Blogosz

MESE NINCS.

Valamit le akarnak nyomni a torkunkon Biharban... De tehetünk ellene!

2020. szeptember 13. 15:22 - BlogoszEditor

Nagyon érdekes, nálunk eddig példátlan játszma zajlik most Bihar megyében, emellett még külön Nagyváradon is. Olyan játszma, amelyik számunkra, magyarok számára, meg akár nemzetiségtől függetlenül itteni polgárok számára semmi jóval nem kecsegtet.

Egy román párt, sőt, az itt legnépszerűbb román párt maga nevel fel magának egy magyar pártot, segédnek – és próbálja benyomni azt a mostani választásokon a nagyváradi helyi tanácsba, meg lehetőség szerint a Bihar megyei tanácsba is. Hogy aztán használhassa őket, ahogy eddig is. Ez a román párt a PNL, a magyar pedig az EMNP. És akár örülhetnénk is annak, hogy egy román erő mindent elkövet, hogy betoljon pár magyart maga mellé, későbbi szövetségesnek, pontosabban irányítható bábnak – de valójában nincs miért örülni ennek, rájuk szavazni pedig abszolút nem szabad. Nézzük a lényeget.

Egy szokatlan, de hatalmas segítő...

 

Kapom a füleseket, hogy ezekben a napokban együtt kampányol vidéken, azon belül pedig Bihar megye magyarok lakta településein a PNL itteni vezére, Ilie Bolojan (aki most a Megyei Tanács elnökségét célozta meg a maguk számára), meg az EMNP-s megyei tanácsi elnökjelölt, az esélytelenül induló Szilágyi Zsolt. A magyarokat győzködik, és az EMNP számára igyekeznek szavazatokat gyűjteni együtt. Emellett pedig látható, hogy Bolojan a megyeszékhelyen, Nagyváradon is tolja a kampányban az EMNP jelöltjét, aki Váradon nem más, mint Bolojan polgármester eddigi tanácsadója, Zatykó Gyula. Ugyanis a PNL azt szeretné, ha a szeptember 27-i önkormányzati választásokon rajta kívül még az EMNP is bejutna a testületekbe – azért, hogy aztán Bolojan velük szövetkezhessen, persze nem egyenrangú szövetségesekként dolgozva velük, hanem könnyen mozgatható bábukként használva őket, amikor kellenek.

Szóval akár jó hír is lehetne ez. Tekintve, hogy ezzel visszább szorul az RMDSZ, amely lényegében amúgy is a magyar PSD, és ráadásul az összes helyi szervezete közül épp ez, vagyis a Bihar megyei a legsötétebb. És mégsem jó hír ez. Azért nem, mert egyre visszahúzóbb erőkké válnak ezek a szereplők, és a hátuk mögött még rosszabb erők sejlenek fel. Rávilágítok ezekre, lássuk.

20160525_191032.jpg

A dolog előtörténete, hogy az előző önkormányzati választások után az RMDSZ végül a PSD-vel fogott össze a Bihar Megyei Tanács vezetésére, és ők alkottak koalíciót, holott az erőviszonyokat tekintve az RMDSZ megtehette volna ugyanezt a PNL-vel szövetkezve is (csak az utóbbi helyről kevésbé jó ajánlatot kapott, mint a PSD-től). Végül a most letelő négy évre ellenzékbe kényszerítették a Bolojan-féle PNL-t. Ezért Bolojanék nagyon nehezteltek, és ennek jeleként Nagyváradon a továbbiakban igyekeztek mindent az RMDSZ nélkül megoldani. Ennek egyik eleme volt az, hogy Bolojan törekedett úgy eljárni, hogy magyar ügyekben már ne az RMDSZ legyen a reprezentatív, hanem maga mellé vette tanácsosnak a rivális EMNP egyik emberét, Zatykó Gyulát. Akit aztán arra használt, hogy a magyar közösségnek kommunikáltassa vele a városvezetés megvalósításait – később pedig rájött arra, hogy hosszabb távra is jó tartalékot nevelhet ebből az EMNP-ből, jó lesz az még neki erre-arra, segítőnek. Ez pedig érdeke közben magának az EMNP-nek is, amelyik most úgy növekedhet, hogy soha semmit nem tudott önerőből elérni Nagyváradon sem, eddig egyetlen választáson sem jutott be a tanácsba sem, egyszerűen semmi nem jött össze neki.

Most viszont összejöhet, hogy az EMNP bejusson a nagyváradi, és akár a megyei tanácsba is – de csakis azért, mert a román PNL-nek jelenleg épp ez az érdeke. Lényegében az van, hogy a PNL próbálja a saját leendő kisinasait, EMNP-s segédeit bevinni maga mellé a testületekbe, hogy ott rájuk támaszkodjon, amikor szükség van rájuk.

Így Bolojan mindent megtesz, hogy a választásokon betolja, behúzza, beerőszakolja legalább Zatykót a nagyváradi városi tanácsba. Ha ez sikerül, akkor Zatykót megtehetik egyik alpolgármesternek is. És ezzel az RMDSZ büntetésben marad Nagyváradon. Amit persze meg is érdemel, és ami a magyar közösségnek is jó, mivel ezt a magyar PSD-t jobb minél távolabb tudni magunktól. Más a helyzet közben a Megyei Tanácsnál, ahol Bolojan majd a választás után meglátja, milyen szövetségekre kényszerül. Ott már esélyesebb, hogy az RMDSZ-szel is együtt kell működnie, ha koalícióra kényszerül, és ha az EMNP oda nem jut be, de majd meglátják.

Szóval ezért nyomatja most a kampányt a magyarok lakta településeken együtt a PNL és az EMNP. Ilyen még nem volt. És ezért a kampányban is ad morzsákat Zatykóéknak (mint például olyan semmiségek, hogy magyar nyelvű figyelmeztető lehúzósok a tömegközlekedési járműveken, egy többnyelvű tábla felszerelése, épp a kampány teljében, a központi hídra, stb.), akik saját eredményként kommunikálják ezeket az apróságokat, holott e tekintetben Bolojanéktól kaptak mindent, még a saját kampányuk hajtóanyagát is.

Figyelem: a látszat csal!

 

Mindez tehát azért káros, mert egyáltalán nem segíti a város és a megye tiszta, megújuló vezetésének kialakulását. Sőt, annak ellenében hat. Ugyanis a PNL azért akarja az EMNP-t a maga szövetségeseként behúzni, mert ez a magyar párt nem akar sokat, megelégszik kevéssel is, semmiségekkel is. Könnyen irányítható, a saját felhízlalása a fő törekvése, nem akarja zavarni majd a PNL vizeit.

Főleg azt akarják elkerülni Bolojanék, hogy a most még tiszta és abszolút új erőként berobbanó USR-PLUS-szal kelljen együtt dolgozniuk, már ha az utóbbi bejut. Úgyhogy inkább helyette az eleve csendestársnak kinevelt EMNP-t igyekeznek bejuttatni maguk mellé, a saját érdekeik szolgálatában.

Márpedig ha az USR-PLUS egyáltalán átlépi itt, helyben a választási küszöböt, akkor ugyanúgy most először fog bejutni a váradi helyi tanácsba is, mint esetleg az EMNP (azzal a különbséggel, hogy Zatykóék csak reménykedhetnek, hogy a román segítséggel végül valahogy csak bejutnak oda, míg az USR-PLUS nem más kegyelemkenyerén próbálkozik bejutni, hanem saját erőből).

Látható, hogy országszerte mindenütt, így nálunk, Nagyváradon, meg nálunk, Bihar megyében is az európaibb, haladóbb oldalon áll a PNL és az USR-PLUS is. Csakhogy ezzel együtt is tart a PNL az USR-től, mert egyrészt szavazókat vehet el az utóbbi az előbbitől, másrészt az USR-PLUS erősebb partner lenne a települések és a megye vezetésében is. Nem elégedne meg semmiségekkel, komoly képviseletet, határozottabb beleszólást akarna, és Bolojanék partnereként lenne hajlandó dolgozni, nem pedig a segédjükként, mint az EMNP. Az itteni helyzet pedig csak egyetlen példa, ugyanis országszerte ugyanígy tekint a PNL az USR-PLUS-ra: természetes szövetségesei lennének egymásnak, de a nemzeti liberálisok ehelyett igyekeznek minél inkább elkerülni az ilyen szövetségeket, hogy ne kelljen sokat engedniük, valós és egészséges kompromisszumokat kötniük. Úgyhogy inkább a leggyengébbeket választják, sőt, az olyat, amit maguk tudnak kinevelni maguk mellé. Nálunk pedig ez speciel az EMNP. Az ilyesminek az ára pedig nagyon nagy: a tisztességes, erős szövetségek helyett inkább valami gyenge segédekkel akar dolgozni egy párt – ez csakis sumákolásokat fog hozni, kizárólag az érdekelteknek lesz jó, a közösségnek pedig ez a sokkal rosszabb megoldás. A legrosszabb.

Ott van aztán az is, hogy Bolojan a Nagyvárad környéki többségében magyar lakta falvakat Váradhoz akarja csatolni. És ebben is használni akarja az EMNP-t. Épp Bihar település helyi EMNP-szervezetének az egykori alapítója, azaz Bíró Zsolt figyelmeztet erre, nyilvános Facebook-bejegyzésben. Úgy tudni, hogy a Néppárt országos elnöke, Csomortányi István, most, pár nappal a választási listák leadásának határideje előtt közölte Biharon az embereivel, hogy a párt hirtelen mégsem azokat indítja a választáson, helyi tanácsosjelöltekként, akiknek ezt megígérték, hanem váratlanul az egész jelölti gárdát teljesen másokra cserélték Biharon. Hogy miért? Idézem Bíró Zsolt figyelmeztető írását, amit Bihar település Facebook-csoportjában posztolt, nyilvánosan:

„Csomortányi, aki nagy valószínűséggel csalással lett elnök, a saját pártjának belső szabályzatát és a vonatkozó törvényeket semmibe véve lecserélte a régi csapatot, akik nyíltan ellenezték Bihar beolvasztását, egy engedelmesebb bagázsra, akiket kénye-kedve szerint tud irányítani . (...) A lényeg az, hogy aki az EMNP-re szavaz, az Bihar beolvasztására, adóemelésre, a helyi adók Váradhoz kerülésére, az etnikai arányok megváltoztatására szavaz. Ezt még a kommunisták sem tudták megtenni… na, de majd az EMNP megteszi helyettük.”

Íme, összegeztem pár ügyet, annak hátteréből, hogy miért kampányol együtt most a magyar településeken Ilie Bolojan,  Szilágyi Zsolt, Zatykó Gyula – vagyis a PNL és az EMNP. Tessék, egyebek mellett például ilyen érdekek vannak emögött. Nem hiszem, hogy jó szívvel, nyugodt lélekkel megszavazhatja mindezt bármelyik polgár a szeptember 27-i választáson... Vagy bármikor.

Vigyázat, trójai falovak!

 

Ráadásul van még valami. Ami az eddig bemutatott ügyeknél is súlyosabb és veszélyesebb. Ha az EMNP-t magát nézzük, újabb gondot láthatunk ezzel a párttal és a rá szavazással kapcsolatban. Ezt a kis pártot ugyanis eleve a Fidesz hozta létre. Mégpedig eleve azért, hogy az itteni bizniszeit intézhesse. Aztán változott a képlet, mert végül a Fidesz a saját igájába tudta hajtani az RMDSZ-t is, így végül ma már az összes romániai magyar pártot Orbán Viktorék irányítják. És tudni való, hogy a határokon túl arra használják a magyar nemzeti kisebbségek pártjait, hogy a Fidesz klientúráját építsék, tömjék ki közpénzekkel, valamint arra, hogy a többségi nemzet pártjait megpuhítsák, megkenjék. Azért, hogy a többségi nemzet pártjai engedjék Orbánékat a határon túli területeken garázdálkodni.

Ez történik nálunk is. Ez zajlott már akkor is, amikor Romániában még a PSD kormányzott: a Fidesz titokban, álcázva folyatott a PSD-hez pénzeket, néha RMDSZ-es közreműködéssel, cserébe azért, hogy tűrjék az itteni területeken a Fidesz klientúraépítését. És semmi okunk nincs feltételezni, hogy a Fidesz ne próbálná ugyanezt megjátszani a kulisszák mögött a most kormányzó PNL-vel. Nos, itt kanyarodhatunk vissza az EMNP-hez: ez a párt eleve Orbán Viktorék gyártmánya, amit kicsit félretettek. De nem dobták el. Márpedig ha bármelyik településen a vezetés közelébe jut akár az EMNP, akár az RMDSZ, az egésznek a végén ott a bábokat jelenleg mozgató Fidesz. Így aztán

ha Nagyváradon bejut a tanácsba az EMNP a mostani választásokon, és alpolgármestert csinál Bolojan az EMNP-s Zatykóból, azzal sokszorosára nő annak a veszélye is, hogy a Fidesz már ide is az eddiginél is nagyobb bejárással fog rendelkezni. Vagyis már a saját városunkban is garázdálkodni fognak. Felhasználva erre szálláscsinálóként az EMNP-t, és behálózva a PNL-t.

Orbán Viktor rezsimje nem csak valami távolabbi szörnyűség lesz, hanem immár itt fog matatni, lopni, csalni, hazudni, a spájzban. Hiszen a Fidesz mindenütt ezt műveli, ahol csak lehetősége nyílik rá. Úgyhogy már csak emiatt is óvatosan azzal a szavazással.

gh_1.jpg(Azzal a naivitással pedig le kell már számolnunk végre, hogy „de legalább van ott magyar”. Hiszen volt ott magyar sokáig, amikor egymást követő RMDSZ-es alpolgármesterek voltak Váradon, meg egymást követő elnökök is, a megyei tanácsnál. Igazi, komoly eredményt a közösség számára mégsem tudtak felmutatni, csak a maguk körei számára dolgoztak. Ugyanígy az EMNP-s Zatykó Gyula szintén évek óta tanácsadója már Nagyváradon Bolojannak, igazi, komoly eredményt a közösség számára mégsem tud felmutatni, csak a maguk körei számára dolgoztak. Ezek az etnikai alapon szerveződött pártok csak megélhetési tömörülések – a saját köreik megélhetését biztosítják, nekünk, polgároknak meg csak a porhintést, a szemünk kiszúrását. Elég ebből, elég belőlük, hibás megközelítés tovább is támogatni őket a voksainkkal.)

Rajtunk áll most az egész...

 

Ebben a mi bőrünkre menő, a mi polgári érdekeinkkel és a fejlődéssel ellentétes irányú játékban tehát itt, azaz Biharban a következők vannak benne:

  • a teljesen bemocskolódott RMDSZ, amelyre nyilván nem szabad szavazni, és amelyet Bolojanék is büntetésben tartanának Váradon, viszont a megye vezetésében együttműködnének velük a választás után, ha kell;
  • az EMNP, amelyet megpróbál saját bábjának behúzni maga mellé a választásokon Bolojan, és amelyre szintén nem voksolhatunk immár;
  • a Fidesz, amelyik beszivároghat ide is, az eddiginél is jobban, és ahogy mindent leural, bekebelez, túszul ejt és kizsebel, úgy telepedhet rá az itteni ügyekre is;
  • és a PNL, amelyik most a szálakat mozgatja, és amelyik veszélyes játékot játszik.

Mindezek miatt a jelen helyzetben az egyetlen vállalható, megszavazható erő a szeptember 27-i választásokon az USR-PLUS. Amelyik annál megkerülhetetlenebb lesz, minél több embert tud bejuttatni a települések és a megye vezetésébe is, általunk, a szavazataink révén. És amelyik révén megakadályozható mindaz, ami fennebb összegezve van.

De csak akkor akadályozható meg, ha az USR-PLUS igazán számottevő erővé tud válni a települések tanácsaiban, és a megyei tanácsban is. Ezért jelen helyzetben az egyetlen helyes megoldás – számunkra, magyar polgárok számára is – minden listán az USR-PLUS-ra szavazni szeptember 27-én.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9616196944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása