Blogosz

MESE NINCS.

Ilyen belül az épülő új csarnok Nagyváradon – videóval

2020. július 12. 09:45 - BlogoszEditor

Sokan hajlamosak összekeverni: nem az új stadion épül most Nagyváradon, a volt ócskapiac helyén, hanem az új sportcsarnok. Ugyanis mindkettőből lesz új, a már létező régiek helyett.

(Igen, jogos a kérdés, hogy mennyire van erre szükség. Főleg, hogy – például épp a politikai maffia martalékává lett Magyarország példáján is láthatjuk ezekben az években – a stadionépítés a lopás és a korrupció egyik paravánja, díszlete is tud lenni. De most erre nem térek ki bővebben, mert nem erről akarok itt beszélni. Meg aztán Nagyváradon az új stadion építése kapcsán a kontra mellett vannak pró érvek is.)

Szóval míg a stadion építése itt csak az első lépéseknél tart, a sportcsarnoké már a felénél jár. Úgyhogy arra biciklizve besurrantam oda – a szombat lévén szabadnapos munkások barakkjai mellett –, és megnéztem.

Ez utóbbi, tehát a sportcsarnok (és nem a stadion, ami teljesen máshol lesz, a mostani tervek szerint valószínűleg az Ifjúsági Stadion mellett, a Nagyváradi Egyetem sportpályájának közelében, és még csak ott tartanak vele, hogy idén csupán a megvalósíthatósági tanulmánya fog elkészülni, jövőre az építkezés konkrét tervei, és ugyancsak 2021-ben indulhat a kivitelezés is) igazából többfunkciós csarnok lesz. A korábbi ócskapiac helyén már javában épülő létesítmény most 48 százalékban van készen.

Most még körbeveszi a területen korábban működött piac kerítése – de a kapu nyitva, oké, tehát akkor már megyek is be. Egy embert látok csupán a tájban, ott unatkozik, a tűző napon, valami konténerek mellett. Kérdem ő-e az őr, mondja, hogy nem, mondom, jöttem körülnézni, mondja, hogy jó, kérdem, vannak-e kutyák, mondja, hogy nincsenek. Úgyhogy ennyi, lássuk, milyen az épülő új sportcsarnok: itt a videó.

Aztán amikor – úgy negyven perccel később – már kifelé tartok, kiderül, hogy az illető, aki beengedett, épp az egyik munkás. Sőt, már több kollégája is ott unatkozik vele, mivel hétvége van, nem dolgoznak. És az is kiderül, hogy a szomszédságukban lévő konténerek az ideiglenes szálláshelyeik. Ugyanis a csarnokot építő munkások egy része itt lakik erre az időre. Be is lehet pillantani a konténerekbe: néhányban a fekhelyeik vannak, kis szeparékhoz hasonlóan elkülönítve, másokban pedig a zuhanyozóik, a vizesblokkjaik. Minden eléggé tűrhető állapotban, viszont minden igen kis saját területet biztosít egy-egy dolgozónak...

Az Európa lakónegyed és a repülőtér szomszédságában, a Traian Blajovici utca 24. szám alatt épül ez a csarnok. Nem túl nagy: ötezer főt lesz képes befogadni, más források szerint ötezer-háromszázat. Sportrendezvények (jellemzően kézilabda, kosárlabda, röplabda) mellett egyéb eseményeknek is helyet adhat (tarthatnak majd itt konferenciákat, koncerteket, kiállításokat, vásárokat). A nagyváradi önkormányzat 2016-ban adta át a területet az Országos Befektetési Ügynökségnek (CNI), ez utóbbi intézi ugyanis a kivitelezést. Így a CNI 2018-ban szerződött le az építőkkel, vagyis a következő cégeket tömörítő konzorciummal: Construcții Erbașu, Intergroup Engineering, Delta ACM 93, Trameco. Viszont a terület közművesítését a város vezetése intézteti. Az új multifunkcionális csarnok 27,6 millió euróba kerül. Ennek 19 százalékát – 5,2 milliót – állja az önkormányzat, a többit az Országos Befektetési Ügynökség fizeti.

Sok sötét terem...

 

Odabent – bár még nincs igazából „bent”, ugyanis a tetőszerkezetnek híre-hamva sincs egyelőre – már teljesen körvonalazódott, hogy mi hogy fog kinézni. A leendő pálya/küzdőtér alatt készen vannak a vezetékrendszerek, a föléjük már lerakott fémrácsozat pedig épp a betonalap kiöntését várja.

Körös-körül állnak már a lelátók. Érdekesség, hogy az 5000 helyből 3600 lesz fix, további 1400 pedig mozgatható, visszahúzható felületen lesz. Ez utóbbi megoldás azért kell, hogy nem sportrendezvények esetére átalakítható legyen a belső tér. Ami pedig a sportot illeti, a létesítmény megfelel majd az európai kézilabda, kosárlabda, illetve röplabda nemzetközi szövetségei által előírt elvárásoknak.

Ami a legérdekesebb jelenleg, az a rengeteg terem. A lelátók mögött, körbe ugyanis mindegyik szinten sok kisebb-nagyobb szoba, terem épül. Ezek gipszkarton falai már állnak, azaz elválasztják, felosztják a teret, így látható, milyen sok különböző rendeltetésű helyiség lesz itt. Jelenleg azonban a legtöbb még tök sötét – a világítás még nincs kiépítve –, és vízben is áll – mint jeleztem, tető még sehol nincs, az utóbbi hónapokban pedig sokszor esett.

Egy másik szárnyban már ott vannak az első épületgépészeti berendezések, beépítésre várva. Nagy bojlerek, valamint – még becsomagoltan várakozó – motorok, generátorok.

Tavasszal indulhat a banzáj

 

Teljesen véletlenül épp ma van amúgy egy hónapja, hogy ezt az egészet megnézte Ludovic Orban miniszterelnök is, aki hivatalos látogatáson volt a városban. Akkor jelentette be az őt itt kalauzoló Ilie Bolojan polgármester, hogy ezen a nyáron lebonyolítja a városháza a közbeszerzési eljárást a multifunkcionális csarnokkal összefüggő kiegészítő munkálatokra – parkoló építése, területrendezés –, és

várhatóan 2021 májusában készen lesz a létesítmény.

A fennebb már említett CNI egyébként azt közölte, hogy jelenleg az országban csak két ilyen csarnok épül. A másik Konstancán lesz, ugyanilyen paraméterekkel bír, beleértve a befogadóképességét is, de arra mintegy 30 százalékkal kevesebb pénzt szánt a CNI. A miniszterelnök amúgy arról is tárgyalt a nagyváradi polgármesterrel, hogy az új sportcsarnok megépítése után az új váradi stadiont is az önkormányzat és az állami struktúrákhoz tartozó CNI együttműködésében építhetnék fel.

Zárásképpen itt van néhány fotó is. Remélem, valami rendes koncertek is lesznek majd itt. Főleg, hogy épp idén tervezte az önkormányzat beindítani az első nagyváradi könnyűzenei fesztivált, aztán az új koronavírus miatti zárlat ennek is keresztbe tett. Bár végülis mindegy, hol lesznek a koncertek, meg a feszt, részemről, mint potenciális résztvevő részéről lehet máshol is. Sőt, inkább akkor már a majdani új stadionban legyen – jut eszembe a kolozsvári Untold-élmény –, mert ez a csarnok egy rendes banzájhoz kicsi és kényelmetlen. Itt csak versenysportolgassanak, konferenciázgassanak, meg vásározgassanak nyugodtan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4615996254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása