Blogosz

MESE NINCS.

Megújíttatná lejáró jogsiját? Várjon, még ne tegye!

2024. március 01. 19:02 - BlogoszEditor

Lejár a romániai jogsija mostanság (mondjuk e hónapokban valamikor), és megújítaná? Még ne tegye, akkor sem, ha már készen vannak a szükséges iratai, és akkor sem, ha már van online előjegyzése is, ügyintézésre. Várjon vele.

Az enyém is lejár, úgyhogy én is végigcsináltam az iratok beszerzését (meglepően kevés kell, és gyorsan megy), időpontot is foglaltam neten - sőt, végül úgy döntöttem, hogy ki sem várom az időpontot, hanem ha már úgyis megvan minden szükséges irat, benyújtom az egészet hamarabb, és kész, legyünk túl ezen a macerán is, rövidesen lesz új jogsim. A legutolsó pillanatban azonban úgy értesültem, hogy

hamarosan meg fogják hosszabbítani a jogosítványok érvényességét: az eddigi tíz év helyett tizenöt évig lesznek érvényesek (AM, Al, A2, A, B, Bl és BE kategóriák esetében - fogalmam sincs amúgy, hogy milyen más kategóriák vannak még, de na). Tudtommal a Szenátuson már át is ment a döntés, jöhet a Képviselőház, aztán az aláírás és a kihirdetés.

Be is mentem az Izé hivatalba, ahol a jogsikat intézik, rákérdezni. Ott azt mondják, egyrészt ők semmi ilyesmiről nem értesültek, másrészt erősen kételkednek abban, hogy bármi hasonló lenne előkészületben, azt meg főleg nem tartják valószínűnek, hogy ha mégis hozzányúl a törvényhozás, akkor egyenesen öt évvel hosszabbítaná meg az érvényességet.

joo.jpgEnnek ellenére valóban napirenden van, sőt, már a neten is találni nyomát. Viszont természetesen visszamenőleges jelleggel nem fogják alkalmazni a módosított jogszabályt - vagyis ha mostanában (azaz a változtatás életbe lépte előtt) újíttatjuk meg a jogsit, azon még a tíz éves érvényesség fog szerepelni, és a törvény módosítása után is tíz év marad az érvényessége, ha már egyszer kiállították - ezért jobb tehát várni. Hogy meddig kell várni, az még nem világos, de szerintem nem túl sokáig.

Az enyém például e hó végén jár le - ezért azt is megkérdeztem az illetékes hivatalban, mi történik, ha még tovább kell várni a törvény elfogadására, és közben érvényét veszti a jogosítványom. Nos, lejárt jogsival vezetni nem bűncselekmény. Hanem szabálysértés. Ami pénzbírsággal sújtható. Hozzátették, hogy viszont eléggé nagy összegűvel, de, hogy mekkorával, azt már elfelejtettem. (A bűncselekmény persze az, ha egyáltalán nincs jogosítványa, és úgy vezet.)

Még valami: mindez akkor van így, ha az illető hetven évnél fiatalabb. További módosítás lesz ugyanis, hogy a hetven évnél idősebbek jogosítványának érvényességét egyenesen csökkentik: tízről öt évre (a fent említett kategóriák esetében), a nyolcvan év fölöttieké pedig bármely kategória esetén csak két évig lesz érvényes.

Szóval jó még várni az ügyintézéssel. Ha már készen vannak a megújításhoz szükséges iratok, az sem akadálya a kivárásnak - az egészségügyi alkalmasságot bizonyító összesítő dokumentum ugyanis egy évig érvényes, az illeték befizetését bizonyító elismervény pedig nemtommeddig, de szerintem addig, amíg a fűtőanyagából kifogyó Nap a végjátéka első fázisában el nem pusztítja a Földet, esetleg addig, amíg a befizetendő illeték összegét majd valamikor meg nem emelik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr1818343547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása