Blogosz

MESE NINCS.

Tovább terjeszkedik a Lotus Nagyváradon: feléleszt egy tetszhalott bevásárlóközpontot, ahol újranyit egy mozikomplexumot is

2024. január 23. 17:31 - BlogoszEditor

Február 3-án újabb mozi nyílik Nagyváradon. A Lotusban működő Cinema Palace ugyanis átvette az Oradea Shopping Cityben évek óta kihasználatlanul álló mozit, ahol előzőleg a Cortina filmszínház működött, és saját vállalkozásaként újranyitja. Tehát a második Cinema Palace ugyanott lesz, ahol régebben a Cortina volt.

Minden készen ál a nyitásra, jelenleg így néz ki a helyszín. A mozi mellett lévő bowlingpályák is újra múködni fognak, legalábbis ma ott is tettek-vettek néhányan, és azt mondták, tudomásuk szerint ez a hely is újraindul.

A Cortina egyik napról a másikra zárt be, 2017. június 17-én. Akkorra az annak is helyt adó egész Oradea Shopping City már rég nehéz anyagi helyzetben volt, és csődközelbe került. Végül minden bérlője elhagyta, és az egész hatalmas komplexum üres lett, bezárt. Később néhány új bérlő vett ki ott egyes részeket.

Az utóbbi időben aztán kezdett ismét működni, immár van ott Kaufland, Teddi, Diego, valamint más üzletek is. Most pedig tehát a mozi is újra beindul, más működtetővel.

dgn.pngAmikor a Cortina lehúzta a rolót, nem jelezték előre: a dolgozókat aznap értesítették, hogy keressenek munkát, az érkező vendégekkel pedig a helyszínen közölték, hogy már nem lesznek vetítések, még azoknak sem, akiknek foglalásuk volt. Úgy tudni, a mozi akkori bezárásáról egy nappal előbb döntöttek, miután a bevásárlóközpontot kezelő cég, a közvetetten a Gabriel Popoviciu milliomos tulajdonában lévő Shopping Center Holding csődöt jelentett. A Cinema Cortina bezárásával egyidőben a mellette üzemelő, fennebb már említett Fun Land, vagyis a biliárdszalon és bowlingpálya alkalmazottait is arról értesítették, hogy ez is megszűnik, keressenek más munkát. A mindezt megelőző hónapokban az Oradea Shopping Cityben lévő szórakoztató központ bowlingpályája már nem üzemelt, a hat moziteremnek pedig csak a fele működött folyamatosan. Érdekesség, hogy a legvégéig épp a Cortina volt az egyetlen nagy bérlő, amely életben tartotta a bevásárlóközpontot, és ez volt az oka annak, hogy egy darabig még folyatják, ahogy később annak is, hogy a befektetők úgy döntöttek, nem folytatják.

Az egész vállalkozás amúgy is eleve nehézkesen indult Nagyváradon: a város szélén, egy másik bevásárlóközponttal, az ERA Parkkal szemben lévő Oradea Shopping City kezdeti fejlesztője, a Tiago Mall 2010 májusában csődbe jutott, több mint 60 millió eurós tartozással. Egy hónappal később a központot árverésen 30,5 millió euróért megvásárolta a Shopping Center Holding cég. A beruházó képviselői szerint ezen az összegen felül mintegy 20 millió eurót fektettek be a bevásárlóközpont befejezésébe. A beruházást a korábbi tulajdonost is anyagilag támogató UniCredit bank finanszírozta. Később, pontosabban hat évvel azután, hogy csődeljárás utáni árverésen megvették a létesítményt, a vásárlók is eladásra hirdették meg, 15 millió euróért. Így került a mostani működtetőkhöz. Akik a jelek szerint lassan, de biztosan ismét szereztek oda bérlőket. Így indulhat újra ott a mozi is. Ja, egy ideje buszjárat is újra van a szóban forgó bevásárlóközponthoz: a 24-es, igaz, óránként csak egyszer jár.

Az Oradea Shopping City mintegy 30000 négyzetméter összterületen épült, amelyből 26000 négyzetméter üzlethelyiség. A bérelhető helyiségek túlnyomó része azonban üresen maradt, az akkori gazdasági válság mellett és a túl magas bérleti díjak miatt is, illetve azért is, mert az akkori tulajdonosok ragaszkodtak ahhoz, hogy minimum 5 évre kellett szerződéseket kötni, minden érintett vállalkozásnak, rövidebb időre nem adták ki.

2018-ban került az Oradea Shopping City a jelenlegi tulajdonoshoz, a Sapient Centerhez, immár csak 8 millió euróért. A Sapient Center 70%-a Lotus Market bevásárlóközpontot is működtető cégé, 30%-a pedig a Sapient Imobiliare ingatlanközvetítő vállalkozásé. Lényegében tehát a Lotust is működtető vállalkozás vette át az Oradea Shopping Cityt is. És a Lotusban régóta működő, kvázi „saját” mozis vállalkozásuk nyitja most újra a filmszínházat az Oradea Shopping Cityben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9518309687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása