Blogosz

MESE NINCS.

Príma

2016. október 21. 08:01 - BlogoszEditor

Szinte hihetetlen, hogy még csak hatvan éve. Most lesz az, 23-án. Rengetegszer utána is számolok, hogy tényleg így van-e. De így van:

az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvan éve indult – és pár hét múlva meg már annak az évfordulója lesz, ugye, hogy vérbe is fojtották. Na, de még csak ott tartunk, hogy október 23-án először Debrecenben volt tüntetés, majd Budapestre, és az ország egyéb városaira is átterjedt: megkezdődött az az akkori viszonyok ismeretében hihetetlen próbálkozás, hogy Magyarország saját erejéből lerázza magáról a sztálinizmust, sőt, közben már a kommunizmustól való megszabadulás is szóba jött – dacára annak, hogy alapvetően nem ennek indult a dolog.

Na, de hagyjuk a nagy szavakat – bár ilyenkor ezek is indokoltak. Az van, hogy valahányszor Budapesten járok, nekem mindig torokszorító látni a sok épületen máig ott lévő akkori golyónyomokat, a véres szovjet megtorlás és megszállás mementóit. És ezt a táblát is sokszor láttam már, de csak most mentem először közel hozzá. Azt tudjuk, hogy a legádázabb harcok például Corvin-közben dúltak, sőt, itt például győztek is a felkelők a szovjetek ellen, ami a forradalom – később átmenetinek bizonyult – győzelméhez is hozzájárult. Nem egészen két hétig – a november 4-én hajnalban indított szovjet invázióig – tartott a kibontakozás, a demokrácia felé való tapogatózás, majd már menetelés is, aztán jött a brutális orosz szovjet orosz közbelépés.

Úgyhogy én ezt mutatom ma, az október 23-i, valamint a 60. évforduló közeledtével. Pár hete, augusztus közepén fotóztam Budapesten, a Corvin-közben. Szóval, hogy "dicsőség a szabadságharc hőseinek, akik a világtörténelemben először győzték le a Vörös Hadsereget" – áll az emléktáblán. És a mellette lévő ABC-üzleten mintegy reakcióképpen: "Príma". Ráadásul vörös háttérrel. Hibátlan.

Még írtam volna, de nem kell – az aktuális vonzatok is annyira nyilvánvalóak, hogy akinek megy, az automatikusan tovább is gondolja, akinek nem, annak meg úgyis mindegy – elég, ami a képen látható: ez így tökéletes.

aa20160808_172207t.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr7111817131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása