Blogosz

MESE NINCS.

Bocsánat, hogy ez van...

2018. október 30. 18:39 - BlogoszEditor

Mintha ezt üzenné a Nagyvárad mellett lévő Félixfürdő központja.

Ott áll ugyanis ez az épület. Rajta az üdülőövezetért felelős Turism Felix logójával a felirat, az ingatlan több oldalán is: "Nem lebontható épület. Nincs jogunk beavatkozásokat végezni az ingatlanon."

20181030_132438.jpg

Tehát szokatlan módon magyarázzák, miért van egy üres, omladozó, elhagyatott épület, lényegében egy koszfészek rom (mert az, voltam aztán benne) a fürdőhely közepén. Ugyanakkor ezzel persze elhárítják magukról a felelősséget. Mintegy azt üzenik, "bocsánat, hogy ez van..., és, hogy ez itt van..." Miután ma arra jártam, utánakérdeztem ott, helyben, mi ez az épület, és - helybeliektől, de nem szakértőktől - azt a választ kaptam, hogy ez a ma már fantomingatlan pár éve még működött, mint gyógykezelési központ, a termálfürdők részeként, ám az épület a katolikus egyház tulajdona, ezért nem tudnak mások foglalkozni vele. Utána viszont elolvasta ezt a posztot egy építész ismerősöm is, aki (neve említésének mellőzését kérve) a következő pontosításokkal, információkkal szolgált:

"A katolikus egyházhoz annyiban van köze, hogy a premontrei rendé volt a fürdő területe, 1948-ban államosították, de tudomásom szerint ha egyáltalán napirenden van még a visszaigénylési per, akkor sem akadályozza ez a tulajdonos Turism Felixet, hogy beruházzon, hiszen ezt teszi a fürdő egyéb, számára fontos részein is. Itt arról van szó, hogy 1948 után a telkek egy része esetén az Egészségügyi Minisztériumra írták át a tulajdonjogokat, ennek jogait - a gyógyfűrdőket adminisztráló kereskedelmi egységek jogait - később a SIF Transilvania örökölte, amely résztulajdonos a SC Turism Felixben, volt ott egy enyhén gyanús privatizációs ügy is, tele volt vele a sajtó. Utóbbi lassan azóta lebontotta a legtöbb történelmi épületet, utoljára az Amerika szállót, majd az 1-es és 3-as pavilonokat is szerette volna, de ezt a célját keresztül húzta az akkori kolozsvári Zonális Műemléki Bizottság, mely műemlékké nyílvánításukat indítványozta. Ez meg is történt, tehát azóta nem lehet őket lebontani, de semmi nem gátolja a tulajdonosokat abban, hogy felújítsák vagy korszerűsítsék őket. A kitett szöveg tehát gennyes, populista hárítása a felelősségnek."

Ám, hogy még így is miért kellenek az épületre azok a merőben szokatlan feliratok, az most sem egészen világos - bár magam is arra gondolok tehát, hogy magyarázkodás és felelősséghárítás, és az utóbbi forrásom szerint is ez van. Ő így fogalmazta ezt meg: "nehogy már őket terhelje a felelősség, ha valakire ráhull egy vakolatdarab.....megbeszélte a kezdő PR-osuk a kezdő jogtanácsosukkal egy csapatépítő masszázs közben." Persze ez már nem annyira tényszerű, és stilárisan van benne egy jó adag rosszmájúság is, de ő azt mondja, hogy a lényeg akkor is ez.

Nos, a lényeg minden esetre, hogy egyáltalán nincs rendben az, hogy ezen egyetlen épület kapcsán feliratokon magyarázkodnak, de közben Félixfürdő egyéb részei sem egységesen rendezettek. Van így is hangulata a helynek, de sajna ehhez a hangulathoz szorosan hozzátartozik a felemásság érzése. Mint az országban sokfelé, itt is mindenfelé látszik, a mai napig, hogy a rendszerváltás nem egyértelműen fejlődést hozott, hanem megbicsaklást is, és az azt követő rendszer is: az elmúlt évtizedek sebeivel és nyomaival van tele az egész Félix. Ettől a fantomépülettől nem messze ott a legújabb, ötcsillagos szálloda- és fürdőkomplexum, ám szintén a közelében vannak a régi fürdők, amelyek lassan, de biztosan és láthatóan mennek tönkre, akárcsak a komcsi időkben felépített szállodák. A környék is vegyes látványt nyújt: nem egyértelműen elhanyagolt, karban is tartják, takarítják is, ám leginkább úgy, hogy konzerválják ezt a felemásságot: sehol semmi nincs teljesen lerohadva (kivéve ezt az épületet), de egyértelműen és egységesen rendben sem. Itt-ott korszerű és most még látványos épületek között szép sétányok, máshol, ezek folytatásaképpen szocreál omladozás, repedezés, foltozott működés, és harmadik jellegzetességként ott a kilencvenes-kétezres évek dzsungelvilága során, mindenféle módon és stílusban felhúzott ez meg az. Tehát egyáltalán nem csak annak az egy épületnek a kapcsán kellene magyarázkodni, hogy "bocsánat, hogy ez van...", hiszen az ország egyik legismertebb fürdőhelye mindenfelé eléggé összevissza. Mondjuk, persze tudom is az egyik fő okát: mindig is politikai alapon nevezték ki a térségért felelős Turism Felix vezetőit, és az elmúlt évtizedekben az egész részvénytársaság csinált is valamicskét, de főleg nem, hanem inkább csak jól elvannak, akik érdekeltek benne. Úgyhogy ha nem is mindenhová, de sok helyre kiírhatnák ezt, hogy "bocsánat, hogy ez van...".

Visszatérve magához az adott épülethez: ha már ott sétáltam el ma, mellette, és láttam, hogy elhagyatott ingatlan, megfordult a fejemben, hogy bemegyek szétnézni. De nincs időm. És itt vannak valami munkások, a közelben, nem akarom, hogy észrevegyenek, és vitatkozzunk. Meg aztán írja is a bejáratoknál, hogy tilos bemenni. Úgyhogy bementem.

Mutatom, milyen belül ez az évek óta elhagyatott szálloda és termálvizes gyógykezelési központ. Persze telehordták szeméttel, persze időnként nehéz sorsú emberek húzzák meg magukat benne, sok volt szobában ott vannak a matracaik, cuccaik, persze festői káosz és kosz van bent. Szóval a Püspökfürdőről szóló ilyen tematikájú poszt után - kilenc nappal az püspökfürdői után - most az épp mellette lévő Félixfürdő. (Telefonról nézve itt sorjáznak a képek, lennebb, számítógépről nézve pedig az alábbi fotóra kattintva nyílik a galéria, amiben a nyilakkal lehet lapozni.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr1514334269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása