Blogosz

MESE NINCS.

Ütős

2011. október 19. 11:16 - BlogoszEditor

 

Ma reggel vettem észre, s a megoldás is ma jött, nem sokkal később. Arra figyeltem fel, hogy a nagyváradi villamosmegállókban matricák jelentek meg, kétnyelvű feliratokkal. A megállóhelyek román, illetve (történelmi) magyar elnevezése szerepel rajtuk.

 

Gyanús volt ez eleve, hiszen hiába van magyar vezetője a Helyi Közszállítási Vállalatnak (OTL), az ilyesmi nem jellemző rá(juk). Ekkor villant át az agyamon először a mindenféle valóban jó ügyet megolvagoló, majd nyereg alatt saját marketingakciójává puhító Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) neve. Ahogy villamosozgatok, látom aztán, hogy a lehúzósok összevissza vannak kiragasztva, mikor hova, hol ferdén, hol illegális helyre, stb. Ekkor már biztos voltam benne, hogy az EMI újabb gerillaakciójáról van szó, amelyet mára virradóra zavarhattak le. Aztán pár perce megjött a közleményük, hogy igen biza, ők voltak. És büszkék is rá.

 

Annyira azért nem kellene. Mert persze: az ilyen kétnyelvű feliratokra valóban szükség lenne, már régen. De megint nem sikerült ezt a magyarkodási akciót sem helyes magyarsággal végigvinni. Pedig ugye ilyen esetekben a nyelvhelyesség alapvető lenne. Ha már a magyar és a feliratok a két kulcsszó. Az alig néhány szót tartalmazó marticákon azonban az áll: „villamos vonalak”. Pedig ez egy szó amúgy. Ajaj...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebben is hasonló ez ahhoz a másik matricázáshoz, amelyre annak idején hívtam fel a figyelmet: akkor a várost átszelő folyó nevét tüntették fel magyarul. Csak épp szintén helytelenül.

 

Tudom, egyre kevesebben vannak az EMI-ben. Ám mégsem ártana, ha valaki írni is tudna. Vagy legalább utánanézne. Főleg amikor ilyen akciókba bocsátkoznak.

Mert amúgy nagyon cinikus és kritikus fiatalemberekről van szó. Az meg ugye vissza szokott ütni néha. Alig várja az ilyen alkalmakat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr703314060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása