Blogosz

MESE NINCS.

Ünnepi csapás a múltból: "kedv s öröm röpkedtek"...

2021. augusztus 20. 16:13 - BlogoszEditor

Véletlen, hogy ez épp ma került elő. De jól tette, mert augusztus 20. van, úgyhogy ezzel helló mindenkinek. Takarítás közben találtam meg most újra egy régi rajzos füzetemet, abban van.

Történt, hogy még gyerekkorunkban szülői pályázat indult: a lényege az volt, hogy a testvérem is, én is, külön-külön rajzoljuk le az egész Himnuszt, de az egészet ám, az összes versszakát, nem csak a közismert részét, a díj pedig az, hogy mindkét alkotást kitesszük a szobáink falára. A projekt már akkor is, még számunkra is nyilvánvaló pedagógiai célján túl még tudni kell hozzá, hogy ez a romániai nacionálkommunista diktatúra idején volt, amikor ugye valóban elnyomott volt a magyarság, a jelképeink meg kvázi be voltak tiltva, szóval ez még hozzáadott ehhez a házi pályázathoz. El is készült mindkét monumentális mű, egy-egy hatalmas papírra. És ki is került mindkettő a szobáinknak a falára. Sajnos maguk a munkák már nincsenek meg, mert az idők során valahogy le is kerültek a falakról, aztán ismeretlen helyre el. Nyilván nemzetközi műkincskereskedőknél lehetnek most, és exkluzív aukciókon bukkannak fel néha.

Amit most megtaláltam, az egy vázlatom. A nyolc versszakból álló Himnusz hetedik strófájának első részét jeleníti meg. Hogy azt mondja:

Vár állott, most kőhalom,
Kedv s öröm röpkedtek,
Halálhörgés, siralom
Zajlik már helyettek.

Van pedig a szövegben még sok hálás sor, kép – úgyhogy képzelhetik, milyen kellemesen fárasztó lehetett ezek rajzokba való transzponálása, és hogy nézhetett ki a két nagy, teljes tabló. Gondoljanak csak arra, rajzban, hogy például "Őseinket felhozád/Kárpát szent bércére", vagy arra, hogy "Általad nyert szép hazát/Bendegúznak vére", netán arra, hogy "Hajh, de bűneink miatt/Gyúlt harag kebledben", meg arra, hogy "Majd töröktől rabigát/Vállainkra vettünk." Azt már nem is említem, milyen lehetett rajzban, mindaz, hogy "Hányszor zengett ajkain/Ozmán vad népének/Vert hadunk csonthalmain/Győzedelmi ének!". Szintén érdekes képeket szült az, hogy "Hányszor támadt tenfiad/ Szép hazám, kebledre,/S lettél magzatod miatt/Magzatod hamvvedre!", de az sem volt semmi, hogy "Bújt az üldözött s felé/Kard nyúl barlangjában." Meg még egy csomó ilyen.

Na, de most ez került elő. Ez is gyönyörű. És rákattintással kinagyítható (ha számítógépen nézi), úgy az igazi. Üdv augusztus 20-án.

yyyyy.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr6316665866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása