Blogosz

MESE NINCS.

Fokozatok: fél órányi kampánybaromság-szüret

2020. szeptember 02. 20:19 - BlogoszEditor

Már nagyon eldurvult ez a kampány. A következők mind röpke fél óra alatt jöttek szembe velem, az előbb. Eszméletlen.

Kezdő szint

xchmfghm.jpgAz EMNP nagyváradi jelöltje, Zatykó Gyula kampányolt már azzal is, hogy a tömegközlekedési járműveken lévő pár matricán a román és az angol mellett magyarul is írja, hogy fogódzkodjak (ezt a legtöbb buszon és villamoson eddig is írta amúgy, csak most az új járműveket is felmatricázták, és változtattak a szövegeken, meg a dizájnon), most meg azzal habosít, hogy a Szent László hídon már a román és az angol mellett magyarul is szerepel, hogy ez a Szent László híd.

Ez utóbbi mondjuk egy mikroszkopikus eredménynek el is menne, ha lennének más, konkrétabb és nagyobb eredményei is. Bár ez sem az igazi, hiszen az angol feliratnak itt nincs keresnivalója. Hiszen ha néha valahova kiírnak magyarul is valamit, akkor sokszor világnyelveken is, hamar odabiggyesztik, ami durva összemosás, mintha a magyar is egyszerűen idegenforgalmi tájékoztatás nyelve lenne itt, nem pedig őshonos közösség nyelve. Persze egy rendes városban szükséges világnyelveken is tájékoztató feliratokat kihelyezni, tehát angolul is, meg németül, olaszul stb. De nem így, nem az őshonos közösség nyelvével összemosva, és nem ilyen indíttatásból, hanem világosan elkülönítve, dizájnjában és alkalmazásában is egységesítve. És ennek sincs nyoma sem itt.

Ráadásul az EMNP feltesz erről egy képet, meg videót is fizetett hirdetésben nyomat, amiken látható, hogy a folyón átívelő hídnál az egyik táblán tényleg ez van, három nyelven – rögtön alatta a másik táblán viszont továbbra is csak egy nyelven, románul szerepel magának a folyónak a neve.

Gondolom, ennek a megoldását, mint újabb nagy eredményt, a következő kampányra tartogatják. Úgy is van, nem szabad mindent egyszerre: még a porhintésnek is gyenge, szimbolikus apróságokat is csak adagolni kell, és mindig maradnia kell meg nem oldott jelképes ügynek is. Nem beszélve a nem jelképes ügyekről, amelyeknek aztán mindig megoldatlanul kell maradniuk.

*

Középhaladó szint

Naponta fut Bukarest 6. kerületi polgármesterének, a PSD-s Gabriel Mutunak a rádiós hirdetése, rosszul kivitelezett hatásszünettel. Azt mondja a reklámjában: „Voi continua să construiesc parcuri pentru familia noastră”. És itt megáll. Hát, nem hiszek a fülemnek. De neki igen, főleg, hogy PSD-s: el is tudom képzelni, hogy csak a családjának építtet. Mint kiderül azonban, ő ezt hatásszünetnek szánta, csak elszúrta, mivel lezárta a mondatot. Túl késő már, amikor ezzel folytatja: „ – sectorul șase”.

Érted, hogy a kerület lenne az ő családjuk, aha. De ez már mindegy: az igazi üzenet elsőre átjött.

*

Haladó szint

maxresdefault.jpgUgyancsak a bukaresti 6. kerületben indul a polgármesterségért az ALDE részéről bizonyos Tudor-Tim Ionescu. Aki maga beszél a reklámjában, így ő, azaz Tudor kénytelen elmondani azt a szlogenjét, szájbarágóan intonálva, hogy – mindenki kapaszkodjon meg – „dacă și TU DORești schimbarea, votează...”

És ha ez nem lenne elég – pedig nagyon az –, még hashtagje is van, úgy írva, hogy # TUDORestiSCHIMBAREA, sőt, a honlapja is az, hogy tudorestischimbarea.ro.

Na igen: mindezen nagyon változtatni kellett volna, és én is óhajtanám ezt a változást, de ez már így marad...

*

Ugyancsak haladó szint

d14a9211-7113-4c46-986a-fec05696b0cf_w1080_h608_s.jpgA bukaresti főpolgármester, a PSD-s Gabriela Firea mostani választási jelmondata az, hogy „Firea Oamenilor”. Úgy látszik, ez így, önmagában nem elég idétlen, mert még hozzá is tették, hogy „acesta este un acronim, care desfășurat înseamnă Forță, Iubire, Realitate, Eficiență, Adevăr (FIREA) Oamenilor”. Jaj, ez fáj.

De akkor én meg hozzáteszem, hogy ráadásul Gabriela Firea valójában már nem teljesen Firea, mert ezt a nevét az első férjétől vette fel, és tartotta meg, akitől amúgy elvált, és a nő leánykori neve Vrânceanu, a jelenlegi férje neve pedig Pandele. De nem akarok ötleteket adni, nehogy ezekből is ilyen erőltetett borzalmakat gyártsanak. Tovább rontja a helyzetet, hogy tavaly a pártjának egyik gyűlésén, amikor szólásra emelkedett, a hallgatóság az ő nevét skandálta, hogy „Fi-rea! Fi-rea!”, de Firea ezt direkt félrehallotta, és azzal a szörnyűséggel kezdte a beszédét, hogy „Nu, nu sunt rea. Sunt rea doar dacă trebuie. Adică, corectă. De aici, de pe scenă, se auzea Fii rea, fii rea!”

*

Felső-haladó szint

250x250_elso_szakasz.pngGyergyószentmiklóson az RMDSZ-es polgármesterjelölt neve Csergő Tibor – a reklámanyagain pedig nagyobb betűkkel ki van emelve a vezetékneve, hogy CSERGŐ, mellette pedig egy vekkeróra (érted, ébresztőóra, tehát csörgőóra, vagyis csergőóra, ó, istenem), és ezek tetejébe még ott a jelmondat is, hogy „Ébresztő, Gyergyószentmiklós!”

Hát ne viccelj: nem, hogy ébresztő, és nemcsak Gyergyószentmiklós, hanem az ilyenektől én eleve aludni sem fogok tudni nyugodtan, itt, Nagyváradon sem.

*

Felsőfok

Nem jegyeztem meg, milyen település polgármestere újabb mandátumért kampányol, és a rádiós reklámjában úgy ecseteli az egyik megvalósítását, hogy azt mondja, „Am reușit să încep două școli de la zero, pentru că unul a fost construit, iar celălalt s-a prăbușit”.

Hát, ettől itt is mindjárt leszakad a mennyezet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr416187148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása