Blogosz

MESE NINCS.

Hamarosan kész Várad legnagyobb falfestménye

2023. november 13. 17:56 - BlogoszEditor

Megvan a jó oldala is, de kicsit gyanús is nekem mindig az ilyesmi: irányítottan, közpénzből készülnek el újabb falfestmények Nagyváradon. A város legnagyobb ilyenjének befejezése e hét végére várható. Már ha el nem romlik az idő. De el fog. Úgyhogy talán még egy hetet rá kell húzniuk az alkotóknak.

Szóval ez így klasszikus értelemben graffitinek nem egészen mondható. Ezzel együtt azért rendben van, és az is jó, ha egy-egy település áldoz az ilyesmire. Ma megnéztem hol tartanak, és egészen közel már a befejezés. A legnagyobb váradi falfestmény a Körös (Tudor Vladimirescu) utcai parkolónál lévő tűzfalakra készül: a címe Art Nouveau-évszakok, és 700 négyzetméteres felületen lesz. Az ilyen festményeket is alkotó temesvári Flavius Roua képzőművész, valamint barátja, Răzvan Rujoiu készítik, és ma is sötétedésig dolgoztak az emelőkosárban. Naponta átlagosan öt órán át festenek ezen a helyszínen. November elsején kezdték, és dolgoztak már esőben is. Minden esetre e hét végéig szeretnének végezni ezzel, akkor is, ha a határidő a hónap vége.

u.jpg

eeee_1.jpg

ee_1.jpg

Közben készül egy másik is, a város egy másik parkolójában. A Dream Big című alkotás a Bunyitay-ligetben (Brătianu park) lesz. Ott 660 négyzetméteres falfelületre festenek, a frissen létrehozott parkolóban, Roxana Netea képzőművész irányításával, Cristian Sabău, George Hociung és Rácz Ervin közreműködésével. Ez ilyen:

fdgfgnfgfgj_1.jpg

A két falfestmény egyazon projekt része. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal finanszírozza, a 2022. évi részvételi költségvetésből: húszezer eurót adtak a kettőre összesen. Az önkormányzathoz tartozó Visit Oradea a kvázi megrendelő, a kivitelező pedig a D’Art Egyesület.

Amikor elkészülnek - tehát a tervek szerint legkésőbb e hó végén -, lesz átadórendezvény is, műhelyfoglalkozásokkal, meg dj-bulival, bár azt még nem tudni, melyik helyszínen. Ez utóbbi azonban esélyesebbnek látszik, hiszen tágasabb park egyik szegletében van.

Ez így oké. De persze 1.) kérdés, hogy ez is - mint a városban sok más beruházás - meddig bírja majd az átadás után (sok jelentősen drágább is már egy évvel az átadása után is leromlóban van, de a mostanihoz hasonló témában gondoljunk csak a Baross - Dacia - hídnál lévő aluljárók lépcsőinek pár évvel ezelőtti festésére, amelyeknek ma már nyomuk sincs); 2.) tény, hogy ebből is sokkal több kellene, mindenfelé a városban, szóval az is kérdés, lesz-e folytatása (hasonlóképp elkezdték vagy két éve egyes transzformátorházak falainak festésekkel való díszítését, akkor konkrétan folytatást is ígértek a város vezetői, aztán abból sem lett semmi).

Frissítés

A falfestmények avatórendezvénye végül a Bunyitay-ligetben (Brătianu park) lesz, a szóban forgó parkolóban, december 2-án. A program: 15-17 óra - graffiti&street art-workshop; 15-20 óra - hiphop/NY house mix, Dj Rubbish Endingtől; 15-20 óra, a Bers Nova ital- és ételstandja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr8018257831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása