Blogosz

MESE NINCS.

"Találkozásaim" Donald Trumppal – avagy egyszerre több égtájon nyugszik le a Nap

2016. március 09. 14:03 - BlogoszEditor

Sosem gondoltam, hogy még újra hallok Trumpról, ennyire hangsúlyosan. (De mondjuk ez természetes hiszen alapvetően kisebbségben lehettek azok, akik úgy hallottak róla, hogy egyúttal eleve meg is tippelték, hogy, évekkel később majd biztosan pont amerikai elnökjelölt lesz.) Azt már nem tudom, mikor hallottam először róla, de azt igen, hogy aztán Las Vegasban láttam először élőben a nyomait.

2008 tavaszán, épp ilyenkor, márciusban, amikor ott jártam, pont elkészült, és épp akkor nyílt meg ott ez  vagyis a Trump Hotel. És biza sok más las vegasi látványossághoz hasonlóan ezt is ámulattal fotóztam ingadozva aközött, hogy az aranyozott torony talán giccses, de impozáns is. Dehát végülis Vegas központjában szinte minden pont e kettőnek az elegye. Szóval épp így pillantottam meg előszöt Donald Trump egyik gigantikus védjegyét. Már amikor érkezett a busz Vegasba, feltűnt többek között ez, és le is kaptam a járműből:

101_1778.JPG

101_1914.JPG

Ez a Trump Hotel, de nem csak luxusszálloda, hanem úgynevezett condo is, tehát lakrészek is vannak benne, mint hogy úgy mondjam egy ötcsillagos panelházban. Ez Las Vegas legmagasabb lakóépülete (200 méter), és egy másik vállalkozóval közösen építették, 300 millió dollárért. Nagyon közel van az ikonisztikus vegasi fő utcához, a Striphez és utóbbin járkálva aztán még a következő napokban is sokszor szemet szúrt, sok szögből ez a Trump-torony. Ami csak egy a sok közül, ugyanis a rengeteg üzletággal  de hangsúlyosan leginkább ingatlanfejlesztéssel  foglalkozó vállalkozónak van még ismert toronyháza New Yorkban is, és kevésbé ismert több más helyen a világban. Valahányszor szemet szúrt ez itt, ámulatba ejtő is volt, ugyanakkor valahogy eleve ellenszenves is. És minden alkalommal az is megfordult a fejemben, hogy ha lenne pénzem itt lakásra, akkor sem ebben az épületben vennék, valahogy úgy érzem, nem szívesen bíznám semmimet erre a Trumpra. És tessék: ma meg úgy áll, hogy ha rosszul alakulnak a dolgok, akkor még sokkal több lesz rábízva. Szóval minden nap ez a Trump is járt a fejemben, miközben a lában meg Vegasban.

Aztán pár héttel később megint Trumpba botlottam. Akkor már Hollywoodban voltam, és a hírességek sétányán, a Walk of Fame-en épp csillagokat láttam. Köztük egyszercsak ezt is:

picture_440_1.jpg

Ilyen csillaga azért van, mert többek között médiaszemélyiség is. Amikor ezen csillaga fölött elléptem, ezt még nem igazán tudtam, nem voltam tisztában azzal, mit mozog már meg a médiában is. De az igazi nagy dobásai amúgyis ezt követően voltak e téren.

Mert a mindenféle showbiz-akciói és -megjelenései mellett szerintem az a legjellegzetesebb, hogy az NBC-n van egy saját valóságshow-ja is, a The Apprentice, amelyben az egyik vállakozásához keres vezető beosztásba alkalmazottat, a versenyzőket pedig kiejtegetik. Szóval formátumában megszokott, nem nagy szám, de az is annyira találó, hogy ebben a show-ban a "Ki van rúgva" ("You are fired") kifejezés jelenti a drámai szelektálást és ezt a kifejezést egyszerűen le is akarja védetni Trump. Sőt, az egész összefügg végül a mostani amerikai elnökjelöltségével is és így aztán sok tekintetben igazi amerikai sztori ez. Ugyanis a műsor még ma is futna, az NBC meg akarta újíttatni egy 15. évadra is, ami most menne, de Trump (aki csak ezért a műsorért eddig 200 millió dollárt kapott) azt válaszolta, hogy immár nem tud benne részt venni, mert beszáll az elnökjelöltségi versenybe. Az NBC ennek ellenére folytatta az új évad előkészítését, Trump nélkül, majd amikor Trump közben már az elnökjelölti versengésben elkezdte a mindenféle szavazatszerző kampányhülyeségeket nyilatkozgatni, a vállalat bejelentette, hogy "Trump úr bevándorlókat érintő sértő nyilatkozatai miatt minden üzleti kapcsolatot megszakít vele". ("You are fired" ugye, jut eszembe.)

Csakhogy Trump számára ez nemhogy baj, hanem immár még magasabb szinteken mozog. Hiszen már nagyon közel van ahhoz, hogy valóban a republikánusok jelöltje legyen az idei amerikai elnökválasztáson. És persze erről a váratlan és nagyon erős visszatérésről jut eszembe mostanság, hogy melyek voltak az első kvázi találkozásaim Trumppal.

Az már akkor is világos volt, hogy nem lehet távol a politikai kavarástól sem. Az is felötlik bennem, hogy amikor nyolc évvel ezelőtt az egyik tavaszi reggelen már épp elfelé utaztam Vegasból, és utoljára még megpillantottam az ottani Trump-tornyot, átment a fejemen, hogy bezzeg nálunk már rég a politikai maffiában is aktív és nyilvános szereplőként is benne lenne az, aki ekkora üzleteket visz de úgy látszik, itt enélkül is megy, vagy legalábbis a nyilvános része nem kell hozzá, nem szükséges jelöltnek is lennie valahol, meg ilyesmi. Hm: lám, két elnöki ciklusnyi idővel később most itt van ismét, immár jelöltként...

Tévedtem is, de ennél sokkal nagyobb gond az, hogy közben a világ is változott. És még mindig nem hiszem, sokan még mindig nem hisszük el, úgy a maga teljességében még mindig reménykedünk abban, hogy ez csak átmeneti romlás, múló kis betegség. Pedig egyre több helyütt egyszerre üti fel a fejét. Hiszen ahogy a tengeren túlon igen sokan vevők most a Trump-cirkusz olcsó, lebutított és lebutító, populista, demagóg és szélsőséges üzeneteire, ugyanúgy a tengeren innen is ezzel egyidőben tapasztalható a besötétedés. Mégpedig hozzánk közelebb, pont nálunk, illetve távolabb is.

Nem, nem hittem, hogy az előversengésben akár idáig is eljuthat Trump. Most pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy már nem lehet megállítani a saját pártján belüli versenyben. Bár én még most is remélem, hogy az utolsó pillanatban lehet legalábbis szeretném hinni. Nemcsak Trump maga a veszélyes, hanem talán ennél sokkal inkább az, hogy olyasmikkel, amivel ő, egyáltalán komoly támogatottságot lehet nyerni, egyáltalán el lehet érni addig, hogy indulj államfőjelöltként. Az igényt látom itt a nagyobb gondnak (ami persze nem független azért attól sem, hogy milyen módszerekkel szokták megteremteni az igényt, amit aztán úgymond kiszolgálnak). Azt a tömeget, amelyik e korszakban egyre inkább igényli a zárkózást, a szélsőséget, az utóbbi évtizedek (de ha úgy vesszük, évszázadok) demokratikus vívmányainak elhajítását a francba, és az egyre vadabb rángatózásával öntudatlanul gyengíti, repeszti szét maga alatt azt az egész konstrukciót, ami többek között a szabad hőzöngését is lehetővé teszi.

És sajnos ezzel egyidőben ugyanez a veszettségi hullám rombol nálunk is. Európában az EU-t kívülről szétfeszíteni igyekvők keze alá dolgoznak az Unión belülről is, egyrészt a rövidlátóbb tömegek, másrészt az ő hülyítésükből és kiszolgálásukból élő, feltörekvő szélsőséges pártok. Meg egyáltalán nem utolsó sorban azok az erők, amelyek nagy tömegpártokként elpártolnak az Uniótól, és a függetlenségi harc álarca alatt az oroszok érdekeit szolgálják, a belső rombolással is, a velük való nyílt paktálással is. Nem feltétlenül mennek el addig, hogy teljesen szét is verjék az uniót, hiszen jórészt annak a pénzéből éltetik az unióellenes, abszurd rezsimjeiket elég, ha állandóan akadályozzák a kohéziót, gyengítik az egészet, közös megoldáskeresés helyett elkülönülnek, működésképtelenségben igyekeznek tartani az egészet. Igen, ilyen most Magyarország. És bejött mellé Lengyelország is. És más országokban is egyre nőnek, és ugrásra készen várnak az ilyen erők. Miközben a lakosság egy része egyre inkább fél, és úgy csapkod maga körül, hogy leghamarabb épp azt veri szét, amit eddig épített. Pompás lehet ezt leginkább érdekelt külső szemlélőként nézni, és időnként még gerjeszteni is. Mostanság egy kis menekültes manipuláció révén, meg szélsőséges pártok pénzelésével, kamu hírforrások, valójában propaganda-hangszórók működtetésével, kormányzatok keblükre ölelésével. Szóval közel, távol és még távolabb is egyszerre megy a nagy bontás, szétverés, leépítés. Vannak persze különbségek, hiszen például míg Európában egyértelműen Putyinék feszegetik és ássák alá egyszerre sokféle módon az Uniót, addig az nem mondható el, hogy az USA-ban a Trump köré tömörülők orosz érdekelet szolgálnának. Nyilván nem ebben van a hasonlóság. Hanem egy ennél is nagyobb léptékű veszélyforrásban. Abban, hogy nagy tömegek ismét egyszerre igénylik a visszafejlődést, a zárást, a leépítést, az extremitást, az elkülönülést így pedig a gyengülést, kiszolgáltatódást, butulást, megvezethetőséget, szétesést. Sőt, ki is állnak érte, harcolnak is érte - bár nem látják, hogy ezért vagdalkoznak valójában, hiszen pompásan megvezetettek, a kedvenceik propagandája ördögien zseniális. A nagy forradalmi ellenállásnak és függetlenségi harcnak, szuverenitási háborúnak hitt őrületük mit hoz végül? Még kilátástalanabb leuraltságot, kiszolgáltatottságot.

Szóval sokfelől egyszerre támad ez a veszély. Különféle csoportokra különféle módon. Európában egyféleképp, Amerikában másképp. És egyelőre évek óta mindent meghódít, elnyel, amerre jár. Totálisan nyerésre áll. És úgy mozgat tömegeket, úgy sorozza be őket a saját szolgáinak, katonáinak, hogy észre sem veszik, pedig a színjáték a szemük előtt zajlik. Közel is, távolabb is. De most Trumpnál tartottunk, nála is látható ez is. Hiszen a legtöbben most úgy ismerik meg, mint a Nagy Védelmezőt, a szélsőges tahóság keresztes lovagját, a republikánusok lándzsahegyét. Holott egyáltalán nem erről van szó. Trump most republikánus és nemzetvédő, de maga is volt már demokrata párti is, azaz megfordult pont az ellentáborban is, míg például 2000-ben egy kisebb formáció, a Reform Párt színeiben szintén megpróbálkozott elnyerni az amerikai elnökséget. Tehát most épp úgy beszél, ahogy a jelenlegi hátországának megfelel, meg persze a most megcélzott választóknak. Máskor máshogyan. Show. És nem csak az USA-ban az. Itt is. Ezt ne feledjük. És mégis mindig sokan feledik. Épp ezt nem értik azok, akik tényleg képesek hinni egy-egy jelöltben, műsorban, színjátékban. Az összes ijesztgetésben, manipulációban, rongyrázásban (aminek fő eleme a zászlólengetés is). És nem csak az USA-ban az. Itt is. Ezt ne feledjük. És mégis mindig sokan feledik. Mindez pedig nagyon fontos összetevője mindenhol annak, hogy miként sötétedik be ismét az egész ebben a korszakban.

Donald Trump tehát most. Amikor élőben láttam a nyomait, bizton hittem, hogy soha fel sem merül az indulása. Az utóbbi időben biztos voltam benne, hogy ha fel is merült, hát úgysem jut el a mostani pártjában a jelöltség közelébe sem. Aztán ahogy eljutott, még most is hiszem, hogy megállítható. De ha itt nem, akkor azt hiszem, hogy elnökké már biztosan nem választják, ennyire nem vadulhat le már a többség. Igaz, azt is hittem, hogy a Fidesz csak nem fogja teljesen kirabolni és totálisan egy maffia igájába hajtani az egész Magyarországot. És azt is hittem, hogy ha netán mégis, akkor a lakosság jelentős részének biztosan kinyílik majd a szeme. De ha nem nyílik, akkor is lesznek, akik valahogy megállítják majd a dúlást. És például azt is hittem, hogy Putyin ugyan állandóan próbálja, de igazi fogást nem tud találni majd az EU-n. De ha mégis talál, legalább nem lesznek az unión belüli pártok között támogatói ebben. Vagy ha már lesznek, akkor úgyis csak a kis ellenzéki pártok között, kormányerők biztosan nem. De ha már igen, akkor a lakosság átlátja majd ezt, és nem zombihadseregként még segíti is, hanem kiáll ellene, kiáll magáért. De ha nem áll ki, akkor... Akkor nem tudom. Akkor ez, ami most.

De azért szeretném hinni, hogy... Eh. Mit is? Hiszen ez van: ismét az elsötétítések kora köszöntött ránk. Több földrészen is. Jelenleg egyszerre több égtájon van lenyugvóban a Nap. De tudod mit? Még mindig hiszem, hogy ha most még befelé is megyünk a sötétbe, ez most nem fog túl sokáig tartani, mint az előző ilyen. Bár ugyanezt hittem minden alkalommal, amikor lassan elkezdték csökkenteni a fényt, majd ránkoltani a villanyt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr568452250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása