Blogosz

MESE NINCS.

Van róla papírom

2011. május 03. 13:58 - BlogoszEditor

Ma délelőtt - mintegy negyven perc alatt - honosodtam Magyarországon. Azaz letettem az állampolgársági esküt, mától magyar állampolgár vagyok.

No, de a lényeg: ahogy ígértem, megmutatom itt, pontosan mit kapnak a kedvezményesen honosított, illetve visszahonosított magyar állampolgárok. Alapvetően két dokumentumot:

- (vissza)honosításról szóló okiratot

- lakcímkártyát, aminek a másik odala pedig magyar személyi azonosítóként szolgál.

(Személyi igazolványt nem, ahhoz magyarországi állandó lakhely kell.)

Nézzük. Ilyen irattartóban kapjuk tehát a honosítási okiratot:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És ez van benne - azaz így néz ki maga a honosítási okirat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez pedig a hátoldala:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emellé jön még tehát az előbb említett kártya. Ennek az egyik oldala személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány. Vagyis a vadiúj, magyarországi személyi számunkat tartalmazza:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A másik oldala lakcímet igazoló hatósági igazolvány. Azaz lakcímkártya. Ennek az a vicces vonzata, hogy a lakcímkártyán csak épp a lakcímünk nem szerepel. :) Ugyanis külföldi lakcímet nem írnak rá. Ehelyett annyi szerepel rajta, hogy "Lakóhely: Külföldi cím".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nos ennyi. Ezt kapja a polgár az eskütételkor. (És előtte, a helyszínen még ki kellett töltenünk ma egy nyilatkozatot, amelyen a romániai lakcímünket közöltük - s egy másikat, amelyen néhány alapvető adatot adtunk meg magunkról. Mindkettőt nyilvántartás céljából, s mindkettő a jegyzőnél maradt.)

Van még két okmány, amit kaphatunk, de azokat nem a helyszínen adják át. Az egyik jár, a másik opcionális. Ugyanis a mai eskütételkor átvett okmányok mellé kapunk kell még egy-egy magyarországi anyakönyvi kivonatot (mivel ugye immár ott is anyakönyvezve vagyunk). Ezt mindenkinek postán küldik ki, később. Emellett igényelhető még útlevél is. Mint megtudtam útlevelet, nem érdemes azonnal kérni, mert valószínűleg sehol nem tudják még az eskütétel napján beindítani az útlevélkibocsátási folyamatot is. A frissen esküt/fogadalmat tett polgár adatainak ugyanis be kell kerülniük egy másik informatikai rendszerbe. Ez még további pár napot vesz igénybe. Ha ez megvan, csak utána érdemes, immár magyar állampolgárként magyar útlevélért folyamodni. Egyszerűbben: az eskü/fogadalom letétele után várni kell még pár napot, s majd utána...

Ennyi. Kész. Egyszerű.

Azért a honosítással kapcsolatos kis kellemetlenségre mégis fel kell itt hívnom a figyelmet. Mivel két kardinális helyen is hiba van. Épp a kérelmeket - törvény szerint - aláíró magyar államfő hivatalának honlapján ugyanis még mindig, változatlanul a régi állampolgársági törvény érhető el - amelyben ugye szó sincs könnyített (vissza)honosításról. Pedig a mostani elnököt épp az a párt helyezte oda, amelyik meghozta a könnyített honosításhoz szükséges döntéseket. Továbbá azon a magyar kormányzati honlapon is ott a másik hiba, amelyik épp a könnyített honosításról tájékoztat. Itt ellentmondásba keverednek - már az elején - azzal kapcsolatban, hogy ki is nyújthat be akkor kérvényt. De ez van. Már szóltam nekik régebben, de úgy látom, erre nincs idejük. Vagy emberük. Nekem meg most már mindegy végülis. :)

No, de vissza a fő csapásra. Egyébként ma, az eskütételünkkor kis ünnepség volt - pedig arra készültem, hogy semmi sem lesz. A polgármester rövid köszöntőt olvasott fel a megjelenteknek - összesen négy család, vagyis mintegy 15 személy volt jelen a mostani eskü/fogadalomtételen. Aztán együtt elmondtuk az esküt. Innentől számít ugyanis hivatalosnak a magyar állampolgárság. Majd megkaptuk a honosítási okiratokat, végül elénekeltük a himnuszt. Közben egyesek már szipogtak is a meghatódottságtól, a hátam mögött. Utána egy kis pezsgőzés, miközben a lakcímkártyákat is kiosztották. Hamar megy. S az egész ünnepség alatt - valami oknál  fogva - Vivaldi Négy évszakából ment halkan a Tavasz. :)

A minket feleskető polgármester későbbi elmondása szerint amúgy majdnem mindenki, akit érdekel a dolog, még a romániai választások előtt fogja igényelni. Mert utána nem tudni, mi lesz, főleg ha már megint a PSD és a PNL jön hatalomra...

Van ugye az a buta közhely, amit egyesek hangoztatnak, hogy "ugyanmár, nekem nem kell papír arról, hogy magyar vagyok". Na persze az egész állampolgárság eleve nem is erről szól, úgyhogy ez az érv már indulásból balgaság. De most még azt is hozzáteszem: azért igenis kicsit jó érzés is az, amikor az embernek immár van róla papírja is...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr652874447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnnaKaz 2011.05.13. 09:39:50

Utlevelet csak akkor igenyelhetsz, ha mar van magyarorszagi anyakonyvi kivonatod es az kb meg 2-3 honapba beletelik a honositasi okiratod atvetele utan, legalabbis en igy ertesultem, de orulnek neki, ha ezt megcafolnad :)
süti beállítások módosítása