Blogosz

MESE NINCS.

Csemegefalatkák a mai izgalmas éjszakához

2019. november 10. 16:48 - BlogoszEditor

"Viitorul a ratat șansa de a conduce". Épp ezt a mondatot mondja a hírolvasó, amikor bekapcsolom a rádiót. A román közszolgálati hírcsatorna megy, egész óra alig múlt, híreket mond. Meg akartam tudni, hogy állunk az elnökválasztással. "Viitorul a ratat șansa de a conduce". Atyaúristen! Mit akar ez jelenteni? Ezek szerint mégis Dăncilă nyert? De meg nem arról volt szó, hogy lesz második forduló is? És mi ez a virágnyelven megfogalmazott hír? Ezek máris bevezették az ilyen kemény cenzúrát? Ilyenek suhannak át villámgyorsan az agyamon. De közben megy tovább a rádióadás. És a továbbiakból kiderül, hogy nem tévedtem, ez valóban a hírek. Csak épp már a sporthírek.

Tovább
Szólj hozzá!

Hülyeségekre ezúttal se szavazzunk már. Hanem lássuk csak, hogyan éljünk a befigyelő történelmi eséllyel

2019. november 03. 08:27 - BlogoszEditor

Ilyen sem volt még: harminc év után végre esetleg elérhetünk valamit, amit már harminc éve is akartunk, meg azóta is, de egyszer sem jött össze. Talán egyeseknek fel sem tűnik, hogy itt az első igazi esély, mivel közben elég csend van ám. Ez a legcsendesebb államfőválasztás előtti időszak Romániában, 1989 óta. Jó, 1989 előtt meg végképp csendes volt, de most nem erről akarok. Hanem arról, hogy mi a viszonylagos halkság oka, meg főleg arról, hogy mit jó most tennünk, és miért.

Tovább
Szólj hozzá!

A hely, ahol Ady elvesztette..., na meg a "6alom sosem elég!"

2019. szeptember 06. 07:04 - BlogoszEditor

Tudja Ön, hol vesztette el Ady? Megmutatom. Továbbá "Dicső pannon népünk, innen inkább lépünk!"; valamint "Eat the tourists", sőt, "Kill the tourists". Ilyesmik is jönnek, meg sok más is. Újabb kis streetphoto-sorozatot raktam össze a magyar fővárosból, fővárosban, ha már itt vagyok. Ez a második ilyen idén, ezen a linken pedig megtalálható az első része.

Tovább
Szólj hozzá!

Mindenünk jelképe: az elveszett "U" évfordulóján

2019. július 21. 21:03 - BlogoszEditor

Úgy saccolom, rövidesen itt lehet az első évfordulója annak, hogy Nagyváradon, a Rogin, uniós pénzből épített vásárcsarnok bejáratánál lévő óriási, krómozott betűs feliratban - ''CENTRU DE AFACERI CU PRODUSE AGROALIMENTARE'' - a ''CU'' szóból leesett az ''U''. Mivel azóta sem pótolták, remélem, mostanság, az évforduló alkalmából legalább lesz valami kis ünnepség.

Tovább
Szólj hozzá!

"Nevekkel nem viccelünk" – avagy hétköznapi abszurdumok, nemzeti kisebbségben

2019. július 11. 08:12 - BlogoszEditor

Hányszor lehet még elszúrni? Ennél lényegesen többször – de csak ennyiről van most fotóm. Persze egyrészt a világban számos helyen szokták elírni az emberek nevét (gondoljunk csak a Starbucksra, ahol a poharakon legendásan gyakori ez, de merőben más okokból rengeteg további helyen, miliőben megtörténik az ilyesmi), másrészt azonban nemzeti kisebbségben élve ehhez még hozzá is adódik valami.

Tovább
19 komment

Fazonigazítás

2019. július 01. 19:40 - BlogoszEditor

Vicces is az, ahogy időnként pontosítják a legnagyobb – és legkártékonyabb – romániai párt nagyváradi, Bihar megyei székhelyén a táblát. Meg jellemző is, akárcsak az, hogy maga a PSD ezzel sem törődik. Igazmondó matricákat szoktak ugyanis ragasztani a párt itteni központi épületét jelző táblára az ellenlábasaik.

Tovább
Szólj hozzá!

Unikornis a városházán

2019. június 22. 23:04 - BlogoszEditor

Felhívnak a városházáról: azzal, hogy vár egy egyszarvú a portán. Itt tartunk tehát most: ilyesmik várják a polgárt az önkormányzatnál Nagyváradon. Jó, na: egyáltalán nem itt tartunk, de ma tényleg ez történt, és olyan, mintha ez szokványos lenne, meg érdekes belegondolni, hogy mi lenne, ha azzá válna.

Tovább
Szólj hozzá!

Állattúltengés

2019. június 11. 22:24 - BlogoszEditor

Nem akarom, hogy nagyon elszaporodjanak itt az állatok (bár politikai posztjaim is gyakran vannak, oké), már legalábbis a macskás posztok, meg ilyesmik ne. De amit muszáj, azt muszáj. És épp azt terveztem, hogy az utóbbi időszak sok politikai állatságáról szóló posztjaim után most összeállítok egy blogbejegyzést elmenő macskákról (igen, elmenőkről, de akkor erről majd legközelebb), erre meg – a francba! – idetolakszik (vagy inkább idehízelkedik) nekem egy másik macskás téma. Úgyhogy némi állattúltengés megint lesz majd, bocs. Mivel a tervezett poszt elé bejött most ez. Amit épp ma láttam. És mondom: amit muszáj, azt muszáj. Az elmenő macskákról meg majd legközelebb.

Tovább
Szólj hozzá!

Mit keres még itt – vagy bárhol – az RMDSZ...?

2019. május 30. 07:25 - BlogoszEditor

Elképesztő, hogy nincs még egetverő botrány abból, ahogy besumákolta magát az Európai Parlamentbe az RMDSZ. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy kifejezetten a románok lakta, Kárpátokon túli területekről összelopkodott román szavazatokkal sikerül nagy nehezen átmásznia a bejutási küszöbön. Ráadásul nem is először hallani ilyen információkat – más választások alkalmával is felmerültek már olyan furcsaságok, hogy tízezrével érkeztek színromán területekről szavazatok az RMDSZ-re.

Tovább
96 komment

Menj már...!

2019. május 26. 07:04 - BlogoszEditor

Ej, de érdekes, hogy mindig, de mindig valahogy úgy alakul, hogy épp az aktuális választás a „sorsdöntő”, épp ennek a mostaninak „minden eddiginél nagyobb a tétje”, pont mindig úgy jön ki, hogy „nagyon sok múlik most ezen”, és állandóan úgy alakul, hogy pont „most a legfontosabb az összefogás”.

Tovább
Szólj hozzá!

Atombombát robbant a végén a rettegő RMDSZ! De még az is hamisítvány...

2019. május 23. 16:20 - BlogoszEditor

Pánikolnak. Soha nem látott módon rémüldöznek ám a természetes reakciójuk még most is az, hogy ennek ellenére tovább hazudoznak. De te ne dőlj be nekik, főleg ne most, az utolsó száz méteren. Arról van szó, hogy ma az RMDSZ elkezdte kiszivárogtatni azt az "információt", hogy felbontja az együttműködési szerződést a kormányzó PSD-ALDE koalícióval. Nagy újdonságnak tűnhet ez – de valójában csak egy nagy, alpári kampányfogás.

Tovább
Szólj hozzá!

"Ezúttal szavazni fogok." De mire szavazzunk? És mi van egyáltalán? Válaszok a fő kérdésekre, közérthetően

2019. május 21. 07:02 - BlogoszEditor

Jól is esik valamelyest, hogy volt, aki már érdeklődött, készítek-e ezúttal is közérthető összefoglalót arról, hogyan szavazzunk szerintem a május 26-i európai parlamenti választáson - másrészt meg nem annyira esik jól, mert az esne jobban, ha ilyesmi nem lenne kérdés még manapság is. Minden esetre egyébként is megírtam volna, úgyhogy nézzük.

Tovább
5 komment