Blogosz

MESE NINCS.

Úgy tudtuk, majdnem teljes a magyar határzár. Kipróbáltam, és tévedtünk: így járható át

2020. július 28. 22:46 - BlogoszEditor

Ön is azt hitte, hogy a román-magyar határ megint lényegében átjárhatatlan ebben az időszakban? Azt gondolta, hogy a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom, valamint a határ két oldalán lakó/dolgozó polgárok, meg diplomaták, stb. kivételével mindenki számára szinte lehetetlen belépni Magyarországra, Romániából? Én is így gondoltam. De ma utánajártam: elmentem ráadásul kerékpárral a legnagyobb román-magyar határátkelőhöz, a Bors-Ártánd között lévőhöz, gondoltam, megnézem, valóban kötelező karanténba akarnak-e tenni magyar oldalon, ha átjutok odáig. És átjutottam. És nem akarnak. Sőt, kirándultam is egyet a magyar oldalon, és visszajöttem, és semmi.

Szóval ugye úgy tudhattuk, hogy a sok romániai koronavírus-fertőzés miatt Magyarország határa majdnem teljesen zárva van a Romániával közös szakaszon  néhány logikus kivételtől eltekintve szinte minden román állampolgárt kötelező karantén vár most a magyar oldalon, ha ragaszkodik ahhoz, hogy belépjen Magyarországra. Ezek voltak az utolsó konkrét hírek erről, meg az, hogy a magyarországi hatóságok hetente felülvizsgálják majd, kell-e enyhíteni a szigorításokon, és közzéteszik a döntésüket. Ennek azonban már több hete, és azóta sem jött semmi hír. Na, jól van akkor, ha nem jöttek hírek, megyek én utánuk: ma kipróbáltam hogy megy igazából a határátkelés. És könnyen át lehet menni. Bár némi korlátozás így is van. Összefoglalom, hogy pontosan mi a helyzet az átkeléssel. És a személyes tapasztalataimat is megosztom erről.

20200728_170622.jpg

A pszichológiai ráhatás növelése érdekében magammal viszem a román és a magyar személyimet is, sőt, még a határátkeléskor teljesen fölösleges lakcímkártyámat is (amin egyébként sem szerepel bejelentett magyarországi lakcím, mert nincs olyanom, külföldi lakcímet meg nyilván nem tüntetnek fel rajta).

A határátkelőhöz érve mind a hármat egyszerre adom oda a román határrendésznek. Közben kérdem is tőle, vajon át lehet-e most menni, úgy, hogy ne akarjanak két hétre karanténba tenni a magyar oldalon. Logikus választ ad: „Uram, én megcsinálom a kiléptetését, aztán a beléptetésről a magyarok majd meghozzák a saját döntésüket”. Na jó, végül is azért jöttem, hogy kockáztassak, tapasztaljak, úgyhogy megyek tovább. Két méterrel odébb, a magyar határrendészek barakkjánál épp egy nyegle, goromba fiúcskát fogok ki. Miközben a három iratomat egyszerre nyújtom át, jelzem neki, hogy kettős állampolgár vagyok, de csak romániai lakos, és nincs is semmi kiemelt dolgom Magyarországon, csak bringázni mennék át. És kérdem tőle is, át lehet-e kelni így, kirándulgatni, de karanténkötelezettség nélkül. Választ nem ad a kérdésre, hanem csak hetykén megkérdi, hogy hova megyek. Mondom, Biharkeresztesre (ez amúgy közel van a határhoz). Erre lecsekkoltatja a személyimet, és visszaadja a papírokat.

É.S.  M.Á.R.  M.E.H.E.T.E.K.  I.S.  Á.T.

Mert ennyi volt az egész átkelés. Igaz, hogy semmilyen választ nem adott, szótlanul adta vissza az irataimat is, viszont némi szájhúzogatásokkal kísérve ugyan, némán, de átengedett. (Pedig mellesleg olyan körülményeim is voltak, amelyek régebben súlyosbítónak számítottak egy határátkelésnél: nem autóval vagyok, hanem kerékpárral, ráadásul trikó sincs rajtam, mert meleg van, úgyhogy fedetlen felsőtesttel, meg combtőig feltűrt biciklisnadrágban jelentkeztem átkelésre.) De semmi karantén. Viszont nekem úgy tűnik, valamelyest preferenciális az, kit engednek át, kit nem.

Na, és ha már ilyen könnyen Magyarországon vagyok, a határátkelési szigorítások idején, akkor tekerek is egyet, Biharkeresztesig. Visszafelé pedig igyekszem ismét dokumentálódni.

untitled_1_2.png

A határátkelő magyar települését jelentő Ártánd tele van olyan lakosokkal is, akik a romániai oldalon lévő településekről – jellemzően Nagyváradról – költöztek ide. Sokan naponta ingáznak is, például Romániában van a munkahelyük, oda járnak még a gyerekeik iskolába, de már Magyarországon laknak. Mindig sok román rendszámú autó parkol a házak előtt Ártándon, és most be is fogok menni egy ilyen házba, és megkérdem, nekik, akik naponta járnak át, meg vissza, milyen tapasztalataik vannak most, a magyar részről szigorított átkelésről.

Ahogy bekanyarodom a találomra kiválasztott udvarba, persze, hogy rögtön nagyváradi ismerősök, akiket ott találok, és akik az adott házban laknak. Elmondják: ők azoknak a helyzetéről tudnak referálni, akiknek van bejelentett magyarországi lakhelyük, mert ők is ilyenek. Naponta ingáznak, és ők is azt vették észre – szó szerint ugyanúgy is fogalmaznak –, hogy gorombább és nyeglébb lett a magyar hatósági személyek egy részének a hozzáállása a határon, és úgy tűnik, mintha valamelyest preferenciális lenne az, kit engednek át, kit nem. Még őket, akik itt laknak is szájhúzogatva szokták beléptetni Magyarországra, mióta tart ez az újabb átkelési szigorítás. Ám őket kötelező átengedniük.

Visszafelé tartva aztán a magyar oldalon egy egészen kommunikatív srác a szolgálatos, és rajtam kívül épp nincs is senki más, aki épp Magyarországról való kilépésre jelentkezne nála, hogy aztán belépjen Romániába. Úgyhogy a magyar határrendésznek semmi dolga, készségesen és rendesen válaszol a kérdéseimre. Azt mondja: akik bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkeznek, és a határsávban élnek, magyarországi oldalon, azokat engedik most át a legkönnyebben. Ha az illetők magyar állampolgárok (is), akkor a legbiztosabban, de ha csak román állampolgárok, akkor is. Továbbá hivatalos munkavégzés céljából mindkét irányban gond nélkül átjárható a határ. Emellett zavartalan a Magyarországon át más országok felé tranzitálók forgalma is, akár Romániából is.

A többségünk azonban olyan, mint én, most, itt. Vagyis csak átruccannánk Magyarországra. Nem lakunk ott, nem dolgozunk ott. Csak úgy átmegyünk, mondjuk ügyintézésre, vagy csak csavarogni. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy „az ilyen határátlépéseket most nem kellene nagyon forszírozni”, mert főleg itt léphet fel az a veszély, hogy a magyar oldalon minimum 14 napra karanténba kerül az ember.

Ám a lényeget nem magától mondja el, csak további kérdéseimre. Pontosabban én mondom el, neki, csak épp kérdésként előadva, és ő megerősíti. Tehát ezeket az infókat is sorba szedem most, valamint több konkrét tapasztalatot is – és akkor ezzel összegzem is a tudnivalókat és az épp érvényes gyakorlatot, azoknak a személyeknek az esetére, akik talán a mi tájainkon a legtipikusabbak vagyunk a határokon át mászkáló polgárok között

  • Az átkelőknél meghonosodott, jelenleg érvényes gyakorlat szerint magyarországi karanténba jellemzően azt a személyt teszik, kötelezően, aki bármilyen okból nagyon ragaszkodik a Magyarországra való belépéshez, még akkor is, ha jelzik neki, hogy a beléptetése után elkülönítés vár rá.
  • Ugyanis olyan nincs – pedig sokan így képzelik el, és ez itt a legfontosabb tisztáznivaló –, hogy az ember megérkezik Romániából a magyar határra, és egyből karanténba zárják. Nem kell ilyesmitől tartani. Gyakorlatban egyáltalán nem mindenkinél végeznek egészségügyi szűrővizsgálatot. Nálam sem végeztek, és az előttem, utánam áthaladó autósok egyikénél sem. Majdnem teljesen szokványosan keltünk át.
  • Továbbá lényeges tudni, hogy létezik egy előírás, amely szerint román állampolgárnak ebben az időszakban csak legfeljebb 30 kilométeres mélységig lehet bemenni Romániából Magyarországra, és 24 órán belül vissza is kell jönni. Bár ezt senki nem közölte velem hivatalosan az átkelésnél, csak önszorgalomból érdeklődve tudtam meg, ráadásul már visszafelé jövet. Ha megkérdezik, hova mész, és az belül van a 30 kilométeres zónán, jó eséllyel gond nélkül átengednek, mint máskor is. Ez történt velem is, a mai próbaúton. (Arra viszont nem érdemes építeni, hogy majd azt hazudod, hogy a zónán belülre mész, de valójában azon túl van a célod, ugyanis a magyar hatóságok Magyarország területén is jó eséllyel szó szerint kivonnak a forgalomból. Főleg, ha külföldi rendszámú járművel haladsz, a zónán kívül. De más esetekben is sanszos.)
  • Differenciálhatták is már a magyar hatóságok azt is, egy-egy országból milyen területein lakókat engedik be könnyebben, és milyeneken lakókat nehezebben, vagy egyáltalán nem. Már a mostani szigorítások első hete után is említették, hivatalosan, hogy például Románia esetén egy idő múlva már nem a maga teljességében veszik alapul az országot, hanem lesznek olyan területek, amelyekről könnyebben beléphetnek az utazók – vélhetően tehát a RO-HU határmenti térség ilyen lett. Csakhogy végül tételesen, konkrétan és hivatalosan ezt sem jelentették be.
  • Emellett az is van, hogy a magyarországi hatóságok könnyebben engedik át azokat, akik esetében látható jelei vannak annak, hogy az illető a határ két oldalán lévő települések között közlekedik. (Látható jel például esetemben a kerékpár, meg a román személyimben szereplő lakcím, de sok más ismérv is lehet.)
  • Alapvetően pedig az van, hogy a magyar oldalon gyakorlatban nem veszik olyan szigorúan az előírásokat, mint ahogyan azok elméletben meg vannak fogalmazva. Implicite olyan szigor sincs, ahogy a többségünk azt elképzelte, a híradások nyomán. Ez nem azt jelenti, hogy nem tartják be a szigorított átléptetési szabályokat, hanem azt jelenti, hogy jóhiszemű rugalmassággal alkalmazzák azokat.

Szóval ezeket tapasztaltam. De ahogy a szigorítások is ideiglenesek, és fokozatosan vizsgálják felül azokat, a helyzet is változni fog. Most azonban, ezekben a hetekben ez a helyzet. Jó utat! Az általunk képzeltnél tehát nagyobb az esélye, hogy nem fog véget érni az a Magyarországra tervezett út egyből a határnál.

Magyarországra belépő magyar és román állampolgárokra egyaránt (Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/kulfold/egeszsegugyi-vizsgalat-ala-vetik-a-romaniabol-magyarorszagra-beutazo-polgarokat)
Magyarországra belépő magyar és román állampolgárokra egyaránt (Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/kulfold/egeszsegugyi-vizsgalat-ala-vetik-a-romaniabol-magyarorszagra-beutazo-polgarokat)
Magyarországra belépő magyar és román állampolgárokra egyaránt (Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/kulfold/egeszsegugyi-vizsgalat-ala-vetik-a-romaniabol-magyarorszagra-beutazo-polgarokat)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4416081476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása