Blogosz

MESE NINCS.

Ez meg mi a franc?! Ja, semmi

2024. június 09. 18:21 - BlogoszEditor

Tényleg semmi – azaz csak a szokásos. A szokásos semmi.

Végiglapozgattam mind az öt szavazólapot a szavazófülkében, mielőtt voksoltam. És ennél az egynél őszintén megütköztem egy másodpercre.

Mi van, Ceaușescuék is indulnak, ráadásul egyenesen az európai parlamenti választáson? Ez ugyanis az EP-választási szavazólap vége felé található egyik párt listája. A párt neve Szocialista Románia, a logójuk pedig lényegében Románia régi címere, a kommunista diktatúra idejéből.

egy1.jpg

Róluk nem is tudtam. De nem is csoda: az ember nem ismerhet minden kamupártot. Ám rendben van ez is, hiszen az is szerves része a demokratikus berendezkedésnek, a többpártrendszernek, hogy szabadon alapíthatsz pártokat – mégpedig ez itt például konkrétan a mérgező melléktermék-része. De attól még része. Számos országban vannak mindenféle kamupártok, amelyeket különösen az állami támogatás megszerzéséért hoznak létre, és emellett ki tudja, még milyen egyéb kis sötét húzások, bizniszelgetések céljából. Aztán hogy éppen milyen csomagolásban, kiszerelésben van egy-egy ilyen, az már még mellékesebb kérdés. Ennek például ilyen a csomagolása: egy ilyen retro kiszerelésű.

Valami azért rémlik közben, hogy mintha a fasiszta jelképek mellett a kommunista jelképek használata is tilos és büntetendő lenne. Ám ha ezt a pártlogót, vagyis lényegében az ország kommunista címerét így regisztrálták – és ha rajta van a szavazólapon, akkor ez megtörtént –, akkor valószínűleg olyasmi lehet, hogy nem egészen ugyanaz, mint a címer. És hát apróbb elemeiben valóban eltér. Nyilván épp azért, hogy szükség esetén el tudják magyarázni, hogy á, ez nem is a kommunista címer. Pedig az.

Ugyanazon a szavazólapon, vagyis a romániai EP-választás szavazólapján volt aztán egy olyan érdekesség is, amiről egyébként előzőleg is lehetett tudni, szélesebb körben is. Itt van a moszkovita és szélsőséges Diana Șoșoacă pártja, amelyik az SOS România nevet kapta – érted, Șoș(oacă), jaj már –, aztán amikor összevesztek a férjével, akkor a nő kizárta a férjét a pártból, az utóbbi pedig pert indított.

És végül a férfi, vagyis Silvestru Șoșoacă külön elindult az európai parlamenti választáson, függetlenként. A sorsolás révén pont ő lett a legutolsó a szavazólapon – és tessék, ő is valami hasonló logót használt: S-Șoș. Persze igazából a Șoșoacă eleve a férfi neve, a nő csak a házasságkötéskor vette fel. Úgyhogy még a magánéleti drámák is növelik a politikai melléktermékek, hulladékok számát.

Hozzáteszem még ehhez az utóbbihoz, hogy ugye Diana Șoșoacă is eleve az AUR-ból indult, és csak akkor alapított saját pártot, amikor kizárták onnan – most pedig a férje mellett tűnt fel az AUR. Ugyanis két nappal a választás előtt kiderült, hogy Silvestru Șoșoacă és stábja hamisította a támogató aláírások egy részét, mégpedig az AUR elnökének, George Simionnak a tanácsára, és az AUR aktivistáinak segítségével.

(Egyébként úgy nézett ki, sem a feleség, sem a férj nem fog bejutni az Európai Parlamentbe, mivel egyikük szavazatszáma sem éri el a szükséges küszöbértéket. Ennek ellenére Diana Șoșoacă hozta azt, amit egy szélsőséges párt kommunikációs panelei között megszokhattunk: miközben az exit poll-eredmények azt mutatták, hogy fölényesen, 54% körüli eredménnyel nyer a PSD-PNL, és az összes romániai szélsőséges párt előretörése elmarad, ez utóbbiak között pedig Diana Șoșoacă pártja 3%-ot kaphat, maga a nő azt nyilatkozta, hogy nem hisz el semmilyen adatot, és "az SOS România vezet, sokkal magasabban áll, mint a PSD és a PNL, amelyek már 10%-on sincsenek". Hát, igen: a kifejezetten pofátlan, nyilvánvaló, primitív hazudozás egyes erők kommunikációjának alapelemévé lépett elő, meg aztán máris az őszi parlamenti választást veszik célba minden gesztusukkal, ahogy az összes többi párt is. Ugyanakkor meglepetés is lett: igaz, hogy a nő teljesen félrebeszélt, és igaz, hogy a PSD-PNL nyert, és igaz, hogy a fent jelzett eredménnyel, és igaz, hogy Diana Șoșoacă pártja az országban 3%-ot kapott, viszont végül külföldön élő román állampolgárok voksai is befutottak, és ezzel megugrotta az 5%-os bejutási küszöböt, így rajta kívül egy párttársa is bent lesz az EP-ben.)

Ezek az érdekességek is mutatják hogy szépen vagyunk hulladékpártok és független jelöltek tekintetében is. Érdemes voksolás előtt lapozgatni is a szavazólapokat, ilyen perverz furcsaságokat is találni rajtuk. És idén még háromszor lesz voksolás Romániában: két fordulóban elnökválasztás, valamint parlamenti is.

ketto2.jpg

harom3.jpg

Az államfőválasztás szavazólapjain is szoktak egzotikumok lenni, de a parlamentinek a szavazólapjain van a legtöbb imposztor. Lesz még idén mit olvasgatni a szavazófülkében – de inkább ne ott tegyük, mert azzal feltartjuk a többi voksolót, hanem minden szavazókörzetben kötelezően ki van függesztve a szavazólapból egy-egy érvénytelenített példány, épp azért, hogy azt tanulmányozni lehessen. És minél sebezhetőbb egy országban a demokratikus berendezkedés, annál több olyasmit találni e lapokon, amire a reakciónk az lehet, hogy “ez meg mi a franc?!” De semmi. Tényleg semmi – azaz csak a szokásos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesenincs.blog.hu/api/trackback/id/tr418424641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása