Blogosz

MESE NINCS.

Új okospadok és régi kupi az ország egyik legismertebb fürdőhelyén

2024. május 27. 21:41 - BlogoszEditor

Okospadok Püspökfürdőn - lám, mi mindenre jó az EU pénze... Van ilyen padokból néhány, a nemrég felújított főút mentén, kétféle dizájnnal is. Kipróbáltam: megy is a wi-fi. Ahogy az lenni szokott: egyelőre megy.

20240527_145640.jpg

De attól még nem lett high-tech Püspökfürdő sem - ahogy a mellette lévő Félixfürdő sem, az ottani felújítások beruházások után -, sőt, igazán rendezett sem, pedig e padok kihelyezése egy nagyobb rendezési projekt része volt, ami már lezárult. Három évig tartott Püspökfürdő infrastrukturális fejlesztése is - akárcsak Félixfürdőé -, nagyrészt uniós pénzekből, és pár hónapja fejeződött be. De olyan, mint nálunk minden: itt egészen rendben van, két méterrel odébb már rendezetlenség, amott meg az előző évtizedekből maradt kupi, kicsit távolabb megint egy egészen jó szakasz, bár mintha már most kezdene kicsit lerohadni, mellette lehangoló, ugyanakkor felbosszantó, de főleg érthetetlen elhanyagoltság. A központi részen, az új sétány mellett továbbra is ugyanazok a szanaszét, hevenyészett árusbódék vannak, meg valami, talán a kommunista időkből származó piac romjai, a szintén központi park járdája már esik szét, a szökőkút romos és koszos, azt fel sem újították, az útról meg már felszedték a nemrég öntött aszfaltot, mert gázcsövet fektetnek, de majd visszaaszfaltozzák, csak sosem lesz ugyanolyan. Meg persze a kötelező elemek, mint a vadonatúj járdaburkolatoknál a máris elváló szegélykövek, a mindenfelé otthagyott építési törmelék, a munka befejezése utáni takarítás elmaradása, tehát a tájrendezés - mint olyan - elhagyása.

És így tovább. Ismerős ez minden településen, országszerte. Jellemző látvány még az egykori termálvizes tó térsége is, amely tóban az Európában egyedülálló tündérrózsa élt, de hosszú és botrányos mentési kísérletek dacára - valójában az erre szánt céltámogatások eltüntetése közben - a tó kiszáradt, a tündérrózsa kihalt, mert a környékbeli vállalkozók, az önkormányzat cinkosságával túl sok termálvizet használtak fel illegálisan, így ezen a környéken az egész elapadt: most az egykori tündérrózsás tó térségébe vezető zárt kapun belül, derékig érő gazban áll az EU-támogatást jelző tábla, amely azt hirdeti, hogy 2,4 millió eurót adtak a zóna felújítására. Köszi. Ám az elpusztult természetvédelmi övezet helyett van egy másik, egy újabb, amire szintén jó kis támogatást lehetett kérni, majd elkölteni: a városból érkezve az üdülőtelep elején van, a főúttól balra kell egyszerűen bemenni, a járdáról, és csak gyalog látogatható. Eleve a bejárata is alig látható - sokszor voltam már itt, de én is most fedeztem fel, hogy egyáltalán van ez. De nem is baj, ha nem veszi észre az ember, mert lényegében semmit sem veszít. Szóval ezt is uniós pénzből újították fel és alakították ki, egyfajta tanösvény lehetett az elképzelés - de persze a projekt lezárulta óta ez is katasztrofális állapotban van: felverte a gaz, szinte semmit nem látni, csak néhány jófej kacsával találkozom a gondozatlan tónál. Itt is kint vannak a táblák arról, hogy mire kapták a támogatást: például itt van az ország legnagyobb békafaja - de valójában ma már inkább itt is enyészet van, amit leginkább látni lehet, az a dzsungelszerűen burjánzó növényzet, meg némi szemét.

Találkozom itt persze turistákkal is, pontosabban olyanokkal, akik ide vannak beutalva, termálvizes gyógykezelésre. Napközben itt sétálgatnak, nézegetik a kevés látnivalót. Egyikük mondja, hogy az sokadszor van itt, a másikuk pontosan emlékszik, hogy ő meg immár tizenegyedszer jött ide kezelésre. Ők például brassóiak, és unalmukban sétálgatnak, botokra támaszkodva, csodálva, hogy mennyire elhanyagoltnak is tűnik ez az egész, miközben fel is van újítva.

Valami látható a korszerűsítésekből, de összességében most is a szétesés, a lassú enyészet és a rendezetlenség uralkodik. Püspökfürdőn. Még vagy öt ilyen mérvű felújítás kellene - de persze nem lesz -, ami a tapasztalatok szerint eltartana vagy tíz évig - és akkor az egész üdülőhely rendben lenne vagy öt évig. És nagyjából ilyen lett a szomszédos Félixfürdő felújítása is. Szintén főleg uniós pénzből. Ott is nyomhatnának még vagy öt kört ugyanebből, és akkor tizenöt év renoválás után ott is minden szép és rendezett lenne vagy nyolc évig.

Nem mondom, hogy rossz itt lenni, megvan a hangulata. De egyrészt a hangulatba és az összképbe belevegyül ez a sok illúzióromboló elem is, másrészt mindig, mindenütt van az üdülőhelyeknek valamiféle tűrhető hangulata, főleg nyáron, akkor is, ha ilyen felemásak. Mindeközben ugye állandóan hallani mindenhonnan, hogy ezek az ország legkorszerűbb fürdőhelyei között vannak. Azért ez sokat elmond az országról. Na, de most nem erről akarok.

Hanem arról, hogy okospadok Püspökfürdőn. Szóval ettől még - mint semmilyen hasonló esetben - most sem lett ez az üdülőhely sem smart. Ellenkezőleg: ez csak a mindenfelé olyannyiszor látható smartoskodás. Lám, mi mindenre jó az EU pénze...


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr3818414971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása