Blogosz

MESE NINCS.

Érdekesek, viccesek, vagányak, mittoménmilyenek: egy csokor könnyű, nyári Budapest

2018. augusztus 09. 12:46 - BlogoszEditor

Mindig jól el lehet szórakozni nagyvárosokban is. Így például Budapesten. Vicces, érdekes, mikor milyen apróságok, mindenfélé következnek, csak úgy. Pillanatképek.

Először nézzünk egy sokadik példát a hazug kormányzati propaganda és gyűlöletkampány lecsapódására. Ilyeneket is minden évben látok itt is, ez a mostani épp a szállásom mellett van: "CEÚÚÚ Soros takarodj!"

20180803_184034.jpg

És ha már szállás: még közelebb, jelesül az udvaron vannak volt BKV-buszok, amiket két fiatal tart karban, és partybuszokként üzemeltet. Az egyiknek a vezetőfülkéjében egy infó a sofőr számára - ugyanakkor magyarázat a gyorshajtásra.

20180803_155357.jpg

Egy vicces, stenciles falfirka, az Örs vezér terén

20180804_180125.jpg

A dinnye nemzetiségi hovatartozásának dilemmái

20180805_143547.jpg

És számunkra érdekes, más nemzetiségi kérdés: az egyik legismertebb szórakozóhelyen, az Akváriumban a legdrágább bor román

20180804_184835.jpg

Meg ez is mintha Románia lenne, akár. Avagy beszélhet ezeknek az ember:

20180805_171446.jpg

Az aranyosan hülye közterület-elnevezés-díj idei nyertese:

20180806_120740.jpg

Továbbá egy erősen önkritikus másik közterület-elnevezés:

20180806_172034.jpg

Na és akkor lassan térhetünk át egy másik budapesti témára. Hiszen minden augusztusban a Szigetre is bemegy az ember. De még mielőtt bementem volna, már ez fogad az egyik HÉV-nél, konkrétan a Nagyicce megállóban. (Hát oké, én mindig okosan szoktam. Most kérjek tanácsot magamtól?)

20180805_145056.jpg

És akkor pár dolog magáról a Szigetről is, ami tegnap már el is startolt. A programok hivatalos indulása előtt egy nappal pedig idén is volt autóbuszos sajtóbejárás, ahol az épülő helyszíneket megmutatták, és meséltek erről-arról. Sőt, idén komolyabban is vették az egészet, több érdekes infót mondtak el.

Nekem például az tűnt kiemelten érdekesnek, hogy megdőlt egy tévhitem. Ugyanis már sok éve mindig elnézem, hogy a Sziget kezdete előtt jó pár nappal be lehet költözni, sátorozni, vagy az itt kialakított más szálláshelyeket elfoglalni - és mindig gondoltam is, mekkora húzás ez is, hiszen nyilván azért van, hogy több napot ingyen ráhúznak a szervezők, azaz programok még nincsenek, erre nem kell költeniük, viszont vendégek már így is vannak, vendéglátós helyszíneken megy a zene, ott elbulizgatnak, és generálják a fogyasztást, azaz a pénzt. Kiderült, hogy nem ezért van az egész. Idén például csak szerdán indult hivatalosan a Sziget, de már előző vasárnap be lehetett költözni. Nos, így is tettek, mégpedig csak vasárnap, hétfőn és kedden összesen 10 ezer látogató költözött be. Ami önmagában is soknak tűnhet, de ez még csak az előörs. Sokkal többen jönnek még ugyanis utána. És számukra sokféle szállás van kialakítva, így például lehet vásárolni a szervezők által előre telepített sátrakból is: csak ilyen telepített sátorból 30 ezer van a helyszínen. Wow!, ugye, nagyonis wow! Na, és akkor az a helyzet, hogy a rendezvény indulása előttis napokban nem azért engedik már beköltözni az embereket a még épülő helyszínek közelébe, hogy a vendégek már jó hamar elkezdjenek fogyasztani - hanem egyszerűen azért találták ki a beköltözős napokat, hogy kezelni tudnák a tömeget, a befelé irányuló fluxust. Így ugyanis nem egyszerre rohanják meg az érkezők a kapukat és az ellenőrzőpontokat, hanem több napra elosztva. Pedig még így is sokszor hatalmas a torlódás a beengedésnél: vannak időszakok, amikor több órát kell sorbaállni a bejutáshoz.

További érdekesség, hogy a nemrég többségi tulajdonost váltott (az alapító Gerendai Károly eladta a részét) Sziget nemcsak úgy tekint magára, mint fesztiválra, hanem a márka lényege, hogy a szervezők szerint ők nem csak fesztivált értékesítenek, hanem komplett nyaralást kínálnak, Budapesten. És ez valóban így igaz. Hiszen egyrészt maga a város is erős vonzerő, másrészt bent a Szigeten folyamatos fejlesztésekkel azon dolgoznak, minden évben, hogy minél inkább elfoglalják és bent tartsák a vendégeket napközben is, lehetőség szerint minden (vagy legalábbis minél több) szolgáltatás elérhető legyen idebent.

Olyannyira, hogy a sokféle - és különböző árú - őrzött kempinghelyszínek is közösségi élményt nyújtsanak. És a jelek szerint működik ez is. Mivel végeztettek felméréseket, minden évben, és az is kiderült ezekből, hogy vannak olyan beköltözött látogatók, akik az egy hét alatt el sem jutnak a főbb koncerthelyszínekre - mert bár nyilván tudják, melyek azok, és hol vannak, beszippantja őket a kempingjük, és inkább az ottani kisebb bulizást, nyaralást, pörgést választják és művelik, végig.

További érdekesség, hogy milyen kevésnek tűnik ez: a Szigeten összesen 1500 fős a biztonsági személyzet. Meg az sem rossz, hogy a bejáráskor megnéztük például az egészésgügyi ellátóközpontot, ahol a szervezők tételesen azt állították: ez jobban felszerelt, mint némelyik magyarországi kórház. Van amúgy például külön traumatológia, sürgősségi osztály, de külön detox is - utóbbinak a padlója szivacs és műanyag, hogy ha az oda bekerülők ott elesnek, ne kerüljenek át utána még a traumatológiára is. A helyszínen dolgozók elmondása szerint amúgy az egy hét alatt csak pár százan kerülnek a detoxba.

Na, pár kép akkor.

Trendi birkák, a fizetőkártya feltöltőhelyeinek tetőin:

20180807_121640.jpg

20180807_121644.jpg

És itt van a detox, meg annak puha padlózata (bent nem a páciensek vannak itt, hanem sajtósok, a bejáráskor)

20180807_140550.jpg

Itt pedig egy francia néni, aki a mínusz egyedik napon a bugyijait és melltartóit mossa. "Nem ivóvíz". Hát, még szerencse.

20180807_123319.jpg

Kiemelten szuperre sikeredett idén a Sziget-beach. Ami nem más, mint a Duna partján elkerített rész, egyrészt chillout-helyszín, másrészt fürdőhely. Ennek mérete attól függ minden évben, hogy épp milyen a Duna vízállása a sziget körül. Idén alacsony, tehát kevés területet borít víz, plusz így biztonságosabb is, hiszen nincs veszélyes mélység - ezért minden eddiginél szélesebb partszakaszt tudtak a beach-hez kialakítani, plusz idén először rendes napozóágyakat is hoztak. Jó is lenne már befejeznem egyszer ezt a bejegyzést, hogy mehessek végre ide. Íme az első vendégek, még a programok indulása előtt egy nappal:

20180807_142547.jpg

20180807_142623.jpg

20180807_142704.jpg

Eközben pedig odakint ilyenek is mennek. És az is nagyon jó, hogy általában össze is jön az ilyesmi. Mivel az emberek itt jókedvűek, nyitottak, így adakozóak is.

20180808_171931.jpg

(Amúgy biztosan lesz még csomó vagány, meg édes, meg cool, meg mindenféle dolog, momentum, kép. Azokat is meg kellene várnom, hogy betegyem ugyanebbe a posztba. De nem tudom megvárni. Nyár van, fast lane, szeretés van. Gyerünk van. Egyszerűen érthetetlen, hogy hogyan szokott ebből aztán utána tél lenni van. És naplemente is van néha: például a tegnapi közben így gyűltek az emberek a Lykke Lire.)

20180808_193659.jpg

20180808_193813.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4414171165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása