Blogosz

MESE NINCS.

Szüret! Nagy válogatás a plakátolóművészek önkéntelen humorából...

2020. szeptember 17. 17:55 - BlogoszEditor

Tényleg szüret, mivel a járványügyi helyzet miatt tavaszról mostanra, azaz őszre halasztották az önkormányzati választásokat. Most, a kampány vége felé mutatom akkor, milyen csodálatos ötletek és megoldások értek be eddig, mit gyűjtöttem be, erre-arra jártamban, milyen különleges módozatokat találtak a plakátolóművészek, arra, hogy nevetségessé tegyék azt, amit a megrendelőik annyira komolyan vesznek, meg ami annyira komolyan igyekszik venni önmagát.

Sokan nem tudják, hogy pár éve szerepel már a jogszabályokban az előkampány fogalma. Én sem tudtam, amíg az egyik évben fel nem világosított konkrétan az egyik jelölt – és a mostani kampányban is láttam olyan politikust, aki maga is indul a választásokon, de ő sem tudott erről, sőt, amikor őt világosította fel valaki más erről, nem is hitte el, és vitába is szállt, hogy ilyen nincs. Pedig van. Épp ezért vehetjük észre a mindenféle választások előtt, hogy a korteshadjárat hivatalos indulása előtt néhány héttel óriásplakátok jelennek meg, pártokat, jelölteket reklámozva, majd a kampány kezdete előtt leszedik azokat. Az előkampányban úgymond be lehet mutatni a jelölteket, a pártokat, de nem szerepelhet olyan konkrét üzenet egyik anyagon sem, amelyik kifejezetten szavazásra buzdítana. (Egy másik tény amúgy, hogy például itt, Nagyváradon az önkormányzati választási kampányban nem használhatók már óriásplakátok – csak előtte lehet ilyeneket kitenni. Ezt is a mostani városvezetés döntötte el, és vitte keresztül – nyilván a saját érdekében, mert több mandátumnyi ideje jól áll, és nem akart más erőknek túl nagy reklámozási lehetőséget biztosítani.)

Szóval nyilván a polgárok többsége sem tudja ezeket. Épp ezért készülhetett ez az alkotás is. A városban amúgy ennek az erőnek az ilyen plakátjai jelentek meg legelőször, az előkampány során. A fotón látható helyszínen nagyon alacsonyan van, szinte a lábunk előtt hever a hirdetőfelület, ezért épp gondoltam is, hogy szinte kínálja magát arra, hogy kidekorálják – és másnapra meg is történt.

A következőket írta rá a polgár Victor Pontára – sajnos nem jól látható nyomot hagyó festékszóróval, hanem filctollal: „SZAR”, „KIUGROTTÁL A RAJTNÁL”, „TOLVAJ”, valamint az aznapi dátumot (jelezni akarva, hogy szerinte idő előtt került ki ez a plakát).

20200731_164059.jpg

Aztán gyógyszertárral együtt is hirdette magát ugyanez a Ponta és pártja – ja, már, mekkora ötlet ez, ugye –, mivel a saját plakátjaikon az az amúgy gyengus jelmondat szerepel, hogy „Válaszd a PRO Româniát, egy egészséges országért”.

Nekem is gyógyszertár jut eszembe az ilyesmiről, de más kontextusban: nevezetesen abban, hogy kellene már valami gyógyszernek lennie, amelyik vagy megakadályozza az ilyen erőltetett szlogenek gyártását, vagy kreatívvá teszi azokat, akiket azért fizetnek, hogy kreatívak legyenek egy pártnál. Na meg az a másik gyógyszertáras képzettársítás sem elhanyagolható, hogy nagyon egészségtelen bevenni a PRO România párt és Ponta dumáit.

20200719_155130.jpg

És akkor itt van ez. Azt írja ott, hogy „gáz”. Ja, hát azt tudjuk, hogy az RMDSZ gáz. Sőt, a jelek szerint már annyira gáz lett az RMDSZ, hogy egyenesen tartályban mutogatják...

Emellett az előző témához is kapcsolódik, mert itt pont az a Cseke Attila kérne szavazatot, akit most épp nagyváradi polgármesterjelöltnek rakott oda a pártja, és aki a korrupciós ügyekbe belebukott Bihar megyei RMDSZ-elnök, Kiss Sándor jogtanácsosaként kezdte. Őt épp ez a Kiss tette oda aztán egy időben egészségügyi miniszternek, hogy néhány ilyen tematikájú bizniszt is lerendezzen neki, a kulisszák mögött. És azóta sem tud elszakadni ettől a témakörtől, sőt, minden egyes kampányban odarakják valamiféle húzóembernek, és mindig valamilyen kínos célzásokkal kampányol, arra utalgatva minden egyes kampányban, hogy volt ő egészségügyi miniszter is. Mondom én, hogy gáz. Illetve nem én mondom, hanem írja ott. Nagyon találóan...

20200731_164060.jpg

Itt pedig más helyszín, de még mindig egészségügy. Csak itt más kockázatok és mellékhatások vannak, úgyhogy óvatosan azzal, hogy melyiket választjuk... A legtöbb közülük kamu, hiszen nem is gyógyír, nem megoldás semmire, csak átverés.

20200908_162059.jpg

A következővel pedig zárjuk az egészségügyi tematikát. Csak megint egy más oldala a dolognak. Itt van három tag, a már említett PRO România párttól, akik nem tűnnek valami meggyőző arcoknak. Egyből kevésbé rína le róluk, hogy nem meggyőzőek, ha maszkban lennének. De nincsenek. Fölöttük azonban ott egy nő, maszkban, és mondja, hogy „Azért viselek maszkot, mert életeket ment”.

A PRO România pártosok nem hordják, hiszen a PRO România valójában semmilyen életet nem akar menteni. Mondjuk nem is feltételeztük róla. Sőt, Pontáék minden húzásukkal inkább rontják, áttételesen pedig megrövidítik a polgárok életét.

20200731_164068.jpg

Csak előre, egyenesen! Vagy csak fel, tovább, a csúcsra!

Ahogy vesszük, ahogy értelmezzük azt a nyilat. Mindkét esetben ugyanaz a vége: állatkert.

20200902_160633.jpg

És tessék, már meg is érkeztünk az állatkerthez, vagy ha úgy tetszik, egyből az állatkert közepére.

„Több, mint 650 állat”. „Minden nap nyitva”. És mindezt nem én mondom, hanem oda van írva.

gjkj.jpg

Sajátos és példátlan a helyzet most itt, Nagyváradon, illetve Bihar megyében. Épp az van, hogy a nyerésre álló PNL be akarja vonszolni maga mellé az EMNP-t a testületekbe, a választásokon. Azt az EMNP-t, amelyik a maga erejéből soha nem volt képes bejutni sem a városi, sem a megyei tanácsba. Most várhatóan be fog, mert a PNL tolja a kampányát. Azért érdeke ez a PNL-nek, hogy legyen egy kis, irányítható szövetségese, és ne a komolyabb és erősebb USR-PLUS szövetséggel kelljen majd kooperálnia. Erről itt írtam részletesen és világosan.

Erre az EMNP olyan jelmondatokkal is kampányol, hogy így „együtt”, meg úgy „együtt”. Csak arra nem számítottak, hogy a plakátolóművészeik összevissza ragaszgatják majd a cuccokat – és így remekül összeolvashatóak a plakátok. Mintha azt akarnák üzenni, hogy az EMNP már bárkivel hajlandó „együtt”, csak hatalomhoz jusson.

Itt például Pontáék PRO România pártjával együtt... Hát, köszi, inkább akkor ne.

20200908_145031.jpg

Itt is, csak ezúttal az EMNP is román nyelven üzenget.

20200908_145105.jpg

És még itt is, csak itt az EMNP magyar nyelven üzengeti, hogy „együtt”, „együtt”, „együtt”...

Pedig ne, ne, ne. Ezekkel se, ne, és ne.

20200908_145106.jpg

A megyei tanácsban eddig épp az RMDSZ működött együtt a képen látható Ioan Mang vezette PSD-vel. Most, a plakátolás szerint legalábbis mintha az EMNP készülne ugyanerre.

Az PSD-vel együtt a magyarokért. Ezt üzeni ez az installáció. Gyönyörű. És ne feledjük: ez agyrémnek tűnik és az EMNP most csak szerencsétlenül plakátolt, viszont az RMDSZ országos szinten is konkrétan hazudja ezt, és konkrétan lepaktált a PSD-vel, ezerszer is. Persze úgymond csakis a magyarok érdekében. Aha.

20200908_145253.jpg

És még mielőtt valaki azt hinné, hogy csak egyszeri baki ez, tessék. A városban eléggé sok ilyen van még. Például itt egy másik helyszín.

Mulțumim, dar nuuuu, mi, magyarok régóta jelezni, hogy soha nem akar együtt PSD, még saját magunkért sem...

20200908_145254.jpg

Na, ez viszont elfogadható lenne. De épp ilyen nem nagyon lesz a valóságban. Itt ugyanis az EMNP embere épp az USR-PLUS váradi polgármester-jelöltjével van „együtt Nagyváradért”.

Márpedig az EMNP köreiben is nyíltan megfogalmazott félelem is, meg tény is – akárcsak az RMDSZ berkeiben –, hogy az elégedetlen magyar választók egy része úgy morzsolódik le tőlük, hogy átszavaz az USR-PLUS-ra. Mert ez utóbbiban látja már a nemzetiségi ügyeken túlmutató, azoknál fontosabb fejlődés, haladás esélyét, nem pedig a sorozatosan levitézlett etnikai pártokban, amelyek csak megélhetési pártok ma már. Sőt, konkrétan azt is megfogalmazta már magának az EMNP, hogy leginkább a képzettebb, és városi közegben élő magyaroknak van elegük az RMDSZ-ből és az EMNP-ből, és szavaznak immár az USR-PLUS-ra. Szóval az EMNP is kifejezetten riválist lát ma már az európai haladást leginkább szorgalmazó pártban, az USR-PLUS-ban. Itt tartunk, igen...

Úgyhogy ez a plakátolás is nagyon szépen összejött.

20200908_162054.jpg

Most pedig jöjjön egy kis kiruccanás az ország legnagyobb nyugati kapuját jelentő Bors településre.

Amelyet kétmillió éve vezet Bátori Géza. Ezt tudjuk. De azt nem tudtuk, hogy lóoltás lesz. És azt sem, hogy aki nem jelenik meg, az bírságot kap. Ám szerencsére mindez oda van írva, így már ezt is tudjuk.

A jelek szerint tehát Borson a lovak is tudnak olvasni. Ez aztán a fejlődés.

20200909_172222.jpg

Ugyanott szúnyog- és rovarirtás is lesz.

Szóval nem csak választás. Zajlik az élet, na.

20200909_172221.jpg

És még mindig Borson vagyunk.

Ahol épp két veszett róka harcol, az EMNP-s polgármesterjelölt feje fölött. Szóval erről a kompozícióról meg az olvasható le, hogy „veszett rókákkal együtt a magyarokért!” Hát, ne, köszi, inkább ezt se.

És hogy honnan tudni, hogy veszettek a rókák? Onnan, hogy ezt írja fölöttük, na meg a jelölt fölött: „Stratégiai program a veszettség figyelemmel követésére, ellenőrzésére és leküzdésére. Az Európai Unió által támogatott program”. Na igen, néha fel sem fogjuk, mi mindent köszönhetünk az EU-nak: lám, például pénzeli még a rókáknál és jelölteknél jelentkező veszettség visszaszorítását is.

20200909_172223.jpg

Húscsirke eladó Borson.

Mondjuk a jelek szerint a PSD-s Ioan Mang aljánlásával. Úgyhogy én nem vennék.

20200909_172134.jpg

Odébb arról értesülhetünk, hogy a PMP borsi tanácsosjelöltje Gabriel Ioan Șuteu, és bútorlerakat alkalmaz árumozgatót, vonzó bérezéssel, étkezési utalvány is jár, meg szállítás is. Minden egyben.

Ennek a jelöltnek nincs külön választási jelmondata, viszont – lám – van konkrét ajánlata. Ráadásul telefonszámmal, úgyhogy nem kamu.

20200909_172218.jpg

Na és ha már munkahelyek, akkor jöjjön az egyik legjobb ennek a kampánynak az itteni terméséből.

Visszatérve Nagyváradra azt láthatjuk, hogy egy polgár így megtrollkodta a választási plakátokat. Azt írja ott, hogy „NAPSZÁMOSMUNKÁT KERESEK, 15 LEJES ÓRABÉRÉRT”.

Ilyen az, amikor egy szavazó a bullshitvihar kellős közepén hallatja a hangját.

20200908_162057.jpg

A városnak nem csupán egyetlen pontján van ilyen kompozíció, hanem több helyen is alkotott ez az alkalmazott művészetet kedvelő zseni.

20200908_162056.jpg

Bár azt is meg kell jegyeznem, hogy ez a munkát kereső polgár majdnem olyan drágán akar bármit is csinálni, mint a politikusok. Akiknek a kampányába amúgy ilyen kreatívan beleszólt.

20200908_162055.jpg

Kapott a jóból majdnem mindegyik kiplakátolt jelölt...

20200908_162058.jpg

Most pedig következzék a nagyváradi PSD-s polgármesterjelölt parádéja.

A PSD amúgy is a leginkább maradi, legvisszahúzóbb párt, amelyik a legelmaradottabb gondolkodású szavazókra épít. És a tahóság egyik közismert jele, amikor pénzért olyan rendszámot választ magának valaki, amelyen a betűkből az jön, ki, hogy SEF. Ami a román „șef”, azaz „főnök” megfelelője. Tele van az ország ilyen rendszámokkal, amelyeknek jelentős része nem véletlen, hanem direkt így kérték. Mindenféle kis főnökök közlekednek itt. Emilian Pavel meg a város főnöke akar lenni.

És hát tessék akkor:

20200827_114433.jpg

Máshol tejterméknek álcázza magát. Mondjuk nem sok sikerrel, legalábbis engem nem győzött meg róla, hogy tejtermék (románul „produse lactate”) lenne.

Ha csak nem a túróra gondolunk.

20200824_153049.jpg

„Állandóan alacsony árak” – hirdeti az óriásplakát. Mind a kettő.

Hiszen olcsó cuccok vannak a Kuflandban, olcsó szlogenek és ígéretek meg a PSD-nél. Itt is rögtön látható néhány konkrét példa. Az utóbbiból.

20200808_135730a.jpg

És ha már olcsóság, íme: a PSD-s jelölt és a zálogház együtt reklámozzák magukat.

Nesze, fejlődés. Gazdasági is. De minden más típusú is.

20200808_135731a.jpg

Itt pedig egy egzotikus madár. Figyeli Emilian Pavelt. Más madarak is szokták figyelni a PSD jelöltjeit. Csak ők nem egzotikusak. Hanem helyiek, és szavazóknak is hívjuk őket.

Egyébként most olvastam, hogy az első tukánfélék a kora pleisztocén korban, körülbelül kétmillió évvel ezelőtt jelentek meg. Szóval újabb hasonlóság, hiszen a PSD is közismerten őskövület.

20200808_135728a.jpg

Ha pedig fagyi és/vagy kávé kellene, akkor automatikusan itt van az egyik nagyváradi polgármesterjelölt.

Bár nem tudom,  miért van itt, hiszen az ő révén semmi sem változott itt sem: az automatába ugyanúgy be kell dobni az ember pénzét, ugyanúgy meg kell nyomni egy gombot, és annyi. A jelölt nélkül is ugyanígy ment ez eddig is. Úgyhogy köszi.

as.jpg

Ismét vidék: a falu egyik buszmegállójában unatkozhattak egyesek, és ez az alkotás született az adott megállóban, Borson.

untitled_1.jpg

Itt pedig egy kis kútmérgezés, Nagyszántó faluból.

20200919_175217_1.jpg

És a végére valami igazán mély. Meg olyan, ami épp a véget mutatja. Egy igazán kidolgozott kampányművészeti alkotás.

A jelek szerint a halálig tart a szavazatainkért való győzködésünk – vagy még azon is túl. De az is lehet, hogy csak az eddigi eredményekre, megvalósításokra akart utalni a művész – egy sírköves termékbemutató udvarán alkotva meg ezt a kis installációt.

Más interpretáció szerint ez az alkotás a legendás zombivoksolók, vagyis a halott Teleorman megyei PSD-szavazók magyar változata.

20200915_105216.jpg

20200915_104543.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr4816197040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása