Blogosz

MESE NINCS.

TFB

2012. április 15. 20:04 - BlogoszEditor

 

És hát ha megint korteshadjárat, akkor megint itt a fölösleges befektetések, munkálatok ideje. Efemer minőséggel, nyilván.

Biztosan minden településen így megy a dolog ezekben a hetekben. Itt, Nagyváradon is. Épp csak néhány példát mutatok mindjárt a sok közül - amelyeket néhány perc alatt gyűjtöttem be a városban. Ám előbb tisztázzuk az elvi, metodológiai kereteket: nem csak teljesen fölösleges befektetések (a továbbiakban TFB) vannak ugyan, de a TFB-k mindenütt lényegében kötelezőek, ha a település vezetésének akár csak a közelébe is jut bárki. Hiszen egyrészt magadnak, és a támogatóid, havareid, rokonaid és üzletfeleid cégeinek adsz jó kis közpénzeket tökfölösleges munkavégzés paravánja mögött, másrészt a téged támogató pártoknak, érdekcsoportoknak is le kell csippenteni ilymódon is.

A TFB-k igazán nagy pénzeket átmozgató (értesd: elsíboló) változatait a mandátumok teljében szokás megejteni. Tehát a komolyabb TFB-ket akkor szokás elkezdeni, amikor már bekerültél a település vezetésébe, de a választások még messze vannak. A TFB-k másik formája pedig épp az, ami most zajlik. Ezek kisebb munkálatok, kevesebb (de így sem elhanyagolható) pénzt hoznak visznek a konyhára. Ráadásul nagyon praktikusak, hiszen kétélűek: egyrészt a városvezetői mandátumok végén még további összegekhez juttathatóak egyes cégek, másrészt szemfényvesztésre is jók, hiszen a voksolás előtt azt láthatja aki nem figyel rendesen, hogy lám, épül-szépül a környék.

Szóval Váradon is sok ilyen második kategóriás TFB zajlik, épp most is. Közülük itt van például ez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahol a kóborkutya alszik, ott újrafüvesítettek. Ó, igen.

A környék rondának ronda maradt, szegélyköveket meg persze ide nem tettek a zöldövezet és a járda közé (ám ahol már van, s cserélni nem kell, ott rendszeresen szokták cserélni, hiszen jó biznisz ez is). Sőt, ezen a teljesen mellékes kis területen - és a városban még sok más hasonlón - nemcsak fűmagot vetettek, hanem előtte az egész talajt kicserélték. Na persze az igazi zöldövezetek jelentős része minden évben elhanyagolt. Akármerre járunk, láthatjuk. Gazos, mocskos, kipusztul a fű is, elcsúsznak a gyeptéglák, ahol fű helyett azok vannak, virágágyások helyén többnyire beton- és aszfaltmaradványok, vagy szemét. Ám választások előtt látszatból csinosítani kell egy kicsit... Meg a kutya is kényelmesebben fekszik majd, ha kinő a fű. Amíg el nem szárad pár hét múlva ez a füves rész is.

Vagy itt ez a másik TFB-példa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igen: itt az látható, hogy szép, új kövekre cserélték ki a villamossínek között a csúnya, régi köveket. De persze ezt sem mindenütt. Csak néhány helyen. Ja és megjegyzem: a központban, ahol tavaly még füvesíteni próbálták a sínek közötti részt, mostanra elszáradt a fű egy része. Ott sem újabb gyeptéglával pótolták a régit, hanem kővel...

És találomra egy újabb TFB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a volt Olaszi temető helyén kialakított Olaszi park. Amit már évekkel ezelőtt kialakítottak. Jó ötlet is volt. Ám most - évekkel később, s érdekes módon épp a kampányban - kapukat kezdenek építeni köréje.

Igaz, hogy ezek a kapuk teljesen fölöslegesek, de legalább rondák. És ez is milyen praktikus ilyenformán: hiszen mivel csúnya, még örülhetünk is, hogy ezeknek a zöld burkolólapoknak egy része úgyis magától leesik majd egy éven belül, a többiből meg letörnek majd Bivaly Sanyi és barátai, akik gyakorta megfordulnak mindenütt a városban világon.

Na még egyet akkor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Évek óta építik, sok vitára adott okot, s ahány szakasza van készen, annyiféle. Ez a Körös partján futó sétány. Jó, kifejezetten jó, hogy van ez. Ám ha rászán az ember vagy két órát és végigmegy az egészen, azt fogja tapasztalni, hogy egyetlen olyan szakasza sincs, amelyik teljesen rendben lenne. A legrégebbi is mintegy három éves lehet. Ott már reped a burkolat, hiányzanak a védőkorlátok és a kukák, megy tönkre minden. A legfrissebb része a városközpontban van. Itt is esik már le számos helyen a burkolókő, ráadásul számtalan helyen feltörték a frissen lerakott járólapokat, majd más színűvel helyettesítették őket. Van aztán több olyan szakasza a turistalátványosságnak szánt sétánynak, ahol az emberi és állati ürülék az úr.

A kedvencem azonban az a két szakasz, ahol kilométereken át ilyen virágtartók jelentik a korlátot. A józan ész korlátait is. TFB volt ez is a javából. Ilyen korlátolt tervet elkészíteni... És elfogadni. És gyakorlatba is ültetni... Néhány gond van ugyanis a virágtartókkal. Az egyik, hogy nincs bennük virág. Sehol. Ez azonban a virág szerencséje. Ha lenne, akkor ugyanis kipusztulna: rendes napfényt és esőt sem kap ugyanis a fölötte lévő betontetőtől. Valószínűleg ezért van, hogy nem is ültettek ki virágokat. Sőt, a tartók nagyrészébe már eleve földet sem tettek, minek az?

Néhány tíz méteren van mindössze olyan, amelyikben föld van. Ezekbe egynyári virágokat is helyeztek. Még az átadáskor. Valószínűleg felmérték, hogy a hivatalosságok és az újságírók nagyjából milyen távot fognak bejárni az ünnepélyes használatba adáskor, s akkora helyen virágozták fel, átmenetileg. Ma már sehol semmi...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval így. Bocs, hogy nem fotóztam végig a várost, de tele van TFB-kkel. Főleg mostanában. Mindenki láthatja.

Már legalábbis aki kinéz néha a városba is. És nem csak gyanús szerződéseket írogat alá a helyi koalíció tagjaként, valami irodákban, esetleg éttermekben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr184448093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása