Blogosz

MESE NINCS.

Szülinapi köszöntő

2018. május 09. 00:01 - BlogoszEditor

Ma, azaz május 9-én Európa napja van. Szülinapja lényegében. Mégpedig az Európai Uniónak. Ja, hogy Európa nem csak a uniós tagokból áll? Hát, elég baj az, a tagoknak is, a nem tagoknak meg főleg.

Na, de vissza: tehát az EU szülinapja van, bár persze több is van neki, hiszen egy folyamat révén alakult ki. Ennek az első nagyobb állomása volt május 9-én. Az EU hivatalos honlapjának magyar nyelvű aloldalán így összegzik: "A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk."

Aha: szóval május 9. az európai béke és egység ünnepe. Na, akkor mivel következésképp Magyarországon a mai nap úgy, ahogy van elmarad a francba, az ország vezetése még tegnap, 23 óra 59 perckor adott ki közleményt. A magyarországi kormány rövid a realitásokhoz igazodva orosz nyelven kiadott kommünikéjét alább teljes terjedelmében közlöm:

Mу-ха-ха

Ha esetleg még mindig van pár olyan magyar, aki nem tud eléggé oroszul, a kedvükért itt van a magyar nemzeti kormány európa-napi közleményének fordítása is, de többé ilyen elő ne forduljon:

fxmmm.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr1413901102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása