Blogosz

MESE NINCS.

Vége

2018. szeptember 21. 21:27 - BlogoszEditor

Amikor először egérszag van kint, minden évben akkor van igazán vége a nyárnak itt, és onnantól van igazán ősz.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: vége

Kincsek a vár padlásáról...

2018. szeptember 14. 07:15 - BlogoszEditor

Egyszerűen találtak a nagyváradi vár padlásán egy csomó érdekes, történelmi iratot. Az egyik ott dolgozó mesélte el ezt most. És meg is mutatta, mi mindent találtak. Vagyis oké, nem egyszerűen találták, hanem a fáma szerint el volt rejtve a padláson, egy beugróban. Pár napja leltek rá a paksamétákra.

Tovább
3 komment

Stílus. Avagy a hajvágóhíd

2018. szeptember 11. 15:42 - BlogoszEditor

Egy újabb szép profán. Ezt Bors településen találtam. Tehát: kozmetikai és fordrászszalon, a faluban. Amely falu amúgy az ország nyugati kapuja, mivel itt működik a legnagyobb nyugati határátkelő - de ez mindegy, mert nem bent a faluban működik végülis, hanem egyetlen utcával odébb, oké. Ami nem mindegy, az azonban a nyugati kapuban a népi kreativitásnak, a népművészetnek ez a csodás megnyilvánulása.

Tovább
Szólj hozzá!

ÉRDekes ajándékok

2018. augusztus 17. 09:30 - BlogoszEditor

Mindenütt vannak persze elhagyatott épületek. De nem mindenütt van olyan barátom, aki tudja rólam, hogy hajlamos vagyok az ilyenekbe bekíváncsiskodni, ezért amikor meglátogatom őt, akkor mutat is nekem egy ilyet. Nos, Érden van ilyen: meglátogattam tegnap ott, és egyúttal - néhány méterre az otthonától, egy már teljesen elbontott kastély mellett - mutatott is egy ilyet.

Tovább
1 komment

Unikornizálódás: egyszarvúsodási járvány

2018. augusztus 15. 05:47 - BlogoszEditor

Enikő szerint - aki nincs itt, hanem csak néha fényképeket lát az eseményről - "unikornismánia dúl a Szigeten", ő azt hangsúlyozza, újra, meg újra, hogy "súlyos egyszarvú-megszállottság van ott". Én viszont nem tudom, honnan veszi ezt. És én igazán nem is keresem az ilyesmit, mint témát, hanem egyszerűen csak fényképezgetek itt, a Szigeten. Mikor mit. Mutatok is pár képet.

Tovább
Szólj hozzá!

A bandavezér is megjelent a végére... - újabb kitűnő gazdasági és marketinghúzás a szigetesektől

2018. augusztus 14. 13:42 - BlogoszEditor

Mint minden évben valamivel, idén is ügyes újítással állt elő a Sziget, mégpedig olyannal, ami egyszerre előremutató, környezetvédelmi szempontból is, de mivel persze ők sem amolyan naiv, treehugger környezetvédők, hanem kőkemény gazdasági megfontolásaik is vannak, pénzügyi szempontból sem semmi az ötlet: a milliónyi (és egy ekkora rendezvényen nem túlzás, milliónyi) műanyagpohár helyett, amikből a fesztiválozók hörpintenek, immár egyetlenegy pohárral is végig lehet nyomni a teljes fesztivált. Tehát idén már a műanyagpoharak nagy része sem kerül a szemetesekbe. Szóval elvileg elegendő egyetlen poharat megvenned, mondjuk az egésznek az elején, és ha nem felejted ott sehol, akkor még pénzt is spórolsz, mert nem kell minden italhoz újabb és újabb poharat megvenned, és ez a Sziget-márkával elátott pohár még emléknek is jó végül. Tehát ez csak akkor, ha már az elején megérted az új koncepció működési elvét, követed is azt, és nem is fejeted ott a poharadat sehol. Következésképp - gondolom, mondanom sem kell - nekem hozzávetőlegesen hatmillió poharam lett a fesztivál végére.

Tovább
Szólj hozzá!

Csempészés és további bűnözési formák Bépesten

2018. augusztus 11. 12:13 - BlogoszEditor

Elméletben eddig is tudta mindenki - vagy legalábbis megmagyarázhatatlanul, ezoterikusan érezte -, hogy ezt így is lehet csinálni. Sőt, az ember a teremtésétől fogva tudja, érzi, ösztönösen vágja, hogy a dolognak több iskolája van, de mind közül ez a megoldás a legjobb. Tehát, hogy a költséghatékony bulikázás céljából hogyan kell italt becsempészni a fesztiválokra. Sőt, igazából eköré mindenféle jó sztorik épülnek, meg korszerűbb médiaorgánumok ki is próbáltak egy csomó megoldást, és arról videóanyagot készítettek. Na, de itt, Bépesten bizonyos ismerőseim nem sokat vacakoltak, hanem meg is csinálták: kis és szórakoztató munka után a Szigetre hozták be a cuccocskát.

Tovább
1 komment

Vadhajtások

2018. július 17. 12:31 - BlogoszEditor

Hetek, de lehet, hogy hónapok óta nézem én is. És persze kerülgetem. Az ország  elvileg legreprezentatívabb kerékpárútjának több szakaszán a gaz lassan teljesen átveszi az uralmat, és leállítja a forgalmat. Pedig ugye az ország nyugati kapujában vagyunk: a legnagyobb nyugati határátkelőn  Borsnál  vezet át ez a bicikliút, amely több szempontból is elhanyagolt.

Tovább
Szólj hozzá!

Joke és joker – már megint hol vagyok...

2018. június 28. 06:05 - BlogoszEditor

Újabb intervenciók: folytattam még kicsit a megkezdett beavatkozásokat kint, a városban. Mint már írtam róla, a Muian című kortársművészeti projekt itteni zárása ez. Pontosabban annak egy spinoffja, részemről. Na, de nem bonyolítom: akit érdekelnek a miértek és a mi ez egyáltalánok, plusz az eddigi helyszíneken készült fotókat is megnézné (ajánlom :) ), az legyen szíves erre a linkre kattintani, és ott követni a nem túl sok további linket. A folytatás pedig alább.

Tovább
Szólj hozzá!

Előtte és utána: ott vagyok a falakon...

2018. június 25. 19:55 - BlogoszEditor

Eljátszom én is újra a Muiannal. Mégpedig most a megyeszékhely utcáin. Hogy mivel? Nos, arról a kortársművészeti projektről van szó, amelynek én is részese voltam, éveken át. Összetett, több fejezetből, több happeningből és kiállításból állt eddig is, itt nem részletezném, mivel írtam is már róla, többször - például ezt a linket követve, és onnan tovább menve is felidézheti magának a tisztelt olvasó, hogy mi is ez.

Tovább
Szólj hozzá!

A halott boncol minket

2018. június 20. 17:00 - BlogoszEditor

Néha eszembe jut sok példa közül az egyikként , hogy vajon hogyan bánna el Esterházy Péterrel a mai magyarországi hatalom. Az a hatalom, amelyik az önkényuralmi rendszerének jelenleg zajló kiépítése során az évgilágon mindent és mindenkit igyekszik leuralni, ha pedig nem megy, akkor lejáratni, félretolni, ellehetleníteni. Szóval vajon hogyan bánnának el ezek az egyik legkiemelkedőbb kortárs alkotóval, Esterházyval, ha még élne? De két éve meghalt. (Bár az sem gond, hiszen ezek a múltat is elkezdték már átírni. Ezek is. Már megint valakik.) És az is furcsa, hogy most véletlenül épp azon a napon jut ez eszembe újra, amely nap egyben a halálának a második évfordulója is.

Tovább
1 komment

Kezdődik: (majdnem) mindenkit üdvözöl Eszpi!

2018. június 13. 16:36 - BlogoszEditor

Holnap kezdődik a labdarúgó-világbajnokság. Mondjuk Oroszországban, úgyhogy csak fél (vagy oké, háromnegyed) szemmel nézi majd az ember. Magam is sokáig híve voltam annak, hogy az ilyesmi butaság, teljesen el kell választani a politikumot a sporttól, nem szabad engedni, hogy beférkőzzön előbbi az utóbbiba. Csakhogy ezt már meghaladtuk.

Tovább
Szólj hozzá!

Avatott kritika

2018. június 08. 10:45 - BlogoszEditor

Szerintem Florin Piersic több, mint Florin Piersic: ő egy tünetegyüttes, egy mikroszkóp alá való (alávaló - ez is véletlen volt, de pontos ide) metszet a romániai társadalom egy jellegzetes részéről. Ugyanúgy, ahogy kulturális téren a vele kortárs és tágabb értelemben pályatárs is  Adrian Păunescu is felpumpáltan több volt, mint  Adrian Păunescu, és ugyanúgy, ahogy Ilie Năstase még ma is nagy bumfordian több, mint Ilie Năstase. Viszont annyira avatott kritikát, mint Piersic, nem mindegyikük kapott.

Tovább
Szólj hozzá!

Megmenekül a vár macskája – de marad a dilemma is

2018. június 07. 17:13 - BlogoszEditor

Ma megint összefutottunk. Persze a várban. Én egy ottani rendezvényről jöttem el épp, és neki is dolga lehetett, legalábbis nagyon úgy, elfoglaltan ment épp át a belső várudvarról a külsőbe. A nagyváradi vár macskájáról van szó. Amellyel kapcsolatban mai, friss hírem van.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy aktuális installáció

2018. június 06. 13:08 - BlogoszEditor

Most, amikor itthon is, meg otthon is, meg a világ számos más részén is újra csúcsra van járatva az ostobaság, a párhuzamos (csak épp nem létező) valóság építése és imádata, aljas hatalmi érdekek miatt, különösen időszerű ez az alkotás. Nagyváradon, a Borsi út és a Decebal kereszteződésében tekinthető meg. Én például gyakran látom, ma pedig megörökítettem.

Tovább
Szólj hozzá!

Köszi, veletek inkább ne... (ám attól pesze még ugyanúgy de)

2018. június 04. 13:31 - BlogoszEditor

Ma van a nemzeti összetartozás napja. Napja ugyan van, de maga ez az összetartozás... hááát. Inkább ne. Fideszes nap ez. Semmi más. A határon inneni és túli fideszesek összetartozásának napja. A szavazótábor egyben tartásának egyik módja.

Tovább
Szólj hozzá!

Az orrunk előtt (és sajnos mégsem a szemünk láttára) győznek le mindannyiunkat

2018. május 30. 22:34 - BlogoszEditor

2017. február 1.: "Ma korán akartam lefeküdni - de hirtelen arra ébredtem, hogy a sötét '90-es években vagyunk". Ez volt a Fácsén a bejegyzésem, valamint ez itt lett a profilképem, amikor az "éjjel, mint a tolvajok"-éjszakán a PSD minden eddiginél nyíltabb támadást intézett az igazságügy ellen, immár nyíltan is felvállalva a saját, illetve a más pártok bűnözőinek képviseletét, a szavazóik képviselete helyett.

Tovább
Szólj hozzá!