Blogosz

MESE NINCS.

Hogyan üt vissza a lejáratás? Közben: jövőre rekordsok választás lesz, de nincs semmi igazán választható

2023. december 13. 20:22 - BlogoszEditor

Jó, általában sehogy, a legnagyobb mocsokságot is meg szokták úszni. Már ha legalább nem esztelenül csinálják. De van, amikor esztelenül csinálják.

Nagyvárad rengeteg részén megjelentek az utóbbi hetekben olyan plakátok, amelyek a legelemibb lejárató kampány iskolapéldái. (Az is lehet, hogy más településekre is jutott belőlük, vagy akár országos szintű akció, ezt nem tudom. De a legtöbbször az ilyesmi országos szokott lenni.) Egyszerű, nagy, fehér plakátokon, egy-egy egyszerű mondat, nagy, fekete betűkkel: "PNL ne ia banii" ("A PNL elveszi a pénzünket"), "PNL crește taxele" (A PNL emeli az adókat) "PNL sluga PSD" (A PNL a PSD szolgája").

hu.jpg

Na igen – gondoltam, amint először megláttam a legelső ilyet –, pár hete az ország több városában, így Váradon is láttam hasonlót, mind dizájnban, mind az üzenet egyszerűségében: azokon az állt, hogy "AUR la Consiliu" (Az AUR-t a tanácsba"). Tipikus AUR-akció: a hivatalosnál hónapokkal előbb elkezdték a kampányolást a jövőre esedékes önkormányzati választásokra, ráadásul ez a "tanács" egyszerre jelenti a megyei tanácsokat, meg a helyi tanácsot, vagyis a települések közgyűléseit is, úgyhogy a rövid üzenet univerzális is.

2024 ugye szuperválasztási év lesz, hiszen négy fajta voksolás is lesz a következő esztendőben: önkormányzati, EP-, parlamenti, majd elnökválasztás. És ne legyenek illúzióink, vége az utóbbi évek felívelő korszakának, amikor a haladáspártibb erők nyerték a voksolásokat, a visszahúzók pedig egyre gyengültek. Nem sikerült kihasználni ezt az időszakot sem, és megint a lejjebb csúszásé jön. A 2024-es választásokon az óriáspártok legtoxikusabbika, a PSD lesz az egésznek a legnagyobb győztese, a kis pártok közül pedig a különösen kártékony AUR fog jelentősen előretörni. Ezek lesznek a fő eredmények a jövő év végén, de persze a szokott többi pártmaffia is bejut majd. (Esetleg a végére maradó államfőválasztáson lehet még némi remény, összejöhet egy olyan elnök, a mérgező erőkből álló helyi és országos hatalom csúcsára, akinek a fő feladata az lesz – akárcsak eddig Iohannisnak -, hogy a belső rohadás közben azért továbbra is az euroatlanti úton tartsa ezt az állandóan leszakadó, elcsatangoló országot.)

Szóval nézem ezeket az új plakátokat: ugyanúgy egyszerű, sima üzenet, sőt, immár lejárató jellegű. Rögtön az ugrik be, minden nap, amint látom ezeket, hogy az AUR újabb akciója. Tipikusan az ő stílusuk ez. És egészen biztos, hogy a legtöbb választópolgár maga is egyből arra gondol, hogy az AUR máris kampányolni kezdett. Az egyetlen különbség, hogy én ugyan sosem szavaznék az AUR-ra, de a közhangulat megint olyan, hogy jó sokan nemcsak felismerik ezen plakátok mögött ezt a tömörülést, hanem rá is voksolnak majd. Mert alternatívénak hiszik. Mannyit sem látnak át, hogy egy cseppet sem az, csupán a legújabb, legolcsóbb és legszínesebb politikai termék a kínálatban – egyben a legveszélyesebb is. A maguk szempontjából persze jól csinálják: rég felismerték, hogy a Vadim Tudor-féle PRM eltűnésével keletkezett egy űr, gazdátlan lett egy választói réteg, amelyen a nyakába lehet ülni, és amelyből meg lehet élni – ezeknek a szavazóknak a kihasználására jött létre az AUR. És nagy sikerrel teszi, amit tesz. Szóval itt van ez az újabb plakátkampányuk is. Nem tudok úgy járni a városban, hogy ne látnám valahol ezeket a harsogó falragaszaikat. Szóval megint nagyot húzott az AUR – és ez még csak a kezdet, a következő évben tartandó választásokig még sokkal több szavazót tudnak majd elhülyíteni. És még sokkal agresszívebb húzásai is lesznek, mint ez a mostani plakátkampány, amelynek falragaszai így is mindenhonnan ordítanak. Sőt, külön lejárató honlapot is létrehoztak, annak az elérhetősége van még a plakátok alján, apró betűkkel – de én el nem keresem az a honlapot, átlátok a szitán, nem vagyok kíváncsi a zöldségeikre neten sem, és egyetlen bekukkintással sem fogom növelni látogatóinak számát. Mehet a francba az egész AUR. Felismerem őket tehát erről a kampányukról is, ahogy a legtöbb választópolgár is látja az AUR-t emögött, és sajnos rá is fog szavazni végül.

Erre ma este olvasom: Nagyváradon 18 ezer lejre bírságolta a hely rendőrség az USR-t, a PNL-ellenes plakátkampány miatt. Az USR megyei szervezetének több csapatát is tetten érték ugyanis illegális plakátragasztás közben. Tehát az USR áll ennek az egésznek a hátterében. És ezúttal nem az AUR.

Hanem az az USR, amelyik a változás legutóbbi valós letéteményeseként indult, pár éve, ám már rég lesilányult a többi párt szintjére, megélhetési formáció csupán, az itt épp szóban forgó megyei szervezete pedig egy központosított maffiaszerűség, amelyiknek a feladata csupán a megyei pártelnök és egyben parlamenti képviselő hatalomban tartása, rég elűztek a pártból mindenkit, aki tiszta politizálást akart.

Tudom, közvetlen közelről láttam, mivel annak idején ők kértek fel, hogy segítsem őket, két választási kampányban is – de aztán hagytam az egészet, amit megláttam, hogy ez sem szól másról, mint a harácsolásról és manipulációról. Azt például a legutóbbi parlamenti választások előtt sikerült megakadályoznom, hogy az újraválasztásáért mindent megtevő parlamentiképviselő-jelöltjük, aki egyben a megyei pártelnök is, maga mellé vegye az USR-be az egyik rokonát, aki igazi hétpróbás, sötét figura, és ez utóbbit meg a szenátorjelöltjeik listájának első helyére tegye. Végül semmilyen helyre nem tette a listán – pedig a cél az lett volna, hogy ha a Szenátusba végül nem is jut be az illető, legalább ezzel a jelöltséggel elindítsák a pártbeli karrierjét, aztán majd elpakolják "más fontos beosztásba".

Tehát az USR. Amelyik – ha a díszletek közötti szereplésüket, az imázsukat vesszük, vagyis azt, amit a legtöbb választópolgár lát, és ami alapján döntést hoz – épp az ellenkező oldalon áll, mint az AUR. Ez utóbbi a legképzetlenebb, általában vidéki, vagy kisvárosi, legkonzervatívabb, sőt, legszélsőségesebb és legbutább választók voksaiból él, míg az előző – szintén ügyesen felismerve és kihasználva egy politikapiaci rést – leginkább a képzett, urbánus, liberális, progresszív, értelmiségi szavazókat igyekszik kihasználni. Most azonban egy olyan lejárató plakátkampányt sikerült összehoznia a nemrég még kormányon volt, mára pedig mindenhonnan kiszorított és elszigetelt, irrelevanciába süllyedt USR-nek, amelyik kampányról szinte mindenki azonnal az AUR-ra asszociál. És amelyik az AUR stílusában uszít. És főleg amelyik a legdurvább ellenségüknek, vagyis az AUR-nak hoz szavazatokat. Ütős ez a kampány, ez igaz. Bár az USR önmagán ütött egy nagyot ezzel is. Szóval, hogy hogyan üthet vissza a lejáratás? Például így.

Jelen pillanatban is mindenfelé kint vannak az USR szóban forgó plakátjai. És folyamatosan hozzák a potenciális szavazatokat az AUR-nak.

Ám ez az egész nemcsak hiba volt az USR részéről. Hanem azt is mutatja, mekkora bajban van ez a magát értelmiséginek képzelő párt, amelyik pár éve még a legújabb reményünk volt, és azóta sincs újabb: már úgy kell voksokat szereznie, hogy az AUR szintjére süllyedve, az utóbbi stílusában hergel, fröcsög.

Rég nem volt olyan, hogy egyetlen évben olyan sok választás legyen, mint 2024-ben lesz. És rég nem volt olyan, hogy tényleg épp ennyire ne legyen kit választani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4218280611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása