Blogosz

MESE NINCS.

Nem tudják, de nagyon tudják

2012. szeptember 19. 23:35 - BlogoszEditor

Nem nagyon, csak egy kicsit rendhagyó az a felmérés, amelyet a kolozsvári IRES készített: ezúttal azt kérdezték a felmérésbe bevontaktól, hogy szerintük mi lesz, s nem a szokványos politikai opciós kérdéseket tették fel.

A felmérés teljes anyaga itt nézegethető, rövid összegzés pedig itt van róla. Semmi különös nincs az eredményekben, csak ami sejthető amúgyis.

Ám ami nekem szemet szúr, az nem a fő adatsor. Hanem ez:

"A felmérésbe bevont személyek 64%-a tájékozottnak vallotta magát, 81%-uk a televízióból, 8%-uk az internetről, 5%-uk az újságból és 2%-uk a rádióból szerzi az információit. Ugyancsak 64% válaszolta azt, hogy nincs kedvenc politikai pártja, 63% kedvenc politikust sem tudott megnevezni."

Hát ez az... Jellemző. Persze nemcsak Romániára (bár Európa ezen részére mégis sokkal jellemzőbb), hanem általában is létezik egy ilyen társadalmi, vagy inkább szociológiai réteg: a tudatlan megmondók.

Hiszen "a felmérésbe bevont személyek 64%-a tájékozottnak vallotta magát". Aha: a többi - azaz 36%, ami egészen nagy arány - tehát tájékozatlan. Mi több: a "tájékozottak" 81%-a attól érzi magát tájékozottnak, hogy a televízióból "tájékozódik". (A többi "tájékozott" pedig más manipulációs forrásokból oltja tudásszomját, s mérgezi magát.) Tragédia ez. És az is köztudott, hogy a legdurvább manipulátor Romániában a televízió. És azon belül is a "hírcsatornák".

Úgyhogy az van, hogy a felmérésbe bevont személyek 64%-a tájékozottnak vallotta magát - de egyből el is árulta, hogy nem az. Csak annak hiszi magát. Hiszen falja az átveréseket, maga keresi többnyire - a távirányítóval - azt, hogy az orránál fogva vezessék. A 36%, amely pedig nem vallotta magát tájékozottnak legalább elismeri, hogy tájékozatlan.

Ez azért kemény... Szinte 100% tehát a tájékozatlanok aránya. (Mivel azt nem tudjuk - meg nem is mérhető semmilyen módon -, hogy a magukat tájékozottnak vallók közül ki az, aki valóban nem mérgezett, aki valóban tájékozott, s nem médiatájékozottsága, azaz átöblített agya van igazából.)

Persze mindezért egyáltalán nem elítélendőek maguk az alanyok. Sőt: nyilván azokkal van a gond, akik ezt művelik velük. (Jó, létezik azért egy réteg, amelyet nem lehet így felmenteni: hiszen vannak azért olyanok is, akik erőszakosan keresik, szinte kikövetelik maguknak a saját hülyítésüket, állandóan dugják visza a fejüket a homokba, megállíthatatlanul.) És persze felmerülhet a kérdés: honnan tájékozódna máshonnan a nagy átlagtömeg, amely informális csatornákhoz, háttérinfókhoz, miegymáshoz nem fér hozzá? Persze: sehonnan. Épp ezt használja ki a média, pontosabban a mögötte álló ilyen-olyan maffiák. Ám most magáról a jelenségről beszélük, ami ezzel együtt is szörnyű.

És ami még rátesz egy lapáttal, az az, hogy épp a tájékozatlanok egy része általában a leghangosabb, a legelvakultabb, legmegátalkodottabb, legmegveszekedettebb. Ők, akik azt hiszik, hogy tudnak valamit - hiszen tévét néznek! -, nos ők szoktak mindenbe belekiabálni, ők tudják a tuttit, ők huhognak és hurrognak le másokat, ők követelik a kezükbe a kormánykereket, mivel ők tudják, merre és hogyan kellene haladni, ha az a többi, az a sok hülye nem lenne, ugyebár...

Távolról sem csak politikai kérdésekben van ez így: a butábbak egy része agresszívebb is, a nagyon buták meg nagyon agresszívek. És persze határozottak. És mondják és mondják és mondják. Velük nem lehet beszélni, beszélgetni még kevésbé. Nagyritkán esetleg megértik, esetleg - aztán egy nap múlva ugyanott vannak, ugyanazzal megint. S közben - amíg ők a "jó irányba" terelgetnék a dolgokat, amíg harcolnak azért, amiről "tudják", hogy helyes - szépen folytatódik a manipulálásuk.

Mindez önmagában is kriminális. Ám ha még abba is belegondolunk, hogy tényleg ők döntöttek az utóbbi 23 évben (is) az ország ügyeiről... Voksolásokra gondolok, igen. A visszahúzó többség, igen. Sokszor ők határoznak fontos kérdésekben. A legtöbbször. És aztán persze elégedetlenek, nem tartják megfelelőnek, amiben vagyunk. De mindig "tudják", mit kell tenni, hogy "megoldódjon".

Most ismét egy jó kis "megoldásra" készül a "tájékozott" többség. Decemberben, a választásokkor rúgnak majd magukba és belénk is, mindannyiunkba egy jó nagyot megint. Aztán majd jó későre felszisszennek, hogy nekik is fáj.

Na nem baj: mire vége a híradónak, meg a vitaműsornak, elmúlik. Nekik legalábbis.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr964789269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása