Blogosz

MESE NINCS.

Megmentheti az EU-pénz a volt váradi huszárlaktanya lovardáját

2024. január 27. 17:19 - BlogoszEditor

Szerintem először ezt olvassa el, hogy képben legyen (ja, amúgy konkrétan képgaléria is van ott, azt is ajánlom átlapozni), és csak aztán olvassa tovább. Kilenc éve, tehát majdnem egy évtizede írtam ezt, bemutatva Nagyvárad legrosszabb állapotban lévő műemlék-épületét. Addig is, akkor is és azóta is úgy tűnt, nemsokára összedől az egész, és kész.

Ám most egy kis változás van: végül megérezték a pénzszagot ebben is, rájöttek, hogy ennek révén is lehet komoly összegekhez jutni, így aztán egy kis része megmenekülhet az egykori huszárlaktanyának. Mégpedig az egykori lovarda. Az Európai Uniótól remélnek ugyanis erre is pénzt, amiből a lovardát felújíthatják. A többit azonban változatlanul nem fogják, így a komplexum többi részétől változatlanul búcsúzhatunk. Ám akkor lássuk az említett fejlemény részleteit.

A lényeg, hogy 2,8 millió eurót kérnek egy EU-programból a lovarda rendbetételére. A pályázatban azzal fognak érvelni, hogy kulturális komplexummá lehetne alakítani a drámaian leromlott állapotú ingatlant. A nagyváradi városi tanács pénteken online ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a debreceni közkönyvtárral közösen megvalósuló, határon átnyúló projekt finanszírozására irányuló előterjesztést. Florin Birta polgármester elmondta: találtak egy olyan kiírást, amibe beleillik ez, és a finanszírozási kérelem beadásának határideje pénteken 16 órakor járt le. Ezért rendkívüli városi tanácsi ülést hívtak össze, azon hozták meg a szükséges döntést. Nagyvárad 300 ezer eurós önrészt fog előteremteni, ha finanszírozást nyernek a projektre.

Mindez tehát csak az önkormányzat tulajdonában lévő épületre vonatkozik, ami konkrétan a volt lovarda – az egykori laktanya többi ingatlana magántulajdonban van, a polgármester elmondta, hogy arról nem tud, mi lesz ez utóbbiakkal. "A jelen projekt célja a meglévő épület teljes rehabilitációja, a bejáratok helyreállítása, az épület egyik oldalán lévő belső válaszfalak felújítása, a homlokzatok renoválása, a tetőépítés, a külső tereprendezés, zöld területekkel, parkolókkal, valamint az épület fűtési és hűtési rendszeréhez szükséges berendezések beépítése. A cél egy multifunkcionális, kulturális tevékenységet folytató komplexum létrehozása” – említi a határozattervezethez csatolt szakjelentés. A projektet tehát Nagyvárad önkormányzata nyújtja be finanszírozásra, a debreceni Méliusz Juhász Péter Közkönyvtárral együttműködve, Debrecen város igazgatása alatt – így lehet ugyanis a HU-RO-támogatásokra pályázni. Elbírálás nyáron várható, vagyis akkor derül ki, megkapják-e a pénzt, vagy a lovardával együtt enyészik tovább az egész.

Amikor legutóbb ott jártam, a volt lovarda így nézett ki, mégpedig belülről – alatta pedig a pályázathoz csatolt látványtervek láthatók.

20150823_154233_1.jpg

20150823_154246_1.jpg

fff.jpg

fffhh.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr9018312641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása