váljon a rendszer: az így leadott poharak alapos mosás után - amelyet partnerük speciális csírátlanító mosógépsorral és nagyteljesítményű szárító gépsorral végez, szakszerűen - újra felhasználhatóak legyenek. Vagyis a módszer várhatóan azt eredményezi, hogy sokkal kevesebb poharat kell utángyártaniuk."

A Park alapítója és vezérigazgatója, Pálffy András így fogalmaz: “Egy teszthétvégén vagyunk túl, amit sikeresnek ítéltünk, ezért a rendszert most bevezetjük a Budapest Parkban. A repohár-rendszer nálunk még viszonylag új, ezért folyamatosan vizsgáljuk, mi a legjobb megoldás. Jelenleg a most bevezetésre kerülő hibrid módszert tartjuk annak, azonban ez is egy kísérleti szakasz, melynek tapasztalatai alapján fogjuk eldönteni, hogy a következő szezonban szükséges-e újabb változtatás".

A vendég által a rendszerbe betett pénz egyszerű és konkrét visszaadása azonban még most sincs igazán napirenden, itt sem, nemhogy máshol. Azt is jelzik ugyanis, hogy körbejárták a token kérdését is. "Ezt egyrészt a vendég továbbra is brandingelt, relikvia jellegű pohárra válthatja a pultokban, másrészt, amennyiben úgy dönt, hogy nincs a korábban megvásárolt tokenre tovább szüksége, a Park Shopban egy 300 Ft-os, koncertjegyre, afterpartira vagy korijegyre felhasználható kupont igényelhet érte 2022. december 31-ig."

Mna, jó. A lényeg, hogy miközben egyre több hely vezeti be a repoharat, immár van egy olyan zászlóvivője ennek, amelyik részlegesen és egyelőre ki is vezeti, vagyis ahol nem kötelező ezt megvenni.

Most pedig akkor nézzük meg újra, mennyi pohár gyűlt össze, a személyes példám esetében, csak Budapesten, csak eddig, azaz idén augusztus 8-tól, amikor érkeztem, 25-ig, amikor ezt a fotót készítettem a szobában. És még itt vagyok, még nincs vége... Valahol halkan felsír a környezetvédelem. És felzokog a bankszámlám is...

Rémálmaimban pedig felsejlik, hogy előbb-utóbb Romániában is igazán meglátja valaki a bizniszt az ilyesmiben. És mire innen hazamegyek, netán mire a most záruló helyett újabb nyári idény indul...

20220824_131328.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7517917437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása