Blogosz

MESE NINCS.

Az RMDSZ-keresztapa hűlt helye

2023. szeptember 17. 12:35 - BlogoszEditor

Így múlik el a világ dicsősége – mondhatnánk erre. De nem mondhatjuk, mert nem egészen ez van. Hanem az, hogy egy enyhén szólva rengeteg kétes ügyben érintett RMDSZ-es vezető kénytelen-kelletlen visszavonult ugyan, de mindent megúszott, mindenféle büntetés nélkül, és most a háttérbe vonulva élvezi mindazt, amit az évek során összekapart magának.

A dolog apropóját az adja, hogy érdekes táblára lettem figyelmes pár nappal ezelőtt, az egyik nagyváradi dombon: az egykori RMDSZ-es potentát, volt megyei pártelnök és megyei tanácselnök, valamit botrányhős Kiss Sándor birtokának főbejáratánál, a kapun van ez a tábla.

20230902_150318.jpg

A Beldiceanu utcai komplexum sokáig volt az igazi keresztapaként tevékenykedő illető főhadiszállása. Ahogy egyre gazdagodott, úgy bővítette mind tovább: itt lakott, tehát volt itt villája, de számos más épület is, különféle funkciókkal. Ezen a birtokán én is többször megfordultam, volt, hogy vele készülő interjúért mentem, de legtöbbször akkor voltam itt, amikor a szintén ezen a telken működő rádióadó műsorába voltam meghívott, élő beszélgetős adásokba. Ugyanis Kiss gründolta annak idején a Partium rádiót is. De volt itt még külön moziterem is, amit egyetlen felvállalt gyermekének, vagyis a fiának alakíttatott ki, vagy a sok létesítmény között említhetem azt az óriási pincét is, amit nagyon sokáig építettett, szinte bunkerszerűre. Emellett a magas, masszív fallal körbekerített, hatalmas telek mellett egyébként az egyik rokonának egy teljesen különálló házat is felépíttetett, ez most szintén üresen áll. Évek óta nem jártam erre, most is csak véletlenül jutott eszembe, hogy a környéken megfordulva vessek erre is egy pillantást. Tehát az egykori birtok főkapuján immár ez a tábla van. Ilyen esetekben kötelező ilyesmit kitenni, és a rajta szereplő dátumok szerint friss is.

20230902_150333.jpg

Az áll ott, hogy korszerűsítik, felújítják, kibővítik, valamint megváltoztatják a rendeltetését, lakásból multifunkcionális oktatási központtá. Megkértem valakit, nézzen utána, mi ez az egész. A válasz szerint

Kiss még a legutóbbi büntetőjogi pere közben eladta az egész nagyváradi birtokát egy román üzletembernek – valószínűleg ez utóbbi alakítja át.

Bár hozzáteszem, meg lennék lepődve, ha ebben nem lenne Kiss részéről még valami csavar. Minden esetre most úgy tűnik, magániskola és magánóvoda, meg sportpályák lesznek a területen. Állítólag a Qubiz IT-cég tulaja vette meg, és a kolozsvári Transylvania College magániskola a partner ebben.

Az összkép szerves része, hogy Kiss Sándor már évekkel ezelőtt elköltözött erről a főhadiszállásáról. Konkrétan akkor, amikor a legutóbbi ügyében megint a börtönbüntetést próbálta megúszni, mégpedig végül most is sikerrel, mint mindig. A legutóbbi ilyen esetben tehát, amely a legtovább húzódott az ilyen ügyei közül, és leginkább fenyegette azzal, hogy letöltendőt kap, inkább kivonult a politikai életből, sőt, igyekezett eltűnni a városból is, ezért átköltözött a Nagyvárad közvetlen közelében lévő Hegyközpályiban található másik birtokára. Ez az eltűnés is alaposan elő volt készítve azonban.

Ugyanis Pályi közismerten épp az RMDSZ gyanús figuráinak egyik kedvelt települése: az évek során közülük többen vettek ott ingatlanokat, és főleg Kiss Sándor, aki még focipályát is létrehozott ott a fiának, illetve például amikor megyei tanácsi elnökként érdekes módon az egyik cége megnyerte a iskolák ellátását almával és tejtermékekkel, akkor oda egy saját tejüzemet is felhúzott. Szóval a végjáték idején pedig visszavonult az évek során jól előkészített hátországába.

Egyébként Kisséktől nem idegen a sok érdekes ingatlanügylet sem, ahogy a még mindig vezető posztokon lévő egykori segítőitől sem idegen. Hiszen már eleve szintén úgymond közösségi felhasználásra – de valójában magánbizniszként – ők hozták létre az egykori Ady Endre központot Nagyváradon. Aminek a lényege az volt, hogy az akkori magyarországi kormánytól rengeteg pénzt kaptak, és ennek megokolására ki kellett találni azt, hogy valamiféle magyar házat hoznak létre, Ez lett volna az Ady Endre központ, amelynek azonban végül csak egyetlen épülete készült el, ott is leginkább belső RMDSZ-es rendezvényeket tartottak, aztán egy idő után már elkezdték esküvőkre kiadni, a bevétel miatt. Nesze, neked, magyar ház… Végül – mindenféle kavarás és hazudozás után – az egész átkerült a város önkormányzatának kezelésébe, és lebontották azt is, ami addig épült rajta, hogy majd új rendeltetést adjanak a területnek. Egy másik magyar házas kamu meg az volt, amikor a Kissék vezette Bihar megyei RMDSZ a város szívében lévő Fekete Sas palotában több emeletet is megkapott, és a propagandájuk szerint azt is magyar háznak szánták – de lényegében csak az RMDSZ nevű biznisz különféle ágazatai működnek ott. Szóval ilyen szempontból is érdekes, hogy a végül megbukott-megbuktatott Kiss saját egykori nagyváradi főhadiszállásából is közösségi tér lesz – legalábbis a hivatalos verzió szerint.

Hogy ki az a Kiss Sándor? Huh, itt nagy levegőt kell(ene) vennem, és utána nagyon sok mindent elmondanom. Mivel rengeteg mindenféle ügye volt. De nem fogok az összesre kitérni, mert egyrészt nem is mindegyik jut eszembe egyszerre, másrészt nem mint közérdekű (bár igaz, hogy szinte mindegyiknek vannak gyökerei abban is, hogy az RMDSZ révén politikai útra lépett, és ezt a saját meggazdagodására használta fel). Szóval épp csak párat említek, a rengeteg közül, azok kedvéért, akik még nem hallottak róla. Legendás, hogy tévészerelőként indult, aztán a kilencvenes évek zavarosába halászva egy egész cégbirodalom tulajdonosa lett, rengeteg tevékenységi körű, mindenféle vállalkozással, közben betört a politikába is. Bár első próbálkozásakor még nem engedték be az RMDSZ-be, végül egy szavazás meghekkelésével, az akkori ifjúsági szervezetük vezetőinek segítségével beválaszttatta magát, majd átvette a párt helyi szervezetének vezetését. Egy olyan személyről beszélünk, akire pályája során előtte is, közben is, utána is rengeteg gyanú vetült, illegális pornófilmforgatástól a város hőellátását biztosító szén illegális beszerzéséig. Ugyancsak ő volt az, akinek a nevéhez köthető az addig legnagyobb és legjobb romániai magyar napilap, a Bihari Napló lejtőn való megindulása, teljes elbutulása és irrelevánssá válása is. Ugyanis belső árulóktól hírét vette, hogy osztrák befektető akarja megvenni az addig zárt részvénytársaságként működő lap kiadóját, ezért – ugyanezen belső árulok segítségével, akik júdáspénzért és előnyökért cserébe a kezére játszottak – inkább megvette előbb ő maga. Azért, hogy aztán emelt áron tőle vegyék meg az osztrákok, és ezzel párhuzamosan a lap élén tarthasson egy régi RMDSZ- es kádert, aki az új kiadótulajdonosok érkezése után is az RMDSZ, azaz Kissék szája íze szerint cenzúrázza tovább az újságot. Pontosan így is lett – és onnantól a lap egyre ügyesebb és egyre durvábban cenzúrázott lett. Amiből aztán már soha nem tudott többé kikeveredni.

Számos közéleti vonzatú botrány mellett aztán rengeteg magánéleti gondja is volt a meggazdagodásából, mert ahogy egyre tehetősebbé vált, úgy lett maga is árulások célpontja is, úgy próbálták őt is lehúzni, a saját egyik titkárnőjétől egészen a pénze egy részével és a szeretőjével lelépő saját gyermekéig. Nagyon sok elképesztő történetet mondhatnék itt el, de ez a poszt nem erről szól, elégedjünk meg annyival, hogy egy döbbenetesen Keresztapa-szerű hálózat fejéről beszélünk itt. Aki a jelek szerint most már egyszerűen csak élvezi a rengeteg gyanús ügylet nyomán szerzett vagyonát, miután kénytelen volt visszavonulni.

Ami a magánvonaztú ügyek helyett itt releváns, az az, hogy Kiss Sándor uralma alatt adta fel az RMDSZ Bihar megyei szervezete is a magyar közösség képviseletét, és vált egy szűk kör, meg a kitartottjai, szolgálói jólétét biztosító vállalkozássá. Mint egyébként az egész párt, országszerte.

És ha azt hiszi bárki, hogy a szóban forgó személy kiszorulásával megváltozott a lényeg, akkor nagyon téved. Hiszen az RMDSZ Bihar megyei szervezetének összes jelenlegi irányítója éppen Kiss Sándor egykori segédei közül került ki, és a mai napig ők tartják kézben a saját bizniszükké silányított pártszervezetet.

Egy ideig segítették a főnököt, aztán hozzájárultak a megbuktatásához, és átvették a helyét. Például Kiss egyik titkárnőjéből, meg a jogtanácsosából, meg az ügyintézőjéből lettek az itteni parlamenti képviselők és szenátorok, és ugyancsak Kiss köreiből kerültek a különféle közintézmények élére is vezetők. Szóval egy tumultuózus pályafutás után került ki a főnök egykori birtokának kapujára a mostani tábla. A főnök pedig köszöni, kicsit megtépázva ugyan, de immár a megszerzett javak nagy részével háttérbe húzódva jól van. És ugye, a magyar közösség is milyen csudijól van. Amelyet ezek az emberek mind a mai napig eredményesen és megbízhatóan „képviselnek”…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr5618214391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása