Blogosz

MESE NINCS.

Ugyanaz, zöldben...

2019. március 18. 17:30 - BlogoszEditor

Ez most van, a legkártékonyabb romániai párt, a PSD Bihar megyei székházának bejáratánál, Nagyváradon.

Tovább
Szólj hozzá!

Ön most nagyon jól fog szórakozni

2019. február 10. 15:02 - BlogoszEditor

Bombasérült ház bérebadó. Ne feledjük: itt még nem sokkal vagyunk a Második Világháború után. Apróhirdetések következnek, zömmel 1949 januárjából és februárjából azaz épp most hetven évesek ezek a hirdetések. Ezek a korlenyomatok. De betettem még párat melléjük az 1949-ig tartó időszakból is.

Tovább
Szólj hozzá!

Nem ér. Avagy: mik ezek a matricák a városban?

2019. január 20. 16:14 - BlogoszEditor

Mármint nem ér a nevük. Többszörösen is igaz ez erre a kis hülye sztorira, amit most megmutatok. Amúgy ismerem az ügy mindkét szereplőjét. Az ügyvéd az én ügyvédem is volt egyszer, a másik tag meg itt lakik, nem messze, és egyszer agyon akart lövetni. Akkor még nem tudtam, hogy tényleg elmebeteg, azt hittem, hogy simán csak szemét alak.

Tovább
Szólj hozzá!

Telefon szám: 2. Avagy a 606. számú óvszer

2018. december 29. 07:25 - BlogoszEditor

Az ilyesmiknek mindig kellemes hangulatuk van, jó ezeket nézegetni. "A Nagyváradi Napló olvasóinak emlékül" - írja annak a százöt éves kiadványnak az első lapján, ami ugyan már megvan egy ideje, de most ismét rátaláltam, és mutatok is belőle néhány reklámot.

Tovább
1 komment

Nesze, fény :)

2018. december 24. 16:55 - BlogoszEditor

A kari lényegében, ugye, a fény megszületésének ünnepe. Ezt is köszöntik a városok a decemberi díszkivilágításokkal, meg amúgy is vagány az, hangulat, látvány, lóvé, üzlet, közpénz, meg minden. Nincs ez másként itt, Nagyváradon sem. Na most akkor a következők jutnak eszembe, így, hirtelen, spontánul, ahogy jövök hazafelé, és épp esteledik, nemsokára kigyúlnak a fények, szenteste.

Tovább
Szólj hozzá!

Az első ember az űrben. Kordokumentum a szobámból

2018. december 19. 17:16 - BlogoszEditor

Néha, amikor egészen mást keresek, többek között ezt szoktam megtalálni, és mindig rácsodálkozom. 1961 április 12-i különszáma egy bukaresti újságnak. Összesen egyetlen óriási lapnyi az egész. Arról szól, hogy aznap járt először ember a világűrben.

Tovább
Szólj hozzá!

Dupla – sőt, tripla – pusztulás

2018. november 01. 21:44 - BlogoszEditor

Helyenként bámulatos, miféle gyönyörű, fantáziadús, szépséges síremlékeket emeltek maguknak, családjaiknak azok a zsidó nagypolgárok, akiknek egy része amúgy ezt a várost is kiépítette. Ám már nem sokáig lehet bámulni ezeket a bámulatos emlékeket. Az ő emlékük is a végét járja, és a hagyatékuk is pusztul, bár ez utóbbi talán még menthető. Benéztem ma a nagyváradi zsidótemetőbe.

Tovább
4 komment

A halott zóna

2018. október 21. 16:41 - BlogoszEditor

Persze sok halott zóna van, a világban, is, az országban is. De érdekesebb, ha például egyben nyaralóövezet is. Volt, amikor még prosperált – és ami furcsa jellemző, hogy most is az. Nyaranta mostanság is tömve van – csak már lepukkantabb egy része. A Nagyvárad melletti két híres fürdőhely közül (az egyik Félixfürdő, a másik Püspökfürdő) a kisebbikről van szó. Tehát ez Püspökfürdő: nyaralók, tündérrózsás tó, hullámfürdő, volt idősek otthona. Mindegyik halott. Itt jártam most.

Tovább
12 komment

Így kell ezt... Avagy nesze neked, erőltetett tisztelet!

2018. október 15. 17:05 - BlogoszEditor

Egyáltalán nem vagyok híve annak, hogy mások nemzeti ünnepein fanyalogjunk, sőt, ironizáljunk és/vagy hőbörögjünk. Nem, még akkor sem, ha azok a mások adott esetben pont a románok, és olyasmit ünnepelnek, ami nekünk történelmi veszteség. Az egészet  az összes ilyesmit  még véletlenül sem nemzetiségi alapon kell megközelíteni. Hanem empátia-alapon. És akkor máris látható a dolog másik oldala, akkor egyből ott a tükör előttünk.

Tovább
Szólj hozzá!

Referendum: ne menj e manipuláció közelébe sem!

2018. október 01. 21:01 - BlogoszEditor

Egyetlen szót sem érdemes vesztegetni a közelgő romániai referendumra, nem, hogy még vitázni róla, elmélkedni rajta. Egyszerűen nem szabad rajta részt venni, nem kell elmenni szavazni, és kész. Ez az alap, és ennyi az egész. Most mégis összegzem a fő kérdéseket, mert sajnálattal látom, hogy intelligens, illetve általam annak vélt emberek is úton-útfélen okoskodnak róla. Képtelenek megérteni, hogy egyáltalán nem az elébünk tolt kérdés a valós téma, hanem azon túl kell látni.

Tovább
Szólj hozzá!