Blogosz

MESE NINCS.

Ködoszlatás – jó későn

2019. december 27. 15:50 - BlogoszEditor

Ezt Önnek is néznie kell. Ha élt már akkor, azért, ha nem, akkor meg azért - ugyanis részben ma is abban él Ön is, ami ekkor lett. Alapmű született. És újabb részei is jönnek majd, tavasszal.

Addig pedig kiemelten ajánlom, hogy nézze végig a TVR eme kitűnő, csúcsminőségű, rengeteg és alapos munkával összeállított dokumentumfilm-sorozatát (mondjuk most, e napokban, hogy ünnepek idején van idő). Például nekem négy nap alatt sikerült végignéznem, és rengeteg újdonságot tud meg az ember arról, ami mindannyiunk életét félrevitte: a harminc évvel ezelőtti kettősségről, vagyis arról, hogy december 15-22 között forradalom zajlott, majd onnantól, 22-től azt leállították, és átvette a helyét egy még véresebb csalássorozat, amelynek révén hatalomra kerültek Iliescuék, meg az a PSD, amelytől ma sem szabadultunk meg, nem beszélve a számtalan többi maffiáról, meg az elvesztegetett évtizedekről. Jól dokumentált, sok új információt tartalmaz, jól strukturált, ötletes, kíméletlen, helyenként megrázó, sokkoló - és nagyban segít az eseményekkel kapcsolatos köd oszlatásában.

A címe: 1989 - DECEMBRIE ROȘU, remek munka, és a fenti legelső mondatban figyelő linken is elérhető, de inkább okostévén nézze, Youtube-ról. A legelső rész még gyengus, kihagyható, de onnantól egyre javul: a 2.-ból rögtön megtudhatja például, hol volt a legelső tüntetés, még Temesvár előtt, a 3.-ból pedig, hogy milyen epizód-fellépése volt Tőkésnek, akinek a szerepét máig hajlamosak vagyunk túlértékelni, de aminek a háttere a mai napig tisztázatlan, ám aki azóta jól megél, kétes minőségű, drámai szerepek eljátszásából, sőt, egy egész kis szolgahadat is eltart maga körül (ez utóbbi tények már nem szerepelnek a filmben). És azt is megtudhatja a kedves néző, milyen szerepük volt a gyanús hátterű Tőkés tiszta szívű támogatóinak, harminc évvel ezelőtt, és hogyan indult be aztán a dolog Temesváron. A további részekből azt is megértheti, miféle eszméletlen diverziók révén lett tele már akkor, rögtön minden, azokkal, akik addig is a kommunista hatalom emberei voltak, hogyan szorították ki a forradalmárokat mindenhonnan, miként lett a TVR a totális félrevezetés eszköze, illetve - a 16. részben például a közszolgálati tévétől meglepően durva, kitakaratlan képsorokkal illusztrálva - azt is, miféle véres polgárháborúba dobták Iliescuék, a fegyveres erők akkori vezetővel együttműködve az országot, pár napra, azért, hogy közben átvegyék a hatalmat.

Sokat, de könnyedén tanulhat arról, honnan indult mindaz, ami ma is van - ráadásul a felelősök, az elkövetők egy része még ma is él, a 30 éve húzott felelősségre vonásuk pedig épp ezekben a hetekben kapott megint egy kis lendületet. Mindezt nem passzívan és unalmasan elmondják a részekben, hanem akkori résztvevőket - mindegyik oldalról - megszólaltatva láttatják, a fő konklúzióknak pedig az ön agyában kell összeállniuk, de ebben rengeteg konkrétum és érdekesség segít, ne aggódjon. És javaslom, hogy netes telefonnal a kezében nézze, mert ha valami esemény, név nem tiszta, érdemes azonnal utánanézni, és úgy folytatni.

Azért is nézze meg, mert ennek a jó sorozatnak tavasszal újabb részeit fogják tehát bemutatni, amikor többek között a fő székely városokban történteknek is szentelnek majd epizódokat. De ettől függetlenül is: váratlanul egy újabb lényeges dobás valósult meg ezzel a sorozattal. (Amúgy itt csak 16 rész szerepel, valamiért ezen "évad" talán utolsó részét, a 17.-et ide nem tették még fel, de létezik. Most pedig illusztrációképpen ide teszem a harmadik részt, a tőkéseset - de ne ezzel kedje, plusz lesznek még ennél sokkal durvább részei is, ahogy halad majd vele.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr5715368132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása