Blogosz

MESE NINCS.

Metamorfózis

2014. december 23. 12:49 - BlogoszEditor

Semmi köze a karácsonyhoz, az ünnepköszöntéshez, a kolindáláshoz - és a szívek ellágyulásához, a szeretetteljes segítségnyújtáshoz sem. Sőt, épp mindennek profán ellentétje az, ahogy a máskor egyszerűen rászorulást színlelő, foglalkozásszerűen koldulók karácsony tájékán hirtelen átöltöznek, és kolindálókká válnak. Ugyanúgy koldulnak, csak előtte pár dalt, vagy rigmust valahogy kikínlódnak magukból. Nem mintha az ünnep valós köszöntése érdekelné őket - hanem a szezon most ilyen álruhát kíván meg ahhoz, hogy jobban menjen a lelkek zsarolására épülő biznisz. És mennek be mindenhova, jönnek még ide, a szerkesztőségbe is néha, nyomulnak, tartják a markukat eleve. Szóval semmi köze ennek az ünnephez, és még csak a rászorulók megsegítéséhez sem. Sőt, épp az ilyesmikkel való visszaélés, átverés ez a jelenség.

Csak szólok, hogy nekik pénzt adni önmagunk átverése is.
Na, szóval az egyik kedvenc helyszínük a nagyváradi villamos. Most nem a rákos, meg más súlyosan beteg - és mégis, évek, évtizedek óta ugyanúgy életben lévő - kitalált rokonaiknak gyűjtenek, vagy ilyesmi, hanem most a megváltó születését "ünneplik". Épp elkaptam egy tömegközlekedési ellenőr csoportot, ahogy leparancsolt a villamosról egy pár ilyen busót, vagy mit.20141223_122859.jpg Le is fotóztam, ahogy körbe állva épp megbüntetik a "kolindálókat", mivel nem volt érvényes menetjegyük. Ezt persze észrevették az ellenőrök, és siettek leszögetni, hogy ez most nem az, aminek látszik: ezek a mostani busók, vagy mik, a barátaik, és csak beszélgetnek. De - tették hozzá - tényleg sok "ünnepköszöntő" van mostanság a tömegközlekedési járműveken is, és őket is szokták büntetni. Remélem, ugyanúgy "az úr nevében" büntetnek, ahogy ezek a profán zsarolók is "a megváltó és az ünnep nevében" gyűjtögetnek. Holott ünnep ez nekik az ördögöt. Jézus sem azért született meg, hogy így megerőszakolják, lépten-nyomon, és kicsapják az utcára, pénzt csinálni, legalábbis azt hiszem, nem ez van a Biblia/Újszövetség címen ismert életrajzában. Az ellenőrök mellett mi is büntethetnénk a profanizálókat. Mondjuk azzal, hogy megjön az eszünk, és nem adunk. Az ilyesmire. Hanem boldog karácsonyt, az igazi fajtából - ha maradt még valami tiszta benne, a sokféle összemocskolás közepette, amelynek különböző műfajaiban ugyan, de mind részesek vagyunk néha.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr267006475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása