Blogosz

MESE NINCS.

Évtizedes bosszúság megoldása Nagyvárad amúgy felásott szívében

2022. szeptember 12. 17:33 - BlogoszEditor

Sokan mások, meg én is, huszonöt évvel ezelőtt, Nagyvárad központjában, az ugyanazon a szakaszon sokadszor elakadt villamoson: „Na, megint állunk, mert egy szabálytalanul parkoló autó elállja a villamos útját. Egyszerűen be kellene szüntetni a parkolást ezen a szűk utcán.”

Sokan mások, meg én is, húsz évvel ezelőtt, Nagyvárad központjában, az ugyanazon a szakaszon sokadszor elakadt villamoson: „Na, megint állunk, mert egy szabálytalanul parkoló autó elállja a villamos útját. Egyszerűen be kellene szüntetni a parkolást ezen a szűk utcán.” Sokan mások, meg én is, tíz évvel ezelőtt, Nagyvárad központjában, az ugyanazon a szakaszon sokadszor elakadt villamoson: „Na, megint állunk, mert egy szabálytalanul parkoló autó elállja a villamos útját. Egyszerűen be kellene szüntetni a parkolást ezen a szűk utcán.” És ugyanaz volt még öt évvel ezelőtt is, meg tavaly is, meg idén is, már többször. De nem és nem tiltották be a parkolást.

Na, most viszont be fogják, több évtizednyi kellemetlenség után. De ez sem egészen úgy lesz, ahogy képzeltük, mert ez is egy hatalmas pénzszivattyúnak is pompás átépítés egy kis részeként fog megvalósulni. Amely átépítések tömkelege zajlik most a városban, ezekben az években ha valamiről, akkor erről vagyunk híresek.

Egyébként jó ötlet, hogy a jelek szerint most akarják ezt az utcát felújítani. Ugyanis jelenleg nem jár rajta villamos, és még sokáig nem is fog. Mivel a városközpont egyéb részein zajló, nagyobb volumenű építkezések miatt pótlóbuszok közlekednek helyette, részben más útvonalon.

Szóval hosszú ideje szorgalmazta egyre több nagyváradi, de az önkormányzat csak most állt elő ugyanazzal a megoldással: a bihari megyeszékhely szívében a tömegközlekedést újra és újra megbénító járművek parkolását egyszerűen beszüntetik, felszámolják az összes parkolóhelyet. Mindez az egész érintett, központi fekvésű utca teljes felújításának részeként valósul meg – egy olyan városban, amelynek jelentős része amúgy is építőtelep ezekben az években.

Évtizedek óta szinte napi, de legalábbis hetente vissza-visszatérő gond Nagyváradon az, hogy a város központjában, éppen a polgármesteri hivatal mellett elhaladó utcán megbénítják a villamosforgalmat a rosszul parkoló gépjárművek. Ez a régóta közismert probléma abból fakad, hogy a szóban forgó Primăriei (Teleki) utcán a sínek és a járda közötti vékony sávon vannak a parkolóhelyek, mindkét irányban, ezért ha egy jármű akárcsak néhány centit lóg ki a felfestett helyről, ha nem parkol egészen precízen, akkor nem férnek el mellette a villamosok.

20220911_163720.jpg

Így Nagyváradon rendszeres problémává nőtte ki magát, és évtizedek óta megoldatlan, hogy nagyon gyakran megbénul a villamosforgalom, hol az egyik, hol a másik irányba. Az ebből fakadó viták is rendszeresek, amikor ugyanis a szerelvények nem férnek el, arra sincs egységes protokoll: egyes villamosvezetők azonnal hívják a rendőrséget, amely aztán vagy intézkedik, vagy kivár a helyszínen, más villamosvezetők nem kérnek segítséget, hanem igyekeznek egyszerűen kivárni a rosszul parkolt autó vezetőjének visszatérését, további gyakori forgatókönyv, hogy az utasokat kérik meg, próbálják meg közösen, fizikai erővel elmozdítani az útból a gépkocsit. A gyakori fennakadások miatt évtizedek óta téma a lakosság körében, hogy az önkormányzat székhelye mellett lévő utcán magának az önkormányzatnak egyszerűen be kellene tiltania a parkolást. Eddig azonban egyik városvezetés sem volt hajlandó meglépni ezt. Jelentős fordulatnak számít tehát, hogy a mostani viszont igen.

Teljes felújítással együtt

 

A város PNL-s vezetése pár napja jelentette be, hogy radikális megoldást választottak: átalakítják az egész utcát, ennek részeként az összes parkolóhelyet felszámolják, sőt, az utca teljes hosszában, mindkét oldalt végighúzódó parkolók sora helyén kerékpárutat létesítenek. A helyi tanács jóvá is hagyta a megvalósíthatósági tanulmányt, amely azt tartalmazza, hogy megszűnik minden egyes parkolóhely, azok területére érvényesen kiszélesítik a járdákat. Újdonság még hogy ez utóbbiakból aztán lenyesve 1,5 méteres szélességű kerékpárutat hoznak létre. A felújítás során nem aszfaltozzák újra a városközpont közismert utcáját, hanem térkövekkel fedik le az egészet, beleértve a bicikliút felületét is. Parkolót is létesítenek kerékpárosoknak, a református templom szomszédságában. Ugyanott szökőkút is lesz, egy másik ilyen pedig az utca turisták által is gyakrabban látogatott egyik végében, a városháza mellett. A terv tartalmazza még 14 fa ültetését ezen az utcán. Azt még nem tudni, mikor kezdődnek, illetve mennyit tartanak majd a munkálatok, de azt igen, hogy 24,8 millió lejbe kerülnek.

Várad felásva

 

Bár tehát egy régi gondra jelent radikális megoldást mindez, ráadásul a megyeszékhely központjában van, ez csepp a tengerben jelenleg Nagyváradon. A városban ugyanis már évek óta folyamatosan zajlanak nagy infrastrukturális munkálatok, de igazán csak idén tavasztól pörgött fel az egész.

Az önkormányzat összesítése szerint összesen 600 terv kivitelezésére 1,2 milliárd lejt különítettek el a város költségvetéséből, ami azt is jelenti, hogy a megvalósításhoz 350 építőtelepnek kell működnie a településen. Persze nem mind a 350-nek egyszerre, ám így is nagyon sok ilyen munkálatot egyszerre végeznek, a város sok pontján, már jelenleg is.

Florin Birta polgármester úgy fogalmazott, „nehéz időszak következik, a rendőrséggel közösen kerülőutakat fogunk meghatározni, ami önmagában is nehéz feladat, tekintve hogy egyszerre nagyon sok helyen zajlanak munkálatok a városban”.

Az elmúlt évtizedben, mióta a PNL vezeti Nagyváradot, egyre gyakoribbak lettek a felújítási és átépítési beruházások, ezekre több mint 600 millió euró ment tíz év alatt, főleg uniós forrásokból. A nagyja azonban még hátra van. Számos más munkálat mellett például folyamatosan zajlik a távfűtési rendszer nagyrészt föld alatt futó hálózatának cseréje, több nagyobb mélygarázs épül egyszerre, és például a város vezetése legalább tíz olyan csomópontot szeretne létrehozni, amelyek szintén jelentős mélyépítési és felszíni munkával járnak, és amelyeknek lényege, hogy a település különböző pontjain a közlekedés egy részét levinnék az ezután megépítendő földalatti átjárókba, ezek fölött pedig más irányokba zajlana a közlekedés. Mindezzel párhuzamosan vannak olyan építkezések is, amelyeket azért kell most felgyorsítani, mert jövő év végén lejár a támogatási időszak. Így ha nem készülnek el időben, az ilyen beruházásokat nem tudják külső forrásból pénzelni, ha csúsznak az átadások, az összes érintett befektetés költségét a nagyváradiakra kell majd átterhelni. Az európai költségvetés jövőre záruló ciklusából 360 millió eurót szerződött le különböző munkálatokra a város, ám jövő év végéig még 220 millió euró értékű munkálatot kellene el is végezni ebből. A párhuzamosan zajló rengeteg építkezés által legérintettebb két térség jelenleg a központi fekvésű Nagyvásártér, valamint a Nufărul negyed, ám összességében a város legtöbb zónájában zajlik éppen valami komolyabb, ilyen jellegű munka. A ritka mérvű átalakításokon kívül közben folyamatosak az olyan munkálatok is, amelyek minden város jellemzői. Így folytatódik a csatornahálózat kibővítése és az utcák aszfaltozása is, ami szintén komolyabb kellemetlenségekkel is jár az adott helyeken a befejezésig. Idénre az önkormányzat 130 utca ilyen jellegű felújításának dokumentációit készítette el, ezekből igyekeznek a lehető legtöbbet legalább elkezdeni idén. Emellett közismertebb parkokat is teljesen fel akarnak újíttatni, beleértve például a Petőfi parkot, a December 1-et és a December 22-t is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9517929997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása