Blogosz

MESE NINCS.

Ilyen az első autós oltóközpont Nagyváradon – VIDEÓVAL, FOTÓKKAL

2021. május 05. 21:01 - BlogoszEditor

Ma nyitott meg, és estig máris több száz embert oltottak be COVID-19 ellen: az országban még csak néhány városban van autós oltóhely, ezek egyike Nagyvárad.

Nálunk az ERA Shopping Park parkolójában üzemel mostantól egy ilyen. Nem kell előjegyzés, és kizárólag Pfizer vakcinával dolgoznak. Reggel 8-kor nyitottak, és bár nem voltam hülye akkorra odamenni, amikor kora délután megérkeztem körülnézni, hallottam, hogy a legelső páciens már a nyitás előtt ott várakozott, és egy motorkerékpáros volt.
Ma még folyamatosan ott tartózkodott a drive-thru területén a koordináló orvoson kívül a váradi önkormányzat képviselője is, ők ketten válaszoltak a kérdéseimre.Elmondták, hogy bárki jöhet ide gépjárművel, olyan személy is, aki már megkapta az első adagot máshol, de mondjuk ki akarná ezt próbálni, vagy bármi más okból ezt választja. A számítógépes rendszer ugyanis minden helyen egységes, így látják a pácienst, az adatai révén azonosítják, tehát a szükségesnél több oltást nem kaphat.
20210505_132403.jpg
Ha valakinek van már előjegyzése bármely oltóközpontban, akár az első, akár a második adagra, akkor is dönthet úgy, hogy mégis inkább a drive-thruba jön. Ellentmondás viszont, hogy egy klasszikus oltóközpontban azt tették hozzá, hogy ebben az esetben a páciens mondja le a rendszerben regisztrált időpontját, míg a foglalás nélküli autós központban az önkormányzat képviselője azt mondta, hogy még ez sem szükséges.
A drive-thru a hét minden napján reggel 8-tól este 8-ig van nyitva. Egyelőre nem tudják, meddig fog üzemelni, ez a járvány alakulásától is függ, de most minimum kilencven napra terveztek. Íme egy videó a ma megnyílt helyszínről:

Körülbelül egyórás ott-tartózkodásom során feltűnő volt hogy nemcsak Bihar megyeiek, valamint más megyei rendszámú autók érkeznek, hanem jó pár külföldi rendszámú is – ez utóbbiakban általában külföldön élő román állampolgárok akarnak előjegyzés nélkül, gyorsan oltáshoz jutni. A gyorsaság azonban az első napon még vitatható volt, ugyanis bár nagy sorok nem alakultak ki, a szinte folyamatosan érkező néhány autósnak néhány perccel mindenképp többet kellett várnia ebben a központban, mint a hagyományos oltóhelyeken. A várakozási idő a jelzett napszakban 20-30 perc volt. Itt az ellátást hét orvos, tizennégy asszisztens, valamint négy adatfeldolgozó biztosítja. Az ilyen autós központok létrehozása a Pfizer, valamint a román kormány, és az adott önkormányzat együttműködésével valósul meg.
Az egész nagyjából úgy megy, ahogy az ember elképzeli: az egymás után érkező autókból a páciensek kiadják a személyi okmányaikat, az adatfeldolgozás után szabaddá teszik valamelyik karjukat, a lehúzott ablakon keresztül megkapják az injekciót, utána az igazolást is, majd tizenöt percig a gépkocsijukban kell várakozniuk, a parkoló egy közeli, másik részén, biztonsági megfontolásból.
Érdekesség, hogy a nyitás után nem sokkal egy időre leállt az országos számítógépes nyilvántartó rendszer, itt viszont ennek ellenére folytatták az érkezők ellátását.
Hamarosan egy másik – szintén csak Pfizerrel dolgozó – olyan központ is nyílik Váradon, ahova ugyancsak nem kell előjegyzés. Ezt konténerekből állítják össze, és a Nagyvásártéren lesz, az ottani parkoló területén.
És itt egy fotógaléria a nagyváradi drive-thru oltóhelyről:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4416523658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása