Blogosz

MESE NINCS.

Két jellemző fejlemény

2017. július 31. 17:23 - BlogoszEditor

Egyszerre érkezett hír ma két olyan kisebb ügyről is, amiről már írtam gondoltam, szólok a fejleményekről. Annál is inkább, hogy mindkét újdonság jellemző erre az egészre, amiben élünk.

Írtam itt nemrégiben az újabb nevetséges táblaügyről. És nemcsak ide, hanem a lapba is. Aztán a román nyelvű sajtó is átvette tőlem. Addig senkinek nem szúrt szemet az emblematikus helyre kirakott, több szintű hülyeség. Sőt, amikor egy bennfentest megkértem, hogy nézzen utána, ő is csak félig-meddig tette. Azt is kértem, járjon utána  törvényi keretnek is, meg annak, mennyire jogszerű, ha a románon kívüli másik nyelvű felirat kisebb betűkkel szerepel a táblákon. Ebből a részéből pedig nem lett semmi. Ám mit hoz a "véletlen"? Hát ma meg épp az illetőnek a pártja, az RMDSZ úgynevezett előzetes panaszt nyújtott be a városházán, amelyben a párt frakciója már mindent kifogásol a táblák kapcsán, amit én is kifogásoltam, sőt, hirtelen a törvényi keretnek is sikerült utánanézni. Így a frakció a 2011/215-ös számú törvény 12. cikkelye alapján kéri a táblák kicserélését, és azt is, hogy a betűk mérete se legyen eltérő – ugyanis erről is épp a 12. cikkely rendelkezik.

Hogy mik vannak, ugye? Semmi különös nincs: a pártok kiemelten szeretik például az olyan tematikákat is, amelyekbe semmit nem kell fektetniük, ami ingyen van, lobogtatni viszont lehet holmi papírokat, hogy "ni, mennyire rajta vagyunk az ügyön". Tessék, most találtak egy újabb ilyet. Igaz, hogy későn találtak rá, de csak megvan. Ha pedig megoldódik, maguknak vindikálhatják a megoldást, ha nem, akkor meg a "küzdelmet", és a "lám, lámozást", hogy mennyire szükség is van rájuk, a nagy elnyomás miatt.

A másik ügy: Facebookon jeleztem nemrégiben, hogy a nagyváradi Baross (Dacia) híd mellett frissen épült újabb Spoon étterem úgy terjeszkedik, hogy – önkényesen, azaz törvénytelenül megcsonkíttatott egy erős, nagy és egészséges nyárfát, ami a terjeszkedés útjában van, bár csak kicsit zavarta azt. A fejlemény: a fa mostanra teljesen kiszáradt, elpusztult. Immár ki lehet vágni. Tessék, így néz ki most, ma, a tettesek egyik vállalkozásával, azaz a Spoonnal együtt:

20170731_154957.jpg

20170731_155127.jpg

20170731_155028.jpg

Na végre: a fa elpusztult, közben épp készül a kibővített terasz, tehát ki lehet vágni a francba a hülye fát. Milyen praktikus. Minő véletlen egybeesés. És meg ne halljam azt a butaságot, hogy "ez csak egy fa", hiszen egyrészt igen, ez egy fa (apropó: tessék ezt hallgatni hozzá), másrészt viszont épp azt is mutatja az ügy, mi mindent meg lehet tenni itt még mindig, háttérmanőverekkel. A dolog hátterében pedig a tipikus sumákolás van. Egyfelől rengeteg a gond Nagyváradon azzal, ahogy az illetékes cég "gondozza" a közterületen lévő fákat, és él a gyanú, hogy összejátszanak a megbízásokat adó városházával, hogy az erre fordítandó pénzt közösen maximálni (majd egymás között elosztani) tudják ezért pedig minél több fát csonkítanak meg, hogy úgymond minél több munka legyen. Másrészt a jelen, konkrét esetben a városháza igyekezett elhallgatni, hogy kifejezetten a Spoon tulajdonosainak kérésére avatkoztak be, vagyis "nyírták meg" úgy az egészésges fát, hogy az mostanra elpusztult. Amúgy a Spoon a váradi Lotust is birtoklók tulajdonában van a Lotust pedig az a Mudura Sándor alapította, aki gyanús pénzügyeiről is híres volt, üzletelt például az akkori RMDSZ-vezető Kiss Sándorral is, és mindkettőjük egyes ügyei miatt büntetőeljárások indultak. Csak épp Mudura közben meghalt. Cégeit most a fia vezeti. Mindezt csak azért mondom, mert világos: nem akárkik képesek így eljárni egy fa ügyében is. Márpedig ha egy fa ügyében igen, akkor képzelhetik. És mindezt a város vezetésének cinkosságával. Márpedig ha még ilyenekben is cinkosságot vállal a városvezetés, akkor képzelhetik.

(Egyébként Spoon: nem mintha eddig bármikor is bementem volna oda, de bevallom, kokettáltam vele  immár azonban természetes, hogy ezek után nincs ott mit keresnie az embernek. Maradhat az egész hely végleg zárójelben.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7612704499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása