Blogosz

MESE NINCS.

Nesze, fény :)

2018. december 24. 16:55 - BlogoszEditor

A kari lényegében, ugye, a fény megszületésének ünnepe. Ezt is köszöntik a városok a decemberi díszkivilágításokkal, meg amúgy is vagány az, hangulat, látvány, lóvé, üzlet, közpénz, meg minden. Nincs ez másként itt, Nagyváradon sem. Na most akkor a következők jutnak eszembe, így, hirtelen, spontánul, ahogy jövök hazafelé, és épp esteledik, nemsokára kigyúlnak a fények, szenteste.

Igaz, hogy az ünnepi díszkivilágításhoz az Árpád vezér útján kihelyezett magyar nyelvű, fényes ''Kellemes ünnepeket!'' felirat fehér fényű, és már kihelyezés előtt megrongálódhatott, mert az első betű egy részét más színű ledfüzérrel pótolták, egyből olyan gánya, neszeneked, jólvanazúgy, úgyiscsakamagyaroknaklesz jelleget adva az emelkedett, fényes köszöntésnek  viszont ez csak az első három estén volt így, mert azóta a magyar felirat töksötét, soha nem is világít, csak a román.

Igaz, hogy Püspökiben többen panaszkodnak, hogy szerintük az önkormányzat már megint nem tekinti városrésznek azt a zónát, mert a díszkivilágításból ott még a főútra sem jutott  viszont tévednek, mert a főúton, az oszlopokon igenis ott vannak a díszítőelemek; csak soha, egy percig sem világítottak (mert szerintem elfelejtették azokat rákötni a hálózatra).

Igaz, hogy a főpályaudvar előtti díszkivilágítás egyik központi installációja már a felszerelés óta sem világított soha  viszont egyik este tanúja voltam, ahogy kijött oda a Luxten egyik emelőkosaras autója, és a kosárból valaki, egy csavarhúzóval hosszasan piszkálgatta a hibás installációt, majd felszerelt mellé egy másikat is, bekötve mindkettőt a rendszerbe; és azóta már kettő nem világít soha.

Igaz, hogy a Fő utcán lévő, a felújításakor a járdába épített fénycsíkok már régen nem működnek, és amúgy is, amikor még működtek, olyanok voltak, mint egy reptéri kifutópálya fényei, és az egész Fő utca újabb felújításra szorulna viszont az ottani díszkivilágítás teljesen új, és nem lefelé, a lábunk elé kell nézni, hanem fel, a fényekre, amelyek oly csodás kontrasztot alkotnak a sötétséggel ; nyilván emiatt lehet, hogy egész panelei vannak, amelyek ott is sötéten állnak, nem működnek.

Igaz, hogy a Szent László téren lévő karácsonyi vásár díszkivilágításának részét képező óriási, világító díszgömb rondán van bekötve a hálózatba, illúzióromboló, vastag, fekete légi vezeték fut az emberek feje fölött  viszont a teljes város díszkivilágításának bekapcsolását követő első estén áramszünet lett a főtéren, rövidzárlat miatt gömböstől, mindenestől elsötétült az egész, és épp a gömb világítását tudták a legkésőbb visszaállítani.

Bónusz: igaz, hogy épp az áramszolgáltató Electrica központi székházán általában nagyon szerény az ünnepi díszkivilágítás – viszont tavaly ilyenkorról idén egész évben ott maradt az épületen a 2018-at köszöntő fényfelirat. De legalább nem világított.

Kellemes karit. Magánfényeket, saját fényeket mindenkinek, ha lehet. Az biztosabb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4114512960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása