Blogosz

MESE NINCS.

Pont ennyi

2018. szeptember 24. 14:51 - BlogoszEditor

Na. Milyen szép ez is. Nagyváradon, a Teiului utcán találtam, most. Egy tárgyiasult metafora.

A szemétládára ragasztott hirdetmény majdnem hat éves. Elég jól bírja. És arról szól az üzenet, hogy a környéken lakók a 2012. 12. 9-i választáson a Dimitrie Cantemir I-VIII osztályos iskolában adhatják le voksukat. Egy lelkesítő mondattal fejeződik be: "NE hagyd, hogy mások döntsenek a jövődről!"

Már csak azért is érdekes ez, mert nem szokványos, nem is szabványos: a választást szervezőknek kötelező ugyan meghirdetiük, hogy hol lehet szavazni, de azt nem így szokták, nem negyedenként, és nem ilyen kis ragaszokon, hanem a városházán, meg a város több pontján van erre összesítő lista, meg a neten is megkereshető. Ez inkább vagy egy magánszemély, vagy egy párt gerillaakciója lehetett az adott lakónegyedben.

Na, de milyen szép tehát. Magának a hirdetmény helyének a megválasztása is bizonyos rálátást tükröz a demokrácia itteni működésére. Aztán a kukán lévő piktogram, ahogy a papírt a szemétbe dobja... Mint amikor a szavazólapodat az urnába dobod. Szóval épp szemetekre szavazol és/vagy a szavazatod eleve szemét. Tökéletes ez az egész. Nem minden voksolásra érvényes ugyan - hiszen esetről esetre mérlegelni kell, hogy van-e valós tét, igazi választás, és érdemes-e részt venni, és van-e mit választani -, de azért a legtöbbre pont illik ez a szemétládás megoldás.

Amúgy most meg épp jön egy népszavazásnak mondott súlyos manipulációs kísérlet, ködös háttérrel. A PSD, és mindenféle egyházak, meg gyanús szervezetek népszavaztatnak, október 6-7-én, úgymond a hagyományos családmodellel kapcsolatos alkotmánymódosításról. Épp eme voksolás illusztrációjának is tökéletes ez a kép: ép elméjű ember a "családügyi referendumra" eleve nem megy el, nem járul hozzá a részvételi küszöbérték esetleges eléréséhez, aki pedig képes elmenni, annak a szavazata pont ennyit ér majd ezúttal, mint ami ezeken a fotókon van. Úgyhogy ne is menj oda. Ugyanis ha már odamentél, akkor pont a szemeteket segíted a részvételeddel - tehát igazán mindegy, hogy magát a papírodat már az urnába dobod majd, vagy a kukába. Mindenképp a szemétládáknak kedvezel vele.

20180923_171040.jpg

20180923_171034.jpg

20180923_171046.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3414260079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása