Blogosz

MESE NINCS.

VIDEÓ: a háború hullámai, itt, a part mentén

2024. április 11. 23:37 - BlogoszEditor

Igen, mi a parton vagyunk, nem bent, a mélyében – de nemcsak azért, mert az északi szomszédunk egyes területein dúl az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború, hanem azért is a parton követhetjük ezt, mert szerencsére az EU és a NATO tagjai vagyunk, ami bizonyos fokú biztonságot nyújt. Így mázli, hogy csak ilyen videóim vannak e témában.

Most összefűztem ezeket a háborús villanásokat, amiket az utóbbi időben rögzítettem. Nem a fronton. Hanem a mi környékeinken.

Oroszország háborúja Ukrajna ellen tulajdonképpen 2014. februárjában kezdődött, amikor az oroszok annektálták a Krímet és elindították a donbászi háborút is, ami még mindig tart. Vagyis azt tették, amit korábban tettek több olyan országgal, amely régebben az érdekszférájukba esett, de megpróbált euroatlanti útra lépni: megszállták annak bizonyos részeit, lehetetlenné téve egy egész ország csatlakozását az EU-hoz és/vagy a NATO-hoz.

Például régebben ugyanezt művelte Oroszország a Moldovai Köztársasággal: megszállta egyes részeit, és azokat azóta is orosz bábok irányítják – amelyek igyekeznek mindenben orosz érdekeket szolgálni, valamint gátolni a Nyugat felé való közeledést, egyrészt magával a ténnyel is, hogy szakadárként eleve instabilitást és konfliktust generáló tényezők, másrészt azzal fenyegetőzve időnként, hogy teljesen elszakítják a területeiket a Moldovai Köztársaságtól, illetve orosz védelmet kérnek.

Ukrajnát is így vették célba Putyinék, amikor az Euromajdán-forradalom után világossá vált, hogy az ukránok is igyekeznek belépni az EU-ba és a NATO-ba. Ezért Oroszország 2014-ben katonai erővel megszállta és elszakította Ukrajna egyes területeit. Aztán 2022. február 24-én teljes körű inváziót indított, mivel nemcsak Ukrajna kezdett közeledni a NATO-hoz és az EU-hoz, hanem hangsúlyosabban a NATO is Ukrajnához. Az orosz vezetés pedig nem akarta, hogy a nyugati struktúrák úgy terjeszkedjenek, hogy már közvetlenül a szomszédjában legyenek.

Nyilvánosságra került amerikai titkosszolgálati jelentés szerint ez a fegyveres konfliktus 2026-ban érhet véget – bár a becslés természetesen a jelenlegi információkon és helyzeten alapul.

Tehát ilyen képek is részei lettek a napjainknak. Amelyek azt is egyértelműen mutatják – ha valaki eddig nem jött volna rá –, hogy az Ukrajnában zajló történések sokféle módon alakítják ám a mi életünket is, rengeteg, bár áttételes módon. És ezek egy része még nem is látható előre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4418377543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása